Cesnakové výhonky recept si obľúbi každý, kto rád skúša v kuchyni niečo nové a pritom nechce mrhať tým, čo mu vyrastie na záhrade. Tieto zelené výhonky cesnaku sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné a prekvapivo všestranné. Majú jemnejšiu, sviežšiu chuť ako klasický cesnak a skvele sa hodia do teplej aj studenej kuchyne. V tomto článku sa dozviete, ako spracovať cesnakové výhonky a kde ich v kuchyni využiť.
Obsah článku
Cesnakové výhonky
Cesnakové výhonky sú mladé zelené stonky, ktoré vyrastú z cesnaku skôr, než rastlina začne kvitnúť. Sú jemne chrumkavé, majú sviežu zelenú farbu a ich chuť pripomína mladý cesnak, ale sú menej ostré ako samotné strúčiky. Zbierajú sa v čase, keď sú ešte mäkké a šťavnaté, a v kuchyni predstavujú chutnú a zdravú sezónnu surovinu.
Kedy zbierať cesnakové výhonky na varenie?
Cesnakové výhonky sa najlepšie zbierajú na prelome mája a júna, keď sú ešte mladé, krehké a šťavnaté. Ideálny moment nastáva v okamihu, keď výhonok začne krútiť do typického „prstienka“, ale ešte nie je drevnatý. Práve vtedy majú najjemnejšiu chuť a najlepšiu štruktúru na varenie, nakladanie aj ďalšie spracovanie.
Cesnakové výhonky recept
Ako spracovať cesnakové výhonky? Cesnakové výhonky sú v kuchyni prekvapivo všestranné a ich spracovanie je jednoduché. Vďaka jemnej cesnakovej chuti oživia mnoho jedál a skvele nahradia klasický cesnak alebo jarnú cibuľku.
- Jemne nasekajte do šalátov, nátierok alebo polievok.
- Opražte na panvici ako prílohu alebo do cestovín.
- Pripravte pesto, ktoré je skvelé na cestoviny aj pečivo.
- Nakladajte do sladkokyslého nálevu ako sezónnu delikatesu.
- Zamrazte nasekané na drobno pre použitie mimo sezóny.
Či už sa rozhodnete pre rýchle restovanie, prípravu pesta alebo nakladanie, cesnakové výhonky vás v kuchyni určite nesklamú. Restovanie je podľa úryvku na webe vareni.cz „Rýchle opraženie na malom množstve dobre rozpáleného oleja.“. Výhodou je ich jemnejšia chuť, ktorá neodradí ani tých, ktorí klasický cesnak príliš nemajú radi.
Tip pre čitateľov: Polievka Miso – Recept na tradičnú japonskú polievku Miso
Nakladané cesnakové výhonky
Nakladané cesnakové výhonky (nakladané cesnakové výhonky) sú obľúbenou pochúťkou, ktorá krásne dochutí obložené taniere, sendviče alebo mäso z grilu. Výhonky si vďaka nálevu zachovajú chrumkavosť a jemnú cesnakovú chuť.
Budete potrebovať:
- 500 g čerstvých cesnakových výhonkov
- 250 ml octu (ideálne 5% kvasného lihového)
- 250 ml vody
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica soli
- pár zŕn čierneho korenia a nového korenia
- snútky kôpru alebo trochu chilli (podľa chuti)
Pestky umyte, očistite a nakrájajte na požadovanú dĺžku, ideálne okolo 5–7 cm. V hrnci priveďte do varu vodu s octom, cukrom, soľou a korením. Vrstvite výhonky do čistých pohárov, prípadne pridajte kôpor alebo chilli a zalejte horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Poháre uzavrite, otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť. Nakladané cesnakové výhonky nechajte aspoň týždeň odležať, aby sa krásne rozvinula ich chuť.
Cesnakové výhonky pesto
Pesto z cesnakových výhonků je skvělý způsob, jak tuto sezónní surovinu využít naplno. Toto zelené pesto má jemně česnekovou chuť a hodí se nejen na těstoviny, ale také k pečivu, na brambory nebo do salátů.
Budete potřebovat:
- 150 g česnekových výhonků
- 50 g parmezánu alebo iného tvrdého syra
- 50 g slnečnicových alebo piniových semienok
- 150 ml olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- pár kvapiek citrónovej šťavy (voliteľné)
Cesnakové výhonky umyte, osušte a nakrájajte na menšie kúsky. Všetky suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na jemnú pastu. Ak je pesto príliš husté, pridajte ešte trochu oleja. Nakoniec dochuťte soľou, korením a prípadne citrónovou šťavou pre sviežosť. Hotové pesto uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke, kde vydrží niekoľko dní, alebo ho môžete zamraziť na neskôr.
Zavařené cesnakové výhonky
Ak chcete mať cesnakové výhonky po ruke aj mimo sezóny, nakladanie je ideálnou voľbou. Vďaka tejto úprave si výhonky zachovajú svoju jemnú chuť a chrumkavú štruktúru a skvele sa hodia ako príloha alebo do šalátov.
Budete potrebovať:
- 500 g cesnakových výhonkov
- 500 ml vody
- 250 ml octu (kvasného alebo jablčného)
- 2 lyžice cukru
- 1,5 lyžice soli
- korenie podľa chuti – bobkový list, korenie, nové korenie
Cesnakové výhonky umyte, očistite a nakrájajte na približne 5–7 cm dlhé kúsky. Vodu, ocot, cukor, soľ a korenie priveďte do varu a nechajte pár minút vrieť. Výhonky vložte do čistých zaváraných pohárov a zalejte horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Poháre dobre uzavrite a sterilizujte v hrnci s horúcou vodou približne 10 minút. Po vychladnutí skladujte na chladnom a tmavom mieste. Konzervované cesnakové výhonky vydržia niekoľko mesiacov a chutia skvele napríklad k mäsu alebo na chlieb.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Môžu sa jesť naklíčené zemiaky, alebo sú jedovaté?
Zdroje: ceskaselka.cz – Česnekové výhonky a jak je uchovat, zijutu.cz – Správně jsme odřízli česnekové šípky: většina zahradníků neví, jak to udělat
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.