Ako otvoriť konzervu bez otvaráka, keď ste na výlete, doma bez potrebného náradia alebo v inej nepríjemnej situácii? Možno sa vám to zdá ako nesplniteľná úloha, ale v skutočnosti existuje niekoľko praktických trikov a spôsobov, ako si poradiť aj bez klasického otvárača. V tomto článku sa dozviete osvedčené metódy a tipy, ktoré vám pomôžu otvoriť konzervu rýchlo a bezpečne.
Obsah článku
Konzervy
Konzervy vznikly už na začiatku 19. storočia ako odpoveď na potrebu dlhodobého skladovania potravín pre armádu. Prvé konzervy boli ťažké plechovky, ktoré sa otvárali sekáčikom a kladivom!
Dnes sú konzervy bežnou súčasťou zásob každej domácnosti, ktoré vydržia roky. Nech už konzervy obsahujú fazuľky, tuniaka alebo guláš, jedno majú spoločné. Keď ich potrebujete otvoriť a nemáte po ruke otvárač, môže to byť poriadna výzva.
Konzervovanie potravín
Konzervovanie potravín vzniklo už na počátku 19. storočia ako riešenie pre vojakov Napoleonovej armády, ktorí potrebovali jedlo s dlhou trvanlivosťou. Prvé konzervy boli sklenené a až neskôr sa začal používať plech, ktorý bol pevnejší a lepšie skladovateľný. Napoleonské vojny boli podľa úryvku na webe cs.wikipedia.org „… sériou vojnových konfliktov medzi rokmi 1803 a 1815, nasledujúcich po revolučných vojnách, ktoré skončili v roku 1802.“.
Princíp konzervácie je jednoduchý, ale geniálny. Potraviny sa uzavrú do neprepustného obalu a zahrejú na vysokú teplotu, čím sa zničia mikroorganizmy spôsobujúce kazenie. Vďaka tomu môže jedlo vydržať aj niekoľko rokov bez chladenia.
Zistite, či sa môžu jesť naklíčené zemiaky!
Ako otvoriť konzervu bez otvaráka?
Dostať sa do konzervy bez otvárača môže znieť ako nemožná úloha, ale existuje niekoľko jednoduchých a prekvapivo účinných spôsobov, ako to zvládnuť. Stačí trochu zručnosti, trpezlivosti a vhodný nástroj po ruke.
- Lyžicou – silným trením o okraj viečka narušíte spoj a potom ho vypáčite.
- Pevným nožom – zapichnite špičku do okraja viečka a postupujte okolo dokola.
- Na betóne alebo kameni – dnom dole trite konzervu o hrubý povrch, až sa viečko uvoľní.
- Skrutkovačom – podobne ako nožom, opatrne prepichnite a vypáčte viečko.
- Nožnicami – silné nožnice môžu slúžiť ako improvizovaný otvárač.
- Kľúčom – hrubší kovový kľúč môže poslúžiť na prepichnutie a vypáčenie viečka.
- Tlakom dvoch konzerv – stlačte dve konzervy viečkami proti sebe a skúste oddelit viečko.
- Multifunkčným nástrojom – mnoho „švýcarských nožov“ má malý otvárač na konzervy.
- Štiepkami alebo kliešťami – pevné náradie pomôže uvoľniť viečko tlakom.
Buďte opatrní! Ostré hrany plechu môžu byť zradné. Po otvorení skontrolujte, či nie sú v konzervě malé úlomky plechu. Konzerva bez otvíráku už pro vás nebude žádná překážka.
Otváranie zhrdzavených alebo poškodených konzerv
Otváranie zhrdzavených alebo poškodených konzerv vyžaduje zvýšenú opatrnosť. Rez môže oslabiť plech a vytvoriť ostré hrany, ktoré vás môžu ľahko porezať. Najlepšie je použiť pevný nôž alebo kliešte a postupovať pomaly, aby sa plech nerozbil nečakané.
Ak konzerva vykazuje známky veľkého poškodenia alebo cítite nepríjemný zápach, radšej ju nekonzumujte. V takýchto prípadoch je lepšie siahnuť po náhradnom jedle ako riskovať otravu.
Tipy a triky na cesty
Na cestách, ať už míříte pod stan, do hor nebo na roadtrip, se vyplatí myslet na maličkosti. Například multifunkční nástroj (švýcarský nůž, multitool) zabere minimum místa, ale dokáže vyřešit desítky situací.
Nezabudnite si zabaliť aj základnú výbavu do KPZ, ako je pevná lyžica, izolepa, šnúrka, zápalky a napríklad aj kúsok brúsneho papiera. Ten môže poslúžiť nielen na oheň, ale aj na otvorenie plechovky trením. Chytré balenie vám na cestách ušetrí starosti aj energiu.
Recyklácia prázdnych plechoviek
Prázdne plechovky patria medzi materiály, ktoré sa dajú takmer nekonečne recyklovať, čo šetrí energiu aj prírodné zdroje. Pred vložením do kontajnera na recykláciu je dobré ich dôkladne vypláchnuť, aby sa odstránili zvyšky potravín a zabránilo sa zápachu alebo prilákaniu zveri. Recyklácia plechoviek pomáha znižovať množstvo odpadu na skládkach a prispieva k výrobe nových obalov.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Čím nahradiť mascarpone v receptoch? 7 tipov, čo môžete použiť
Zdroje: maxarmy.cz – Plechové konzervy – jak dlouho doopravdy vydrží?, grundig.com – Jak skladovat konzervy a konzervy po otevření
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.