Rastie vám na záhrade topinambur a vy hľadáte nejaké zaujímavé a chutné topinambur recepty? Vyskúšajte našich 5 úžasných receptov z topinamburov, ktoré vám určite oslovia!
Viete, ako topinambur správne pripraviť, aké sú hlavné výhody topinamburu pre vaše zdravie a aké recepty s nimi môžete vyskúšať? To všetko sa dozviete v tomto článku, ktorý vám predstaví lahodné topinambur recepty, ktoré sa dajú pripraviť v priebehu pár desiatok minút.
Obsah článku
Ako chutí topinambur?
Topinambur má mierne sladkú chuť s ľahkou orieškovou príchuťou, mierne podobnú chuti artičoku alebo slnečnicových semienok, čo ho robí zaujímavou alternatívou klasických koreňových zelenín ako sú zemiaky alebo mrkva. Jeho chuť môže byť mierne sladkastá alebo až mierne pikantná, záleží na spôsobe prípravy a kombinácii s ďalšími ingredienciami. V celku je topinambur neutrálna a môže byť použitý ako pre sladké, tak aj slané topinambur recepty.
Čo sa týka zdravotných prínosov, topinambur obsahuje mnoho telu prospešných látok, vrátane inulínu, ktorý pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a znižuje riziko vzniku cukrovky. Obsahuje aj vitamíny B, železo a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú bojovať proti zápalom v tele.
Ako očistiť topinambury?
Očistenie topinamburov je jednoduché. Stačí ich dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou a potom ich osušiť, aby sa odstránili prípadné zvyšky zeminy. Pokiaľ je topinambur starší a má drsnejšiu kôrku, môžete ju olúpať nožom, ale väčšinou to nie je nutné – kôra topinambur totiž obsahuje mnoho živín a hlavne vlákniny.
Ako dlho sa varí topinambury?
Doba varenia topinamburov závisí od veľkosti a spôsobu prípravy. Pokiaľ varíte celé topinambury, ktoré nie sú nakrájané, bude potrebná dlhšia doba varenia. Všeobecne sa ale topinambury varí asi 20 až 30 minút, kým nie sú mäkké. Ak ich nakrájate na menšie kúsky, doba varenia bude kratšia, približne 10-15 minút. Je dôležité kontrolovať topinambury počas varenia, aby neboli rozvarené a nestratili svoju chuť.
Ak ich budete chcieť upiecť, tak ich nechajte v rúre na približne 30 až 40 minút pri teplote 180-200 stupňov Celzia, kým nebudú mäkké a zlatisté.
Čo urobiť z topinambur?
Topinamburová polievka
Topinamburová polievka je zdravá, výživná a lahodná, a je ideálna pre tých, ktorí chcú ochutnať niečo nové a zdravé. Tento topinambur recept je ľahko pripraviteľný a vynikajúci ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo.
Aké ingrediencie budete potrebovať?
- 500 gramov topinambur
- olivový olej
- cibuľa
- cesnak
- tymián
- varené gaštany
- liter kuracieho vývaru
- 400 ml smotany
Ako postupovať?
- Rúru rozohrejte na 180 stupňov. Topinambury rozložte na plech a pokvapkajte trochou olivového oleja. Dochuťte soľou a korením a opekajte 15–18 minút, kým nebudú zlatisto hnedé a mäkké.
- Medzitým pridajte na panvicu na strednom plameni kvapku olivového oleja. Pridajte cibuľu, cesnak a tymián, dochuťte soľou a korením a opekajte približne 10 minút.
- Uvarené topinambury a polovicu gaštanov vložte do panvice s cibuľou. Všetko poriadne premiešajte a potom pridajte kurací vývar a 10 minút duste.
- Pridajte smotanu a priveďte do varu. Zmes vyšľahajte v mixéri alebo tyčovým mixérom do hladka a preceďte cez jemné sito.
- Zvyšné gaštany rozdrvte na menšie kúsky a nasucho opečte, kým trochu neskrehnú, vyberte a nechajte trochu vychladnúť.
- Pred podávaním polievku znovu ohrejte, nalejte do misiek a posypte pečenými gaštanmi. Na záver pokvapkajte olivovým olejom a niekoľkými lístkami čerstvého tymiánu.
Topinamburové rizoto s hubami a bielym vínom
V kombinácii topinamburu s hubami a bielym vínom vzniká dokonalá chuťová symfónia, ktorá rozhodne stojí za ochutnanie. Topinamborové rizoto s hubami a bielym vínom je ideálny topinambur recept aj pre tých, ktorí topinambur nikdy neochutnali, pretože jeho chuť tu nie je príliš výrazná a na jedle si tak pochutnáte aj napriek tomu, že na chuť topinamburu nie ste zvyknutí.
Suroviny na tento obľúbený topinambury recept:
- 300 g topinamburov
- 200 g ryže Arborio
- 200 g húb
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml bieleho vína
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup:
- Topinambury olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kúsky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte topinambury a huby, a pokračujte v vyprážaní asi 5 minút.
- Pridajte ryžu a orestujte ju, kým nezačne byť mäkká.
- Prilejte víno a počkajte približne ďalšiu minútu až dve.
- Celú zmes ešte dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Topinamburový šalát s repou a reďkovkami
Topinamburový šalát s repou a reďkovkami je zdravý, výživný a lahodný šalát, ktorý obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Tento šalát je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú ochutnať niečo nové a zdravé. Šalát je ľahko pripraviteľný a vynikajúci ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. Ak máte radi šaláty a chcete vyskúšať nejaký topinambur recept, potom vás tento Topinamburový šalát s repou a reďkovkami určite nadchne.
Čo nakúpiť?
- 250 g topinamburov
- 1 repa
- 1 zväzok reďkoviek
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica octu
- soľ a korenie podľa chuti
Ako si uvariť tento chutný topinambur recept?
- Olúpte topinambury a repu, a nastrúhajte ich na tenké plátky.
- Reďkovky nakrájajte na tenké plátky.
- Zmiešajte olivový olej, ocot, soľ a korenie v malej miske a premiešajte ich.
- Zmiešajte topinambury, repu a reďkovky vo väčšej mise.
- Polejte šalát pripravenou omáčkou a premiešajte.
Topinamburové gratinované pyré
Ďalší skvelý topinambur recept je topinamburové gratinované pyré, ktoré sa vďaka svojej jemnej a lahodnej chuti stane skvelou prílohou k akémukoľvek jedlu. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a pokiaľ nie ste v kuchyni prvýkrát, bude vám aj veľmi blízka, pretože základ tohto pyré sa pripravuje takmer totožne ako zemiaková kaša.
Suroviny:
- 500 g topinamburov
- 50 g masla
- 50 g strúhaného tvrdého syra
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej
Postup:
- Olúpte topinambur a nakrájajte ho na menšie kúsky.
- Vložte topinambur do hrnca s osolenou vodou a varte ho rovnako ako zemiaky, kým nezmäkne. To by malo trvať asi 15-20 minút.
- Po uvarení sceďte vodu z hrnca a nechajte topinambur chvíľu vychladnúť.
- Vložte topinambur do mixéra a rozmixujte ho dohladka.
- Pridajte maslo, strúhaný tvrdý syr a premiešajte. Dochuťte soľou a korením.
- Zmes pridajte do zapekacej misky a posypte strúhaným syrom.
- Dajte zapekaciu misku do rúry predhriatej na 180°C a pečte 20-25 minút, kým nie je syr na povrchu gratinovaný a krásne zlatistý.
- Podávajte teplé ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo.
Topinamburový nákyp s jablkami a škoricou
Topinambur je možné vďaka jeho orieškovej chuti použiť aj do sladkých jedál. Tento topinamburový nákyp je skvelou alternatívou k tradičným sladkým dezertom a bude sa vám páčiť aj v prípade, že topinambur nepatrí medzi vaše obľúbené koreňové zeleniny. Vyskúšajte tento recept a nechajte sa očariť jeho vynikajúcou chuťou plnou škorice a jabĺk!
Suroviny:
- 500 g topinamburov
- 2 väčšie jablká
- 3 celé vajcia
- 200 ml smotany na šľahanie
- 80 g cukru
- 2 lyžičky škorice
- 1 balenie vanilkového cukru
- maslo na vymazanie formy
- múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Topinambur a jablká olúpte a nakrájajte na malé kúsky.
- Vložte topinambur spolu s jablkami do hrnca s ľahko osolenou vodou a varte ich, kým nezmäknú. To by malo trvať asi 20-25 minút.
- Po uvarení sceďte vodu z hrnca a nechajte zmes chvíľu vychladnúť.
- V miske rozšľahajte vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a smotanou.
- Pridajte uvarený topinambur s jablkami a rozmixujte všetky ingrediencie dohladka.
- Vymažte formu na pečenie maslom a pridajte zmes.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C počas 35-40 minút, kým nákyp nie je krásne zlatistý.
- Nechajte nákyp vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
-
Najhlbšie Jan Werich citáty. „Najväčšie umenie je byť živý po svojom.“
Jan Werich citáty patria k najznámejším výrokom českej kultúry. Dozviete sa niektoré z najhlbších a najvýznamnejších citátov Jana Wericha.
-
Jesenné prázdniny 2024: Kedy začínajú a tipy na zábavu
Jesenné prázdniny 2024 sa blížia a prinášajú so sebou voľný čas. Zistíte, kedy jesenné prázdniny začínajú a kam sa vydať za krásami prírody.
-
Pleseň v kvetináči: Ako sa plesne zbaviť a ako sa jej vyhnúť
Pleseň v kvetináči je problém, s ktorým sa stretáva mnoho pestovateľov. Dozviete sa najčastejšie príznaky plesne v kvetináči a ako zakročiť.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.