Jeseň prináša bohatú úrodu húb a jedným z najobľúbenejších druhov, ktoré môžete nájsť v našich lesoch, sú václavky. Tieto drobné a chutné huby sú skvelým základom pre rôzne pokrmy, či už preferujete tradičné slovenské recepty alebo moderné kulinárske experimenty. V tomto článku sa pozrieme na tri lahodné václavky recepty a zistíme, čo robí tieto huby tak výnimočnými.
Obsah článku
Čo sa dá urobiť z václavok?
Václavky sú veľmi univerzálne a možno ich použiť v mnohých rôznych receptoch. Mnoho ľudí ich pozná v spojení s tradičnými držkovými polievkami alebo gulášmi, ale možností je oveľa viac. Môžete ich pridať do omáčok, cestovín, rizot, alebo vytvoriť lahodné náplne do lístkového cesta. Ich jemná chuť a textúra sa hodí k mnohým pokrmom. Vyskúšajte naše skvelé václavky recepty: guláš, držková polievka z václaviek či nakladané václavky.
Ako dlho sa musia variť václavky?
Dôležitou informáciou pri príprave václaviek je čas ich varenia. Václavky sú relatívne malé a jemné huby, preto nepotrebujú dlhé varenie. Stačí ich variť po dobu asi 5-7 minút, kým budú mäkké a pripravené na ďalšie použitie. Pamätajte, že dlhé varenie môže spôsobiť, že václavky stratia svoju chuť a textúru, takže menej je často viac.
Ako sa upravujú václavky?
Pri príprave václaviek by ste mali začať tým, že ich dôkladne očistíte. Odrežte končeky nožičiek a odstráňte prípadné nečistoty. Potom ich môžete nakrájať podľa potreby. Ak ich budete variť, varte ich vo vode s trochou soli 5-7 minút. Ak sa ich chystáte smažiť alebo pridať do omáčky, stačí ich narýchlo osmažiť na panvici s maslom alebo olejom a následne pridať k ostatným ingredienciám.
Chutné václavky recepty
Guláš z václavok
Guláš z václavok je jedinečný pokrm, ktorý spája bohatú chuť václavok s výraznými korenenými tónmi a vytvára výbornú kombináciu chutí. V tomto recepte na guláš z václaviek vám ukážeme, ako ľahko a rýchlo pripraviť tento lahodný pokrm.
Ingrediencia na guláš z václaviek:
- 500 g václavok
- 1 stredná cibuľa, nasekaná na drobné kúsky
- 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica papriky
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletého korenia
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžica octu (podľa chuti)
- 1 lyžička cukru (podľa chuti)
- 2 lyžice smotany na varenie (voliteľné)
Postup:
- V hrnci na strednom ohni zahrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Zmažte dozlatista.
- Pridajte hladkú múku a premiešajte tak, aby vznikla jemná zápražka. Vymažte ju krátko, ale nechajte ju dostatočne zhnednúť.
- Pridajte papriku, majorán, soľ, mletú rascu a mleté korenie. Premiešajte.
- Teraz pridajte nakrájané zemiaky a paradajkový pretlak.
- Pridajte vodu tak, aby pokryla všetky ingrediencie v hrnci. Dajte pozor, aby bola tekutina v hrnci hustejšia ako na polievku, ale nie príliš hustá. Ak je to potrebné, môžete pridať viac vody.
- Priveďte do varu a potom znížte teplotu na strednú a varte guláš asi 20 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké.
- Pridajte václavky a nechajte ich variť ďalších 5-7 minút, kým nie sú mäkké.
- Pridajte ocot a cukor podľa chuti. Môžete pridať smotanu na varenie pre hladšiu konzistenciu guláša.
- Nechajte guláš chvíľu prevariť a potom môžete podávať. Tradične sa podáva s knedľou, ale môžete ho servírovať aj s chlebom.
Dršťková polievka z václaviek
Suroviny:
- 250 g václavok
- 1 väčšia cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 petržlen, nakrájaná na kolieska
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica octu (podľa chuti)
- 2 lyžice nastrúhaného tvrdého syra (na posypanie)
Postup:
- V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte rascu a papriku a smažte ich asi minútu, kým nezačnú voňať.
- Pridajte zemiaky, mrkva a petržlenovú vňať. Smažte ich krátko s korením, potom zalejte vodou (cca 2 litre) a nechajte variť, kým zelenina zmäkne.
- Medzitým si pripravte václavky – očistite a nakrájajte na malé kúsky.
- Keď je zelenina v hrnci mäkká, pridajte václavky a polievku nechajte variť ďalších 5-7 minút.
- V malej miske zmiešajte hladkú múku s octom a trochou vody, aby vznikla hladká pastovitá zmes.
- Túto zmes pridajte do polievky a miešajte, kým sa nezačne zahusťovať. Ak by bola príliš hustá, pridajte trochu vody.
- Polievku osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
- Servírujte horúcou, posypanou nastrúhaným syrom.
Tento recept na držkovú polievku z václaviek vám prinesie výbornú chuť jesene a je skvelým spôsobom, ako využiť nazbierané václavky.
Nakladané václavky
Nakladané václavky sú výborným spôsobom, ako si zachovať túto pochúťku pre zimné mesiace. Tu je recept na nakladané václavky:
Suroviny:
- 500 g čerstvých václavok
- 2-3 strednej cibule, nakrájané na polkolieska
- 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky (voliteľné)
- 1-2 čerstvé alebo sušené čili papričky (voliteľné)
- 1 lyžica soli
- 10 guličiek korenia
- 2-3 guličky nového korenia
- 3-4 bobkové listy
- 1 lyžička cukru
- 750 ml vody
- 250 ml octu (ocot 9%)
- 2-3 lyžice oleja
Postup:
- Václavky očistite a zbavte ich nečistôt. Ak sú václavky väčšie, môžete ich rozkrájať na menšie kúsky.
- Zmiešajte vodu a ocot v hrnci a priveďte do varu.
- Do vriacej zmesi pridajte soľ, cukor, korenie, nové korenie a bobkové listy. Varte asi 5 minút, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia.
- Medzitým si pripravte poháre na nakladanie. Sterilizujte ich varom alebo v rúre na 100 °C po dobu 10 minút, potom nechajte vychladnúť.
- Na panvici si rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu. Ak používate čili papričky, pridajte ich teraz a krátko ich osmažte.
- Pridajte papriku (ak ju použijete) a václavky. Vymažte ich asi 5 minút, kým nezačnú mäknúť.
- Potom zmes zalejte vriacim nálevom (ocot, voda, korenie) a nechajte variť ďalších 5 minút.
- Horúcu zmes presuňte do pripravených pohárov. Uistite sa, že václavky sú ponorené v náleve až po okraj pohára.
- Poháre dobre uzavrite a nechajte vychladnúť hore dnom na izbovú teplotu.
- Po vychladnutí poháre uložte do chladu. Pre dlhšiu trvanlivosť môžete poháre zavariť.
Nakladané václavky sú skvelým doplnkom k rôznym pokrmom a chutia skvele aj samy o sebe, napríklad spolu s čerstvým pečivom.
Čítajte tiež 3 skvelé recepty z húb: Užite si hubárske obdobie naplno!
-
Ako vyčistiť zaschnutú krv z oblečenia: Odpoveďou je peroxid vodíka
Ako vyčistiť zaschnutú krv z oblečenia môže byť nočnou morou. Naučíte sa osvedčené metódy, ktoré vám pomôžu zbaviť sa škvŕn od krvi.
-
Najkrajšie dojímavé zamilované citáty a odkazy pre každého
Zamilované citáty dokážu vyjadriť to, čo niekedy nedokážete povedať nahlas. Zoznámte sa s niekoľkými najkrajšími citátmi, ktoré potešia každého.
-
Ako pripraviť nakladané huby? Sladkokyslý alebo octový nálevnakladané huby
Nakladané huby patria medzi obľúbené spôsoby, ako si uchovať chuť lesa. Dozviete sa, ktoré huby nakladať aj recepty na nálevy.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.