Hľadáte spôsob, ako si tento obľúbený nápoj z kaviarne pripraviť doma? Chai latte sirup je ideálnou voľbou pre všetkých milovníkov aromatického čaju s mliekom a jesennou chuťou. S jeho pomocou môžete za pár minút vyčarovať lahodné chai latte bez toho, aby ste museli miešať jednotlivé koreniny. V tomto článku sa dozviete, čo sa pridáva do chai latte, ako ho pripraviť doma a ako si vyrobiť vlastný sirup chai latte.
Obsah článku
Chai Latte
Chai latte je lahodný nápoj, ktorý kombinuje tradičný indický korenený čaj s mliekom a sladkosťou. Slovo „chai“ v hindčine znamená jednoducho „čaj“, ale v Indii ho ľudia považujú za aromatický nápoj s korením, cukrom a mliekom. Podľa úryvku na webovej stránke 50languages.com je hindčina „… jeden z hlavných jazykov Indie. Je to úradný jazyk spolu s angličtinou. Približne 425 miliónov ľudí hovorí týmto jazykom ako svojím materinským jazykom…“.
Pôvodný indický čaj sa pripravuje dlhým varením čaju s korením a mliekom, čím vzniká bohatá, hustá chuť. V západnom svete sa tento nápoj stal populárnym vo forme „latte“, kde sa do čaju pridáva napenené mlieko a sladký sirup chai latte, čo šetrí čas a zaisťuje vždy dokonale vyváženú chuť.

Čo obsahuje chai latte sirup?
Chai latte je kombináciou aromatického čaju, korenín, mlieka a cukru, čo vytvára jeho nezameniteľnú chuť. Základom je silný čierny čaj, doplnený zmesou korenín. Najčastejšie sú to škorica, kardamóm, zázvor, klinčeky a badyán.
Mlieko, klasické alebo rastlinné, dodáva nápoju krémovosť, zatiaľ čo cukor alebo spomínaná zmes v sirupe chai latte dodáva sladkosť. Táto kombinácia vytvára hrejivý nápoj, ktorý je ideálny na jesenné popoludnia.

Skúste si pripraviť vlastnú jesennú pumpkin spice latte!
Chai Latte sirup recept
Vytvorte si vlastný sirup doma ľahko a za pár minút. S týmto tekutým zázrakom po ruke si môžete za 5 minút vyčarovať vlastné Chai Latte.
Ingrediencie:
- 1 liter vody
- 250 g trstinového cukru
- 2–3 celé škoricové tyčinky
- 2 čajové lyžičky celého kardamónu, najlepšie
- 12 klinčekov
- 2 polievkové lyžice čerstvého, nahrubo nasekaného zázvoru
- 20 celé čierne korenie
- 2 kusy badyánu
- 1 vanilkový lusk
- 40 g sypaného čierneho čaju
- 1/3 muškátového orieška
Postup:
- Vodu, cukor a všetky koreniny vložte do malého hrnca.
- Priveďte do varu a potom znížte teplotu na mierne vrenie. Varte asi 30 minút (alebo dlhšie, ak chcete silnejšiu chuť), kým zmes nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí.
- Odstavte z ohňa a nechajte sirup mierne vychladnúť.
- Zmes preceďte cez jemné sito, aby ste odstránili všetky tuhé častice.
- Nalejte do čistej fľaše a uchovávajte v chladničke.
Tento sirup chai latte môžete kedykoľvek použiť na rýchlu prípravu chai latte, pridať do kávy, smoothies alebo dezertov. Jeho intenzívna korenistá chuť dokáže okamžite vytvoriť teplú jesennú atmosféru!
Recept na Chai Latte zo sirupu
Ako pripraviť Chai Latte? Ak už máte doma sirup chai latte, príprava tohto voňavého a hrejivého nápoja je rýchla a jednoduchá.
Zložky:
- 150–200 ml mlieka (kravského alebo rastlinného)
- 2–3 polievkové lyžice sirupu chai latte (podľa chuti)
- Štipka škorice s cukrom alebo kakaom na ozdobu (voliteľné)
Postup:
- Mlieko napenite pomocou napenovača kávovaru alebo iným spôsobom.
- Nalejte sirup chai latte do hrnčeka a pridajte mlieko.
- Posypte štipkou škorice s cukrom alebo kakaovým práškom podľa chuti.
Týmto spôsobom si môžete vychutnať perfektné chai latte kedykoľvek počas dňa. Za pár minút je vaša domáca kaviareň otvorená.

Spôsoby prípravy chai latte
Chai latte môžete pripraviť viacerými spôsobmi, podľa toho, čo máte radi a koľko času chcete venovať príprave. Okrem klasického chai latte s mliekom môžete použiť rôzne druhy mlieka. Hodí sa k nemu aj mandľové, ovsené alebo kokosové mlieko.
Ak chcete posunúť svoje chai latte na vyššiu úroveň, môžete experimentovať s príchuťami. Pridaním medu alebo javorového sirupu vytvoríte sladšiu verziu, zatiaľ čo štipka muškátového orieška alebo kajenského korenia dodá nápoju pikantnú chuť. Pre naozaj luxusnú verziu môžete do nápoja pridať aj dávku espressa.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Poznáte koreň taro? Je to vitamínmi nabitý zázrak z kolokázie jedlej!
Zdroje: coffeesource.eu – Chai Latte – chuť orientu a fenomén dnešní doby, tomchai.cz – Chai, Chai Latte nebo Masala Chai? Co to je a proč je to tak dobré?

Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.