Čím nahradiť mascarpone, keď ho práve nemáte po ruke, alebo sa snažíte nájsť lacnejšiu, diétnejšiu alebo bezlaktózovú alternatívu? Tento jemný taliansky syr je základom mnohých obľúbených dezertov, ako je tiramisu alebo cheesecake, ale používa sa aj v krémoch, nátierkach a slaných omáčkach. Získate osvedčené tipy a alternatívy, ktoré vám pomôžu zvládnuť každý recept aj bez originálneho mascarpone.
Obsah článku
Mascarpone
Mascarpone je taliansky čerstvý syr vyrábaný zo smotany, ktorý má jemnú, krémovú konzistenciu a sladkastú chuť. Vďaka vysokému obsahu tuku je mimoriadne hladký a bohatý. Najčastejšie sa používa v sladkých dezertoch, ale uplatní sa aj v slaných jedlách, ako sú cestoviny alebo nátierky.
História mascarpone
Mascarpone pochádza z talianskeho regiónu Lombardia, konkrétne z okolia mesta Lodi, a jeho história siaha až do 16. storočia. Názov pravdepodobne pochádza zo slova „mascherpa“, čo je v miestnom dialekte výraz pre smotanový syr. Pôvodne sa vyrábal len sezónne počas zimy, keď bolo ľahšie uchovať čerstvé mlieko. Vďaka svojej jemnej chuti a jednoduchému spracovaniu sa rýchlo rozšíril po celej Taliansku aj za jej hranice.
Zistite, aký olej je pre vaše recepty najlepší!
Použitie mascarpone
Mascarpone sa najčastejšie používa v talianskych dezertoch, najmä v legendárnom tiramisu, kde spolu s cukrom a vajcami tvorí základ jemného krému. Výborne sa hodí aj do cheesecakov, ovocných pohárov alebo ako náplň do tort. V slanej kuchyni ho nájdete v krémových omáčkach k cestovinám alebo ako súčasť nátierok.
Čím nahradiť mascarpone?
Mascarpone je obľúbený pre svoju jemnosť a krémovosť, ale nie vždy ho máte po ruke. Našťastie existuje niekoľko skvelých alternatív, ktoré môžete použiť podľa toho, čo práve varíte alebo pečiete. Tu je prehľad možností, čím nahradiť mascarpone v bežných receptoch.
- Tvaroh + smotana – zmiešajte v pomere 1:1, ideálne do krémov a dezertov
- Lučina – hustá a jemná, vhodná do tortových krémov aj nátierok
- Žervé alebo smotanový syr (napr. Philadelphia) – dobre funguje v sladkých aj slaných receptoch
- Crème fraîche – tučná kyslá smotana, skvelá do omáčok
- Grécky jogurt – ľahšia a zdravšia alternatíva, ideálny na raňajky alebo ľahké dezerty
- Ricotta – jemná štruktúra po vyšľahaní, vhodná do pečených dezertov
- Kyslá smotana + cukor + vanilka – rýchle riešenie pre jednoduché krémy
Tým, čím môžete nahradiť mascarpone, závisí hlavne od toho, aké jedlo pripravujete. Do sladkých krémov sa najviac hodí Lučina, Philadelphia alebo zmes tvarohu a smotany. Do slaných receptov zase využijete skôr crème fraîche alebo ricottu. Nech už si vyberiete akúkoľvek variantu, nebojte sa experimentovať!
Čo použiť namiesto mascarpone v kréme?
Pri príprave krémov do tort alebo dezertov môže mascarpone skvele nahradiť zmes tučného tvarohu a šľahačky, ktorá vytvorí jemnú a hladkú konzistenciu. Výborne sa osvedčuje aj Lučina, ktorá má dostatočne krémovú štruktúru a príjemnú chuť.
Ľahšou alternatívou je grécky jogurt, ideálne precedený, aby krém nerozpadal. A ak pripravujete tiramisu, výborne poslúži smotanový syr typu Philadelphia s trochou práškového cukru a vanilkového extraktu. Philadelphia ponúka podľa úryvku na webe philly.cz „… výrazný chuťový zážitok a výborne sa hodí na prípravu studených aj teplých jedál.“.
Náhrada mascarpone pri alergii na laktózu
Ak máte alergiu na laktózu alebo neznášate mliečne výrobky, mascarpone môžete nahradiť niekoľkými rastlinnými alternatívami. Skvele poslúži kokosový krém, ktorý má podobnú hustotu a ľahko sladkastú chuť.
Ďalšou možnosťou je rastlinný smotanový syr na báze kešu orechov alebo sóje, ktorý je dostupný v obchodoch so zdravou výživou. Niektorí si vyrábajú aj domáce vegánske „mascarpone“ z kešu orechov, citrónovej šťavy a kokosového oleja, čo vytvorí krémovú a chutnú alternatívu bez laktózy.
Ako pripraviť mascarpone doma?
Domáca výroba mascarpone je prekvapivo jednoduchá a stačia vám len dve suroviny, a to šľahačka (min. 33 % tuku) a kyselina citrónová (najčastejšie citrónová šťava alebo kyselina citrónová v prášku).
Smotanu zahrejte vo vodnom kúpeli na približne 85–90 °C, potom pridajte citrónovú šťavu a miešajte, kým nezačne hustnúť. Následne zmes prelejte do jemnej plátna alebo gázy, nechajte niekoľko hodín dôkladne odkvapkať a hotovo! Výsledkom je jemný, krémový syr, ktorý je takmer nerozoznateľný od kupovaného mascarpone!
Mohlo by vás tiež zaujímať: Nahradzovanie surovín: Ako nahradiť vajce, smotanu a ďalšie
Zdroje: toprecepty.cz – Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně, bamcokolada.cz – Jak využít mascarpone?
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.