dula recepty

Zlatá mágia dula: Recepty, ktoré naplnia váš domov vôňou a zvýšia príjem vitamínov

Dula recepty sú pokladom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Toto na prvý pohľad nenápadné ovocie môže naplniť celý váš domov svojou vôňou, obohatiť váš jedálny lístok o jedinečné chute a dodávať vášmu telu cenné vitamíny. Možno sa pýtate, čo sú dula a ako chutia. Práve v tom spočíva ich čaro! V tomto článku sa dozviete zaujímavé fakty o dula, ich zdravotných prínosoch a samozrejme vyskúšané recepty, ktoré naplnia vašu kuchyňu nádhernou vôňou a potešia všetkých milovníkov sladkého.

Čo je dula?

Dula patria medzi najstaršie pestované ovocie. Poznali ich už starí Gréci a Rimania, ktorí im pripisovali magické sily. V starovekom Grécku boli dula dokonca považované za symbol lásky a plodnosti a novomanželia ich dostávali ako darček pre šťastné manželstvo.

dula recepty 1

Ako chuti dula?

Na prvý pohľad môžu dula pôsobiť prekvapivo. Surové sú veľmi tvrdé a kyslé, takže sa zvyčajne nejedia priamo zo stromu. Práve táto nezvyčajná chuť však dáva tomuto ovocie jeho skutočný potenciál.

Po uvarení alebo upečení sa dula premení na Spln iné ovocie. Nadobúda jemne sladkú, korenistú chuť s ľahkými tónmi citrusov a medu. Vďaka tomu je ideálna do sladkých aj slaných receptov a navyše naplní celý dom nádhernou vôňou.

Dula a zdravie

Dula je doslova vitamínová bomba. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vlákniny a minerálov, ktoré posilňujú imunitný systém a podporujú správne trávenie. Podľa výňatku z webovej stránky drmax.cz je vitamín C „… nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, pomáha pri únave a vyčerpaní a je dôležitý pre produkciu kolagénu, vstrebávanie železa a mnoho ďalších procesov.“.

Odvar zo semien dudy sa tradične používal na bolesti v krku alebo na upokojenie žalúdka. Dudy boli nielen chutnou prísadou do receptov, ale aj prírodným domácom liekom na jesenné ochorenia.

Zaujímavosť

Viete, ako sušiť šípky a pripraviť si zásoby na zimu?

Dula recepty, ktoré stojí za to vyskúšať

Dula je malý zázrak v kuchyni. Málokto ju ocení surovú, ale po uvarení sa zmení na lahodný a voňavý zázrak. Vďaka svojej jedinečnej chuti je vhodná do sladkých dezertov, džemov, ale aj do mäsa alebo likérov.

Dula džem

Dula džem je klasika, ktorá naplní váš domov nádhernou vôňou a prinesie chuť jesene priamo na váš stôl. Vďaka jemne sladkej a pikantnej chuti dula je tento džem lahodným doplnkom k pečivu alebo dezertom.

Suroviny:

  • 1 kg dula
  • 500 g cukru
  • šťava z 1 citróna
  • trochu vody

Postup:

Najskôr dula ošúpte, odstráňte jadrá a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte ich do hrnca, pridajte trochu vody a varte, kým nezmäknú. Potom ovocie rozmixujte na hladké pyré, pridajte cukor a citrónovú šťavu a varte na miernom ohni, kým zmes nezhustne a nezíska typickú konzistenciu džemu. Hotový džem nalejte do sterilizovaných pohárov, nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom a suchom mieste.

čo je dula

Pečené dula s medom a škoricou

Pečené dula s medom a škoricou sú jednoduchý, ale voňavý dezert, ktorý zahreje a naplní váš domov nádhernou vôňou. Jemne sladké ovocie s pikantnou vôňou škorice a medu je ideálne ako jesenná pochúťka alebo ako doplnok k čaju alebo káve.

Suroviny:

  • 4 malé dula
  • 4 lyžice medu
  • 50 g drvených orechov (napr. vlašské alebo lieskové)
  • 1 lyžička mletého škorice

Postup:

Dula rozkrojte na polovicu a odstráňte jadierka. Každú polovicu naplňte zmesou medu, drvených orechov a škorice. Vložte ich do vymasteného pekáča a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 25–30 minút, kým ovocie zmäkne a začne voňať. Podávajte teplé, samostatne alebo s trochou bieleho jogurtu alebo zmrzliny.

Dula likér

Dula likér je aromatický nápoj, ktorý je ideálny na jesenné a zimné večery. Sladká chuť dula doplnená korením a jemným alkoholom vytvára originálny domáci likér, ktorý poteší vaše chuťové poháriky a vašich hostí.

Suroviny:

  • 500 g dula
  • 250 g cukru
  • 0,5 l vodky alebo liehoviny
  • 1 celá škorica
  • 3 klinčeky

Postup:

Dulu ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kúsky. Vložte ich do pohára, pridajte cukor a koreniny, zalejte vodkou alebo liehovinou a pevne uzavrite. Sklenenú nádobu nechajte na tmavom a chladnom mieste približne 4–6 týždňov a občas ju potraste. Po uplynutí tejto doby likér precedte a nalejte do čistej fľaše. Hotový nápoj môžete podávať samostatne alebo ako prísadu do koktailov a dezertov.

Dula syr (membrillo)

Dula, známe aj ako membrillo, sú sladkou, pevnou delikatesou, ktorá sa tradične podáva s modrým syrom alebo jednoducho nakrájaná na plátky. Vďaka svojej konzistencii a charakteristickej chuti sú ideálnym originálnym doplnkom k dezertom a pečivu a počas prípravy naplnia kuchyňu nádhernou vôňou.

Suroviny:

  • 1 kg dula
  • 500 g cukru
  • šťava z 1 citróna

Postup:

Dula ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kúsky. Ovocie vložte do hrnca, pridajte trochu vody a varte, kým nezmäkne. Potom rozmixujte na hladké pyré, pridajte cukor a citrónovú šťavu a varte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť a neoddeľovať sa od stien hrnca ako hustejšia hmota.

Hotový dula syr preložte do plechu vyloženého papierom na pečenie, nechajte vychladnúť a potom nakrájajte na plátky. Dula syr chutí najlepšie s vašimi domácimi syrami!

Zdroje: na-ovoce.cz – Kdoule, kdouloň a kdoulovec – jak se v nich vyznat a jak je připravit, nzip.cz – Kdoule

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *