granatiersky pochod

Granatiersky pochod: Vyskúšajte jedlo chudobných z vojenskej kuchyne

Granatiersky pochod je jednoduché, sýte a lacné jedlo, ktoré má korene vo vojenskej kuchyni. Toto jedlo zo zemiakov, cestovín a cibule sa často označuje ako jedlo chudobných, ale jeho obľúbenosť rozhodne nespočíva len v cene surovín. Naopak, granatiersky pochod si získal srdce mnohých ľudí svojou jednoduchosťou, rýchlosťou prípravy a predovšetkým bežnými surovinami. Dozviete sa, čo vlastne granatiersky pochod je, ako si ho pripraviť doma a ako ho môžete ľahko vylepšiť.

Čo je to granatiersky pochod?

Granatiersky pochod je tradičné jedlo, ktoré pochádza z vojenského prostredia, kde malo za úlohu nasýtiť vojakov jednoducho, lacno a rýchlo. Základnými surovinami sú zemiaky, cestoviny, cibuľa a mletá sladká paprika. Práve táto kombinácia vytvára sýte a chutné jedlo, ktoré sa rýchlo stalo obľúbeným aj v civilnej kuchyni.

Toto jedlo je ideálnym spôsobom, ako zužitkovať zvyšky cestovín a zemiakov z predchádzajúceho dňa. Vďaka jednoduchému prípravu, dostupnosti surovín a nízkym nákladom sa stalo klasikou nielen v našej kuchyni, ale aj v okolitých krajinách.

granatiersky pochod

Vznik názvu „grenadýrmarš“

Názov grenadýrmarš pochádza z vojenského prostredia a odkazuje na pochod granátnikov. Granátnik bol podľa úryvku na webe cs.wikipedia.org „… pôvodne pešiak, ktorý bol určený na hádzanie ručných granátov na nepriateľa.“. Práve im sa toto jednoduché, sýte jedlo často podávalo, pretože bolo rýchle na prípravu a dodávalo energiu.

Zaujímavosť

Skúste si pripraviť aj Lepidušu, recept z valašských hôr!

Granatiersky pochod a jeho miesto v českej kuchyni

Granatiersky pochod má v kuchyni pevné miesto ako jedlo, ktoré spája jednoduchosť, sýtosť a tradíciu. Pôvodne vojenské jedlo si rýchlo získalo obľubu medzi bežnými ľuďmi, najmä vďaka dostupnosti surovín a nenáročnej príprave. Dnes sa s ním stretnete nielen v domácnostiach, ale aj v školských jedálňach alebo vidieckych hostinách ako poctivé jedlo „na lyžici“.

Hoci patrí medzi takzvané „jedlá chudobných“, je dôkazom toho, že aj z obyčajných surovín možno vytvoriť chutné jedlo. V kuchyni zastáva podobnú úlohu ako zemiakový guláš alebo šoulet. Pripomína časy, keď sa varilo z mála, ale s dôrazom na výdatnosť.

Granatiersky pochod recept krok za krokom

Ak hľadáte recept na jedlo, ktoré je rýchle, lacné a chutné, toto vojenské jedlo je ideálnou voľbou. Toto jedlo z vojenskej kuchyne si ľahko pripravíte doma, aj keď máte len pár základných surovín. Nižšie nájdete jednoduchý recept, ktorý zvládne aj začiatočník.

Čo budete potrebovať:

  • 500 g uvarených zemiakov (najlepšie deň vopred uvarených v šupke)
  • 250 g cestovín (kolínka, fleky, vrtulky)
  • 2 väčšie cibule
  • 2 lyžice sladkej mleté papriky
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • olej alebo masť na vyprážanie

Postup:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
  2. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, zlejte a nechajte odkvapkať.
  3. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmahajte na oleji alebo masti do zlatista.
  4. Pridejte sladkú papriku, rýchlo premiešajte, aby nezhorkla.
  5. Pridajte uvarené zemiaky a cestoviny, dobre premiešajte.
  6. Dochuťte soľou a korením, podľa chuti môžete pridať trochu majoránky alebo cesnaku.
  7. Podávajte teplé, ideálne s kyslou uhorkou alebo kapustovým šalátom.

Tento recept je ideálny pre dni, keď potrebujete rýchlo nasýtiť rodinu alebo využiť zvyšky z chladničky. Toto jednoduché jedlo z vojenskej kuchyne vás prekvapí svojou chuťou a všestrannosťou.

granatiersky pochod recept
Zdroj: ireceptar.cz

Ako vylepšiť granatiersky pochod?

Granatiersky pochod sa dá ľahko prispôsobiť podľa chuti a surovín, ktoré máte práve doma. Pre sýtejšiu verziu môžete pridať nakrájanú slaninu, údené mäso alebo opečenú klobásu, ktoré jedlu dodajú výraznejšiu chuť. Skvelým doplnkom môže byť aj strúhaný syr, ktorý sa na záver nechá ľahko roztopiť priamo na panvici.

Ak chcete toto jedlo ozvláštniť a dodať mu viac sviežosti, skúste pridať kyslé zelie, sterilizovaný hrášok alebo kúsky kyslej uhorky. Namiesto klasických kolienok môžete použiť celozrnné cestoviny alebo napríklad zemiakové gnocchi.

Zdroje: brydova.cz – Grenadýrmarš, mundo.cz – Maďarská kuchyně

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *