karambola

Máte dosť jabĺk a čerešní? Karambola je ovocie, ktoré ste hľadali!

Karambola nie je len ďalším ovocím na trhu. Ak vás omrzeli klasické jablká, hrušky alebo čerešne, karambola ponúka niečo úplne iné. Má chrumkavú štruktúru, jemne sladkokyslú chuť a vitamíny, ktoré posilnia vaše zdravie. V tomto článku sa dozviete, ako jesť karambolu, ako ju správne krájať, ako rozpoznať zrelé ovocie a dokonca aj ako ju pestovať doma, aby ste si túto exotickú lahôdku mohli vychutnávať kedykoľvek.

Karambola ovocie

Karambola je tropické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie. Jeho jedinečný tvar pri rozkrojení pripomína hviezdu, vďaka čomu je nielen chutné, ale aj vizuálne atraktívne exotické ovocie. Chuť karamboly je osviežujúca a jemne kyslastá, s jemnými sladkými tónmi pripomínajúcimi kombináciu jablka, hrozna a citrusov.

Jednou z najzaujímavejších vlastností karamboly je jej hviezdicový tvar. Po rozkrojení na kríž tvorí malé hviezdičky, ktoré sa používajú na zdobenie rôznych jedál. Karambola je tiež bohatá na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Podľa výňatku z webovej stránky brainmarket.cz vláknina „… podporuje črevnú činnosť, ale tiež pomáha vyživovať prospešné baktérie.“.

karambola

Zrelosť karamboly

Ako rozpoznať zrelú karambolu? Zrelú karambolu môžete rozpoznať hlavne podľa jej farby a pevnosti. Ideálne by mala mať jasnožltú až svetlooranžovú farbu, niekedy s jemne hnedými okrajmi na rebrovitých výstupkoch. Ak je ovocie ešte zelené, bude mať kyslejšiu a menej sladkú chuť. Pri jemnom stlačení by malo byť pevné, ale nie tvrdé. Naopak, príliš mäkké hviezdicové ovocie môže byť prezreté a stratiť svoju chrumkavosť.

Ako sa karambola konzumuje?

Karambola sa zvyčajne konzumuje surová a jej príprava je veľmi jednoduchá. Semienka vo vnútri sú jedlé, ale ak chcete jemnejšiu chuť, môžete ich odstrániť. Karambolu môžete konzumovať samostatne, pridať do ovocných šalátov alebo smoothies, alebo ju použiť ako dekoráciu na dezerty alebo koktaily.

Krájanie hviezdicového ovocia

Ako krájať hviezdicové ovocie? Krájanie hviezdicového ovocia je jednoduché. Stačí postupovať podľa niekoľkých jednoduchých krokov.

  • Hviezdicové ovocie umyte pod tečúcou vodou.
  • Odrežte oba konce ovocia.
  • Karambolu nakrájajte priečne na plátky s hrúbkou 0,5–1 cm.
  • Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu chuť, odstráňte zo všetkých plátkov semená.

Ako pestovať karambolu?

Karambola je tropická rastlina, ktorá potrebuje teplé a slnečné prostredie. V Českej republike sa dá pestovať hlavne ako izbová rastlina alebo v skleníku. Rastlina potrebuje veľa svetla, ideálne na okne orientovanom na juh, a teplotu medzi 18–25 °C. Nemá rada mráz, preto ju v chladnejších mesiacoch chráňte pred nízkymi teplotami.

Pri pestovaní je dôležité pravidelné zalievanie. Pôda by mala byť vlhká, ale nie premokrená. Karambola tiež ocení pravidelné hnojenie, ktoré podporuje zdravý rast a produkciu plodov. S trochou starostlivosti môžete získať vlastné plody karamboly priamo zo svojej domácej rastliny.

Pestovanie karamboly zo semien plodov

Pestovanie karamboly zo semien je zábavný proces, ktorý ocenia všetci milovníci exotického ovocia. Stačí opláchnuť semená zrelého karamboly, odstrániť zvyšky dužiny a namočiť ich na 24 hodín do vody, aby zmäkli. Potom ich zasaďte do vlhkej, dobre odvodnenej pôdy, ideálne do malého kvetináča, a umiestnite ich na teplé, slnečné miesto.

Buďte trpezliví a pravidelne sa starajte o rastúce semená. Semená zvyčajne klíčia do 2-4 týždňov a hneď ako sa objavia prvé listy, je potrebné rastlinu udržiavať v teple, pravidelne ju polievať a zabezpečiť jej dostatok svetla. Pri postupnom hnojení a správnej starostlivosti sa mladá karambola postupne premení na krásnu rastlinu.

karambola ovocie

Časté chyby pri pestovaní karamboly

Jednou z najčastejších chýb je nedostatok svetla. Karambola je tropická rastlina a potrebuje veľa slnečného svetla, ideálne na okne orientovanom na juh alebo v skleníku. Nedostatok svetla spomaľuje rast, znižuje produkciu plodov a môže spôsobiť zožltnutie listov.

Ďalšou bežnou chybou je nevhodné zalievanie. Karambola potrebuje, aby bola pôda neustále vlhká, ale nesmie stáť vo vode. Prebytok vody vedie k hnitiu koreňov, zatiaľ čo nedostatočné zalievanie spôsobuje vädnutie a opadávanie listov.

Zdroje: gastrofresh.cz – Karambola: Jak chutná a jak toto ovoce jíst?, cksen.cz – Exotické ovoce, které určitě neznáte

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *