lepiduša

Lepiduša: Vyskúšajte zabudnutú sladkú zemiakovú kašu!

Lepiduša je možno zabudnutým jedlom, ale zároveň jedinečnou sladkou zemiakovou kašou z valašských hôr, ktorá si zaslúži vašu pozornosť. Toto tradičné jedlo vás očarí nielen svojou jednoduchosťou, ale aj lahodnou, lepkavou konzistenciou a jemnou sladkastou chuťou. V článku sa dozviete, ako lepidušu pripraviť krok za krokom a ako ju dochutiť podľa vašich predstáv.

Valašská jedlá

Valašská jedlá sú známe svojou jednoduchosťou, sýtosťou a poctivými surovinami z hôr a salaší. V minulosti sa varilo z toho, čo dala príroda alebo záhrada. Tými surovinami boli napríklad zemiaky, kapusta, múka, mlieko, slivky alebo tvaroh. Medzi typické valašské pokrmy patria kyselica, frgály, bramborové placky alebo práve sladká kaša lepiduša, ktorá sa často objavovala na stoloch počas všedných dní aj sviatkov.

Tipy, ako lepidušu dochutiť

Čo je to lepiduša?

Lepiduša je tradičná valašská sladká kaše z varených zemiakov, múky, mlieka a masla. Svoj názov získala podľa lepkavej a ťahavej konzistencie, ktorá vzniká pri varení. V minulosti to bolo bežné jedlo v chudobnejších domácnostiach, dnes je to skôr zabudnutá špecialita, ktorá však stojí za znovuobjavenie.

Táto sladká zemiaková kaša lepiduša sa podávala ako hlavné jedlo, dezert aj raňajky. Sladkosť jej dodával med, cukor alebo povidla, často sa zdobila makom, škoricou alebo maslom.

Ide o jednoduché, ale sýte jedlo, ktoré očarí svojou poctivou chuťou aj nostalgickou atmosférou. Jedlá s týmto pocitom sa tiež nazývajú „comfort food“ a podľa úryvku na webovej stránke kuchynelidlu.cz sú to „… jedlá, ktoré majú emocionálny alebo nostalgický náboj, dodávajú pocit pohodlia, tepla, domova, lásky a uspokojenia.“.

Zaujímavosť

Zistite, či vám môže uškodiť, ak kašu pripravíte zo naklíčených zemiakov!

Ako pripraviť valašskú kašu lepiduša?

Príprava sladkej zemiakovej kaše lepiduša je prekvapivo jednoduchá a zvládne ju každý, kto má doma základné suroviny. Stačí trochu času, trpezlivosti a chuť vyskúšať niečo tradičné, čo vonia domovom a starými časmi.

Čo budete potrebovať:

  • 500 g múkových zemiakov
  • 100 g hrubej alebo polohrubej múky
  • cca 300 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 2–3 lyžice cukru alebo medu
  • štipku soli
  • voliteľne: slivkové povidla, mletý mak, perník alebo škorica na posypanie

Postup prípravy:

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka.
  2. Zlejte ich, ale trochu vody z varenia si nechajte (cca 50 ml).
  3. Zemiaky roztlačte alebo pretlačte na hladkú kašu.
  4. Pridajte múku a trochu odloženej vody, vráťte na mierny plameň a za stáleho miešania varte, kým zmes nezhustne a nezačne lepiť.
  5. Postupne pridávajte mlieko, pridajte maslo a ďalej miešajte, kým nevznikne hladká, vláčna kaša.
  6. Oslaďte cukrom, medom alebo ozdobte podľa chuti.
  7. Podávajte teplé, ideálne poliaté roztopeným maslom.

Lepiduša chutná najlepšie čerstvo po uvarení, ale môžete ju tiež zahriať na panvici s trochou masla. Výborne sa hodí aj ako originálny dezert pre návštevu. Stačí ju potom servírovať v pohárikoch, ozdobiť ovocím a podávať ako štýlový retro pokrm.

Tipy, ako lepidušu dochutiť

Lepidušu môžete dochutiť na mnoho spôsobov. Tradične sa používajú povidlá, mletý mak s cukrom, škorica alebo roztopené maslo. Ak máte chuť na niečo originálnejšie, skúste ju posypať nasekanými orechmi, perníkom, poliať javorovým sirupom alebo pridať čerstvé ovocie, napríklad slivky, maliny alebo banán. Výborne chutí aj s vanilkovým cukrom alebo citrónovou kôrou, ktorá kaši dodá sviežosť.

lepiduša
Zdroj: vseokoreni.cz

Varianty lepiduše

Lepidušu možno pripraviť aj v rastlinnej, vegánskej verzii. Stačí nahradiť niektoré klasické suroviny. Namiesto kravského mlieka použite rastlinné mlieko (napr. ovsené, mandľové alebo sójové), ktoré kaši dodá jemnosť a chuť.

Maslo môžete nahradiť kvalitným rastlinným margarínom alebo kokosovým tukom bez vône. Na sladko môžete použiť rovnako ako v klasickej verzii cukor, med (ak nie je potrebné, aby bola striktne vegánska) alebo sirupy ako agávový alebo datľový. Vegánska lepidša je chuťovo prakticky nerozoznateľná a poteší aj tých, ktorí sa vyhýbajú mliečnym výrobkom.

Zdroje: valassky.cz – Dochované valašské pokrmy, nmvp.cz – Lidová strava na Valašsku

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *