letný zemiakový šalát

Recept na nejlepší letný zemiakový šalát bez majonézy!

Letný zemiakový šalát je klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom letnom stole. Hoci mnoho receptov sa spolieha na majonézu, dnes sa dozviete, ako pripraviť svieži a ľahký letný zemiakový šalát bez majonézy, ktorý si zamilujete. Tento šalát je skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú ľahšie verzie alebo sa chcú vyhnúť majonéze z dôvodu diéty alebo chuti.

Zemiakový šalát

Zemiakový šalát je v Česku takmer národnou klasikou, ktorá nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole, najmä na Vianoce alebo počas letných grilovačiek. Pôvod tohto šalátu siaha až do 18. storočia, kedy ho do Európy priniesli Španieli spolu so zemiakmi z Ameriky. Podľa úryvku na webovej stránke vyzivaspol.cz „Ako prvý ich objavil a doviezol španielsky dobyvateľ a kronikár Pedro Cieza de Leon, …“.

Pôvodne sa pripravoval skôr ako jednoduchá príloha k mäsu a postupne sa vyvinul do mnohých variantov, vrátane tých bez majonézy, ktoré sú dnes veľmi populárne vďaka svojej ľahkosti a sviežosti.

letný zemiakový šalát

Letný zemiakový šalát a čím sa líši

Letná verzia zemiakového šalátu sa od klasickej líši predovšetkým svojou ľahkosťou a sviežosťou. Namiesto husté majonézy sa často používajú jogurtové, bylinkové alebo octové zálievky, ktoré skvele dopĺňajú sezónnu zeleninu. Vďaka tomu je takýto šalát nielen zdravší, ale aj osviežujúci, ideálny na letné grilovanie alebo ako ľahký obed v horúci deň. Okrem toho ho môžete obohatiť o čerstvé bylinky a chrumkavú zeleninu, ktoré mu dodajú chuť pravého leta.

Zaujímavosť

Osviežte sa ľadovou kávou, ktorú si pripravíte sami!

Čo dať do letného zemiakového šalátu?

Do letného zemiakového šalátu je najlepšie vybrať čerstvé a ľahké ingrediencie, ktoré dodajú jedlu príjemnú sviežosť. Základom sú samozrejme kvalitné zemiaky, ideálne nové alebo varené zemiaky typu B, ktoré po uvarení držia tvar a krásne nasiaknu chuť zálievky. K nim sa tradične pridávajú nakladané uhorky, ktoré šalátu dodajú jemnú kyslosť a chrumkavosť, a čerstvá cibuľa alebo jarná cibuľka pre príjemnú ľahko pikantnú chuť.

Nemenej dôležité sú aj bylinky, ktoré dokážu celý šalát povýšiť na vyššiu úroveň. Najčastejšie sa používa petržlen, kôpor alebo pažítka, ktoré šalátu dodajú nielen krásnu farbu, ale aj sviežu arómu. Niektorí do letného zemiakového šalátu radi pridávajú aj kvapku kvalitného olivového oleja alebo čerstvú citrónovú šťavu, ktoré podčiarknu jeho ľahkosť.

Ako pripraviť najchutnejší zemiakový šalát bez majonézy?

Zemiakový šalát bez majonézy je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí chcú ľahšiu, zdravšiu a sviežšiu verziu tejto tradičnej pochúťky. Namiesto husté majonézy použijete chutnú a osviežujúcu zálievku na báze jogurtu, horčice a byliniek, ktorá šalátu dodá jemnú krémovosť bez zbytočných tukov. Tento letný zemiakový šalát je ideálny k grilovanému mäsu, rybám alebo ako samostatný ľahký obed.

Ingrediencie:

  • 1 kg nových alebo stredne varených zemiakov
  • 1 menšia cibuľa alebo 3-4 jarné cibule
  • 3-4 nakladané uhorky
  • 2 varené vajcia (voliteľne)
  • 150 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 2 lyžice kvalitného olivového oleja

Postup:

  1. Zemiaky dobre umyte a uvarte v šupke do mäkka (asi 20-25 minút podľa veľkosti). Po uvarení ich nechajte vychladnúť, olúpajte a nakrájajte na väčšie kocky.
  2. Cibuľu, nakladané uhorky a uvarené vajcia nakrájajte na menšie kúsky.
  3. V miske zmiešajte jogurt, horčicu, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby vznikla hladká zálievka.
  4. K zemiakom pridajte cibuľu, uhorky, vajcia a nasekané bylinky, zalejte zálievkou a opatrne premiešajte, aby sa všetky chute spojili, ale zemiaky sa nerozpadli.
  5. Salát nechajte aspoň hodinu odstáť v chladničke, aby sa chute krásne spojili.

Tento letný zemiakový šalát bez majonézy je ľahký, svieži a plný chuti. Vďaka jogurtovej zálievke si ho môžu dopriať aj tí, ktorí obmedzujú tuky alebo majú alergiu na vajcia. Výsledkom je osviežujúci a chutný šalát, ktorý sa hodí k letnému posedeniu aj na bežné dni.

zemiakový šalát bez majonézy

Tipy na prípravu a skladovanie letného zemiakového šalátu

Na prípravu letného zemiakového šalátu je dôležité použiť kvalitné čerstvé suroviny a zemiaky uvariť tak, aby neboli rozvarené. Šalát vždy dochucujte až po vychladnutí zemiakov, aby sa zálievka dobre vsiakla a chute sa spojili.

Salát skladujte v uzavretej nádobe v chladničke a spotrebujte do dvoch dní, pretože bez majonézy nemá takú dlhú trvanlivosť ako klasický šalát. Pre ešte lepšiu chuť ho pred podávaním môžete nechať odstáť aspoň pár hodín.

Zdroje: fresh.iprima.cz – Klasický recept na vánoční bramborový salát, kucharkaprodceru.cz – Jak na bramborový salát: recept do kuchařských začátků

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *