vývar

Mäsový vývar recept: 3 delikátne vývary pre pravých gurmánov

Chcete si uvariť poctivý mäsový vývar a hľadáte vo vyhľadávači „vývar recept“? Mäsový vývar ponúka podľa použitých ingrediencií nielen nepreberný výber vôní, chutí a delikátnych rafinovaných chuťových zážitkov. Prinášame Vám 3 recepty na delikátne mäsové vývary pre pravých gurmánov. Čo je potrebné na ich prípravu?

vývar recept

Mäsový vývar

Mäsový vývar prináša poriadnu dávku poctivej chutnej stravy, ktorá má navyše celé spektrum pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Dodávajú organizmu prospešné látky, napríklad aminokyseliny a kolagén.

Na jeho prípravu sú potrebné mäsové kosti, odrezky aj mäso chudé. Tiež je potrebná koreňová zelenina a podľa chuti a fantázie aj ďalšie druhy (brokolica, hrášok, kel, cuketa, tekvica). Pri varení zeleniny sú do vývaru uvoľňované nielen vitamíny a minerály, ale aj látky, ktoré zaisťujú lepšie spaľovanie tukov. Preto je možné zaradiť vývary z najrôznejších druhov mäsa (hovädzie, kuracie, morčacie, bravčové, zverina) do diétnych programov.

Správne pripravený vývar doslova dodáva do organizmu energiu, preto sa odporúča podávať ho rekonvalescentom na celkové posilnenie organizmu a imunity. Do týchto polievok je možné využiť najrôznejšie druhy korenia aj ďalších zložiek ako sú napríklad huby, krúpy, ovsené vločky, rezance, drobenie a ďalšie.

Kurací vývar s brokolicou

Suroviny na 6 porcií

  • 1.8 l vody
  • 1 kg kuracích dielov na polievku, 1 kuracie stehno
  • 250 g brokolice
  • 3 väčšie mrkvy
  • 1 kus cibule
  • 1 menší zeler
  • tuk na restovanie zeleniny
  • soľ
  • 6 ks bobkového listu, 8 guličiek nového korenia, 8 guličiek korenia, zväzok ligurčeka alebo petržlenu

Postup prípravy

Kuracie mäso starostlivo opláchnite, potom v hrnci restujte pri vyššej teplote zo všetkých strán aj s napoly rozkrojenou cibuľou, kým nebude mäso aj cibuľa opečené, získate tak nádhernú hnedú farbu. Pridajte vodu, osoľte a varte na miernom ohni 1 hodinu, zbierajte penu.

Medzitým si pripravte ostatné suroviny: všetku zeleninu očistite a starostlivo operte, mrkvy a zeler rozkrojte napoly, orestujte na oleji. Po hodine varenia zeleninu pridajte k vývaru spoločne s korením. Brokolicu rozdeľte na malé ružice a krátko (5 – 7 minút) naparte, potom stiahnite z ohňa.

Polievku varte jednu a 3/4 hodiny, potom preceďte, nechajte vychladnúť a dajte do chladničky. Na druhý deň stiahnite z hladiny tuk, vývar uveďte do varu, podľa chutí môžete dokoreniť kurkumou, mletým čiernym korením alebo štipkou chilli, stiahnite z ohňa a pridajte ružičky brokolice. Servírujte na tanier s kusom kuracieho mäsa, mrkvou rozkrojenou napoly a kúskom zeleru.

kuracie vývar recept

Hovädzí vývar s hubami a krúpami

Suroviny na 8 porcií

  • 2.5 l vody
  • 1/2 kg ossobuca (alebo hovädzie rebrá)
  • 1 kg hovädzích kostí
  • 4 väčšie mrkvy
  • 1 ks póru
  • 2 kusy petržlenu
  • 1/2 zeleru
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g sušených hríbikov
  • 200 g varených jačmenných krúp
  • tuk na restovanie zeleniny
  • 10 ks bobkového listu, 12 guličiek nového korenia, 10 guličiek korenia, zväzok zelerovej vňate, petržlen, ligurček
  • soľ

Postup prípravy

Mäso a kosti operte a restujte krátko zo všetkých strán s jedným kusom cibule, pokiaľ nie sú opečené. Potom zalejte vodou osoľte, pridajte korenie a varte na veľmi miernom ohni. Skôr takzvane ťahajte 2 hodiny, zbierajte vzniknutý šum.

Po dvoch hodinách pridajte orestovanú koreňovú zeleninu a jemne podrvené strúčiky cesnaku. Varte ešte pol hodiny, potom preceďte, mäso oberte a zeleninu nakrájajte na kolieska.

Počas doby varenia si pripravte huby (ktoré ste namočili deň dopredu). Dobre ich preperte, krátko orestujte na tuku a duste na miernom ohni 25 minút. Pridajte do mäsového vývaru spoločne s uvarenými jačmennými krúpami a zeleninou. Na tanieri servírujte s kúskami vareného mäsa, zdobte petržlenovou vňaťou, libečkom alebo na kolieska nakrájaným pórom.

Jemný morčacie vývar

Suroviny na 6 porcií

  • 1/2 kg morčacích krídiel
  • 1/2 kg morčacích krkov
  • 4 kusy mrkvy
  • 1/4 zeleru
  • 2 petržlenu
  • 1 kus cibule
  • 2 kusy paradajok
  • 8 ks bobkový list, 8 guličiek nového korenia, 1/4 lyžičky mletého korenia, 3 plátky zázvoru, petržlenová vňať
  • soľ
  • 1.8 l vody

Postup prípravy

Morčacie mäso operte a orestujte pri vyššej teplote zo všetkých strán. Zalejte vodou, pridajte korenie vrátane zázvoru a osoľte. Všetko priveďte do varu, potom stiahnite teplotu a varte na veľmi miernom ohni 1 hodinu. Potom pridajte orestovanú zeleninu a umyté paradajky, varte ešte pol hodiny a následne preceďte.

Precedenú zeleninu okrem paradajok nakrájajte na rezančeky a vložte späť do vývaru. Paradajky prepasírujte. Servírujte s morčacím mäsom a ľubovoľnou prílohou (rezance, krutóny, drobenie). Na záver posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

morčacie vývar recept

Chcete uvariť aj hlavný chod a chýbajú Vám nápady? Prečítajte si naše inšpirácie na rýchly obed.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *