Tento článok vám predstaví prírodnú liečivku zvanú rebarbora a ponúkne štyri jednoduché rebarbora recepty, ktoré si môžete pripraviť sami doma. Aké sú hlavné zdravotné prínosy rebarbory? Na čo je rebarbora dobrá, čo z nej pripraviť a ako sa rebarbora zavára? To všetko sa dočítajte na nasledujúcich riadkoch. Ktorý z receptov s rebarborou vyskúšate?
Obsah článku
Na čo je dobrá rebarbora?
Rebarbora obsahuje prírodné antioxidanty a vlákninu, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tela a podporujú zdravú funkciu tráviaceho systému. Obsah vlákniny v rebarbore teda napomáha správnemu tráveniu a prevencii zažívacích problémov. Rebarbora je ďalej bohatá aj na vitamíny C, vitamín K, vápnik, železo a ďalšie dôležité živiny, ktoré podporujú imunitný systém, zdravé kosti a krvnú zrážanlivosť. Vďaka obsahu fytonutrientov a antioxidantov navyše rebarbora dokáže pomáhať znižovať zápaly v tele a prispievať k celkovému zdraviu.
Rebarbora recepty
Výborný rebarbora koláč
Na prípravu chutného koláča s rebarborou budete potrebovať 300 gramov čerstvej rebarbory, 200 gramov hladkej múky, 100 gramov masla a 150 gramov cukru. Ďalej si na prípravu tohto receptu nakúpte aj dve vajíčka, mlieko (potreba bude 120 ml), prášok do pečiva, vanilkový a práškový cukor a soľ.
Ako na samotnú prípravu? Začnite ošúpaním a nakrájaním rebarbory na menšie kúsky, a osoľte jej, vďaka čomu ľahko zmäkne. Predhrejte rúru na 180 °C a vo veľkej miske zmiešajte maslo, vajcia, mlieko a cukor. Do zmesi potom ešte prisypte múku, prášok do pečiva a štipku soli, a všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo cesto. Do cesta potom vmiešajte pripravenú rebarboru (prípadne vanilkový cukor, ak máte radšej sladšie koláče) a vložte ho na vymastený plech do rúry.
Koláč pečte približne 40-45 minút, alebo pokiaľ nebude prepečený a nechytí zlatistú farbu. Následne vyberte koláč z rúry a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Potom ho môžete posypať práškovým cukrom. Potom ho môžete posypať práškovým cukrom a výborný olovrant do školy aj do práce je na svete.
Hovädzie s rebarborou – výživný rebarbora recept
Nakrájajte 500 gramov mäsa hovädzieho na menšie kúsky. V hrnci zohrejte olej a orestujte mäso. Pridajte stredne veľkú cibuľu nakrájanú na kocky a opražte ju spoločne s mäsom. Potom pridajte dve stonky rebarbory nakrájané na menšie kúsky a všetko premiešajte.
Potom pridajte 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového), priklopte hrniec a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým mäso nezmäkne a rebarbora sa nezačne rozpadať. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením. A podávajte s ryžou alebo so zemiakmi.
Rebarborový šalát
Ak sa vám nechce púšťať do zložitého a zdĺhavého varenia a pečenia, tak pre vás máme alternatívu v podobe jednoduchého rebarbora receptu, ktorý si dokážete pripraviť behom pár minút aj bez skúseností s varením. Ako na prípravu skvelého rebarborového šalátu?
Najprv nakrájajte stonky rebarbory na tenké plátky. Potom zmiešajte rebarboru s čerstvými jahodami (nakrájanými na štvrtky), ďalším sezónnym ovocím podľa výberu a niekoľkými lístkami mäty, ktoré dodajú šalátu potrebný šmrnc. Následne ešte pridajte trochu cukru a citrónovej šťavy na vyváženie chutí.
Nechajte šalát odpočinúť v chladničke asi 15 minút, aby sa chute prepojili. A podávajte ako osviežujúce letné predjedlo.
Ako sa zavára rebarbora?
Zaváranie rebarbory je skvelým spôsobom, ako rebarboru uchovať a môcť ju následne využívať aj mimo sezóny. Tu je jednoduchý návod na zaváranie rebarbory:
- Rebarboru umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Pripravte si sladký nálev, ktorý bude zavarenú rebarboru konzervovať a dodá jej chuť. Zmiešajte vodu s cukrom vo vhodnom hrnci, priveďte do varu a následne varte 5-10 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a nálev nezíska sirupovú konzistenciu.
- Pridajte nakrájanú rebarboru do horúceho nálevu a varte 1-2 minúty. Ak preferujete mäkšiu rebarboru, môžete predĺžiť dobu varenia.
- Sterilizujte poháre aj viečka a poháre naplňte rebarborou s nálevom. Uzavrite poháre viečkom a pevne utiahnite.
- Naplnené poháre vložte do veľkého hrnca s vodou a priveďte vodu do varu. Varte približne 10-15 minút. Potom poháre opatrne vyberte z hrnca a nechajte ich vychladnúť položené dnom nahor.
Zavarená rebarbora je skvelá ako samotná, tak aj ako prísada do koláčov, tort, palaciniek, džemov, omáčok a ďalších dezertov.
-
Ako postaviť schody na svahu, aj keď nie ste práve odborník na domáce práce
Stavba schodov na svahu nie je žiadna veda, aj keď nie ste skúsený. Naučíte sa, ako stavať schody na svahu, a získate aj niekoľko tipov.
-
Citáty k fotkám: Vaše fotografie na sociálnych sieťach už nebudú nuda!
Citáty k fotkám sú spôsobom, ako dodať obrázkom na médiách väčšiu hĺbku. Naučte sa, ako vybrať citát k fotografii a vyberať citáty k fotografiám.
-
Ako vyčistiť WC napriek silnému znečisteniu: Ocot hrá hlavnú úlohu
Ako vyčistiť WC od usadenín a zápachu? Našťastie existuje jednoduché a lacné riešenie. Naučte sa, ako vyčistiť toaletu octom a jedlým sódou.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.