golubce

Recept na golubce (holubce) – kapustové listy plnené mletým mäsom

Golubce patria medzi jedlá, ktoré v sebe skrývajú vôňu domova, tradíciu a poctivú chuť. Ak máte radi jednoduché recepty, ktoré zasýtia celú rodinu a pritom nie sú zložité na prípravu, ste na správnom mieste. V tomto článku sa dozviete nielen to, čo sú golubce, ale aj ako ich pripraviť krok za krokom a s čím ich podávať.

Čo sú to golubce?

Golubce sú tradičné jedlo pochádzajúce z východnej Európy, ktoré sa skladá zo zelných listov plnených zmesou mletého mäsa a ryže, ktoré sa dusia v paradajkovej omáčke. Názov „golubce“ pochádza z ukrajinčiny a znamená „holubice“, podľa legendy vraj zrolované závitky svojím tvarom pripomínajú malé vtáky, symbolizujúce šťastie a hojnosť.

golubce

História pokrmu holubce

Holubce, známe tiež ako golubce alebo golubky, majú korene hlboko vo východoeurópskej kuchyni, najmä na Ukrajine, v Poľsku, Rusku a na Slovensku. Toto jednoduché, ale sýte jedlo vzniklo už pred stovkami rokov ako spôsob, ako zužitkovať dostupné suroviny ako kapusta, mäso a obilie.

Podobné pokrmy môžete nájsť aj inde vo svete, napríklad grécke dolmades z vínnych listov alebo balkánske sarma, čo dokazuje, že ľudia odjakživa hľadali chytré a chutné spôsoby, ako zabaliť mäso do listov a vytvoriť tak sýte, praktické jedlo.

Zaujímavosť

Skúste známy pokrm chudobných granatiersky pochod!

Recept na golubce

Ak máte radi tradičné, sýte jedlá, ktoré voňajú domovom, vyskúšajte osvedčený recept na golubce. Tieto kapustové závitky plnené mletým mäsom a ryžou si obľúbite nielen vďaka ich skvelej chuti, ale aj jednoduchému prípravu.

Ingrediencie:

  • 1 väčšia hlávka bieleho kapusta
  • 500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
  • 150 g ryže
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • soľ, korenie
  • 500 ml paradajkovej passaty alebo pretlaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • bobkový list, nové korenie (podľa chuti)

Z hlávky zelí opatrne oddělte listy a spařte je vriacou vodou, aby zmäkli a dali sa ľahko baliť. Ryžu uvarte do polomäkka. Na panvici na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom a nechajte vychladnúť. V mise zmiešajte mleté mäso, ryžu, opraženú cibuľu s cesnakom, vajcia, soľ, korenie a papriku.

Do každého kapustového listu vložte časť mäsovej zmesi a zaviňte do tvaru závitku. Na dno väčšieho hrnca dajte pár zvyšných kapustových listov, aby sa golubce nepripálili, a závitky poukladajte tesne vedľa seba. Zalejte ich paradajkovou passatou, pridajte podľa chuti bobkový list a nové korenie, prípadne trochu vody. Priklopte a dusite na miernom ohni asi hodinu, kým kapusta aj náplň nebudú krásne mäkké.

Tipy, ako pripraviť dokonalé golubky s mletým mäsom

Ak chcete, aby sa vám golubky s mletým mäsom naozaj podarili, venujte pozornosť už pri príprave kapusty. Najlepšie sa pracuje s hlávkou, ktorá má väčšie a pružné listy. Ak máte kapustu tvrdšiu, môžete ju na pár hodín zmraziť a potom nechať rozmraziť. Listy tak zmäknú podobne ako po blanšírovaní a dajú sa ľahko oddelit.

Ďalším dôležitým krokom je dochutenie plnky. Mleté mäso môžete dochutiť podľa chuti. Niektorí doň pridávajú bylinky ako majoránku alebo petržlen, iní zase trochu údenej slaniny pre výraznejšiu chuť. Nezabudnite tiež na dostatok cesnaku a cibule, ktoré nádivke dodajú krásnu vôňu. A ak máte radi výraznejšiu chuť omáčky, pridajte do paradajkovej základne kvapku smotany alebo trochu cukru, ktorý zjemní kyslosť paradajok.

golubce s mletým masem

S čím podávať holubce neboli golubky?

Holubce chutnajú skvele samotné, ale ešte lepšie si ich vychutnáte s vhodnou prílohou. Tradične sa podávajú s čerstvým chlebom, varenými bramborami alebo zemiakovým pyré. Skvelým doplnkom je aj lyžica kyslej smotany, ktorá zjemní chuť omáčky a dodá jedlu sviežosť.

Na Ukrajine či v Poľsku sa niekedy holubce servírujú aj s kyslým zelím, ktoré zvýrazní ich plnú chuť a dodá jedlu príjemnú kyselkastosť. Ukrajina sa však môže pochváliť aj množstvom kyslastých jedál, ako napríklad boršč, ktorý podľa úryvku na webovej stránke apetitonline.cz „… zaujme karmínovou farbou a sladkokyslou chuťou. Obsahuje repu, koreňovú zeleninu a vývar z kostí a mäsa.“.

Zdroje: life.forbes.cz – Golubce, holubce, golubky i gołąbki –⁠ zkrátka lahodné masové závitky po východoevropsku, receptynakazdyden.cz – Úžasné recepty východoevropské kuchyně

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *