Kedlubnová polievka a ďalšie recepty z kedlubny z tejto nenápadnej zeleniny môžu prekvapiť svojou chuťou aj jednoduchou prípravou. Kedlubna nie je len obyčajnou prísadou do vývaru. Jej jemná sladkastá chuť vynikne v polievkach, omáčkach aj ľahkých nátierkach. Okrem toho je bohatá na vitamíny, má nízku kalorickú hodnotu a hodí sa do teplej aj studenej kuchyne. V tomto článku sa dozviete, čo všetko sa dá z kedlubny uvariť.
Obsah článku
Kedlubna
Kedlubna je kapustová zelenina patriaca do čeľade kapustovité, rovnako ako brokolica alebo kapusta. Konzumuje sa jej zdrenená nadzemná časť stonky, ktorá je krehká a jemne sladkastá. Zaujímavosťou je, že kedlubna pravdepodobne pochádza zo severnej Európy a už v starovekom Ríme ju poznali ako chutnú a liečivú rastlinu.
Kedlubna pre zdravie
Kedlubna je skvelým pomocníkom pre posilnenie imunity a zdravé trávenie. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C podporuje obranyschopnosť organizmu, zatiaľ čo vláknina pomáha správnemu fungovaniu čriev. Obsahuje tiež draslík, ktorý prispieva k zdravému fungovaniu srdca a krvnému tlaku. Podľa úryvku na webovej stránke brainmarket.cz je draslík „… tretím najhojnejším minerálom v ľudskom tele.“. Navyše má veľmi nízku kalorickú hodnotu, čo z neho robí ideálnu potravinu pri chudnutí.
Recepty z kedlubny
Čo sa dá uvariť z kedlubny? Kedlubna je skvelá nielen varená, ale aj pečená, dusená alebo surová. Skúste napríklad zapekanú kedlubnu so zemiakmi a syrom, ktorá je ideálna ako vegetariánsky obed. Výborná je aj kedlubnová polievka, ktorá môže byť buď krémová, alebo s malými kúskami kedlubny. Milovníci klasiky ocenia kedlubnovú omáčku, ktorú môžete podávať s vajcom a varenými zemiakmi.
Z kedlubny ale připravíte i lehká jídla, například salát z nastrouhané kedlubny, jablek a mrkve s citronovou šťávou. Skvělou volbou je i kedlubnová pomazánka s tvarohem a bylinkami. A pokud hledáte zdravé mlsání, nakrájejte kedlubnu na hranolky, okořeňte ji a upečte v troubě. Je to jednoduché a chutné.
Uvarte si tiež niečo vynikajúce z hlávkovej kapusty!
Kedlubnová omáčka
Kedlubnová omáčka je vynikajúca k vareným zemiakom aj mäsu. Jej chuť pripomína svetlú zeleninovú omáčku, ale vďaka kedlubne získava neotrelú chuť.
Ingrediencie:
- 2–3 menšie kedlubny
- 1 menšia mrkva (voliteľné)
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica hladkej múky
- cca 400 ml mlieka alebo smotany
- soľ, korenie
- citrónová šťava na dochutenie
Kedlubny (a prípadne mrkvu) olúpte a nahrubo nastrúhajte. Na masle pripravte svetlú zápražku. Najprv roztopte maslo, pridajte múku a krátko opražte. Postupne za stáleho miešania pridávajte mlieko alebo smotanu. Pridajte nastrúhanú zeleninu a varte na miernom ohni, kým nezmäkne (asi 10–15 minút). Dochuťte soľou, korením a trochou citrónovej šťavy pre sviežosť.
Kedlubnová polievka
Kedlubnová polievka je skvelý spôsob, ako využiť túto jarnú zeleninu. Je ľahká, voňavá a hotová za pár minút. Navyše ju zvládne pripraviť aj začiatočník.
Ingrediencie:
- 2 kedlubny
- 1 väčší zemiak
- 1 menšia cibuľa
- 1 lyžička masla alebo oleja
- cca 750 ml zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- štipka muškátového orieška
- smotana na zjemnenie (voliteľne)
Kedlubny a bramboru olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Na masle osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatova. Pridajte kedlubnu a zemiak, krátko opražte, potom zalejte vývarom. Varte približne 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Polievku môžete nechať tak, ako je, alebo ju rozmixovať do hladka. Dochuťte ju soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridaním lyžice smotany dosiahnete jemnejšiu chuť.
Kedlubnová pomazánka
Ak vám po varení zostal jeden kedluben a neviete, čo s ním, pripravte si kedlubnovú pomazánku. Je ľahká, osviežujúca a hodí sa na pečivo alebo ako dip k zelenine.
Ingrediencie:
- 1 stredný kedluben
- 100 g mäkkého tvarohu
- 1 lyžica bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku (voliteľne)
- soľ, korenie
- čerstvé bylinky (pažitka, petržlen)
Kedlubnu olúpte a nastrúhajte na jemno. Zmiešajte s tvarohom a jogurtom. Pridajte pretlačený cesnak, osolte, okoreňte a zamiešajte. Nakoniec pridajte nasekané bylinky a nechajte vychladnúť.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Aký je najlepší olej? Záleží hlavne na tom, ako ho používate!
Zdroje: nzip.cz – Kedlubna, kondice.cz – Co se stane s vaším tělem, když budete jíst denně kedlubnu? Zázrak
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.