Hľadáte nový recept na tortu k narodeninám, na svadbu či inú oslavu? Chcete zaujať a prekvapiť? Vyskúšajte jeden z našich receptov na netradičné torty k narodeninám. V tomto článku vám predstavíme tri skvelé recepty na torty – machovú tortu, mrkvovú tortu a anjelskú tortu. Tieto dezerty sú nielen chutné, ale aj krásne na pohľad, a určite zaujmú vašich hostí. Pripravte si formy na pečenie a poďme sa pustiť do práce!
Obsah článku
Neobvyklé narodeninové torty
Netradičné torty sú stále obľúbenejšou voľbou pre oslavy narodenín, svadieb, ale aj iných slávnostných udalostí. Ak hľadáte originálnu alternatívu ku klasickým ovocným a čokoládovým tortám, máme pre vás niekoľko tipov na netradičné torty k narodeninám, ktoré určite nesklamú.
Prvým nápadom je machová torta, ktorá svojou podobou pripomína malú záhradu. Ďalším nevšedným nápadom je mrkvová torta. Kombinácia mrkvy a škorice vytvára sladkú a korenenú chuť. Torta vyzerá krásne a je vhodná ako pre deti, tak pre dospelých. A nakoniec, ak hľadáte niečo nebeské, môžete si vyskúšať anjelskú tortu. Tento dezert sa vyznačuje jemnou, nadýchanou konzistenciou a ľahkou chuťou. Ktorý recept na tortu vyskúšate?
Machová torta
Machová torta v poslednej dobe je jeden z najobľúbenejších ponúkaných dezertov. Možno sa Vám môže zdať ako niečo ťažké na upečenie. To ste ale na omyle. Je to jedna z tých najkrajších a najľahších tort. Všetku tú krásu Vám navyše vytvorí len jedna ingrediencia, a to konkrétne špenát. Vyskúšajte náš recept na tortu a poďte si tiež vykúzliť doma čistinku so šťavnatým ovocím.
Korpus (forma 20 cm)
- 150 g čerstvého listového špenátu
- ¾ hrnčeka oleja
- 3 vajcia
- ¾ hrnčeka cukru
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
- ¼ hrnčeka cmaru
Krém
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice cukru
- 500 g tučného tvarohu v tégliku
Na ozdobenie
- ovocie (čučoriedky, jahody, maliny, …)
- Najskôr si pripravíte základ celého dezertu. Do hlbokého mixéra vložíte čerstvý špenát a olej, ktoré spoločne premixujete, aby vznikla hladká tekutina.
- Do misy dáme vajcia a prisypeme cukor. Šľahajte niekoľko minút do peny až zmes zosvetlí.
- Pridáme rozmixovaný špenát, múku, kypriaci prášok a cmar. Zmes vymiešajte v hladké cesto.
- Korpus nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 165 °C asi 40 minút. Ak je torta hotová zistíte pomocou špajle. Pichnete ju do torty a ak vyjde čistá tak je torta hotová.
- Vychladnutý korpus si rozdeľte na štyri časti. Jednu z nich rozdrobte na malé kúsočky, ktorými na konci tortu ozdobíte.
- Na vytvorenie krému ušľahajte smotanu spoločne s cukrom v šľahačku. Postupne potom zašľahajte tvaroh.
- Krém rozdeľte na tri časti. Dvomi z nich potrite poschodia torty (do krému zapichnite aj jahody a čučoriedky) a nechajte v chladničke aspoň dve hodiny.
- Zvyšným krémom pomažte vršok a boky torty. Nakoniec posypte natretý krém pripravenými drobčekmi.
- Vrch torty ešte dozdobte čerstvým ovocím, pridať môžete aj iné „lesné“ dekorácie. Tortu ešte nechajte stuhnúť aspoň 1 hodinu pred podávaním.
Mrkvová torta
Stále na internete hľadáte „narodeninovú tortu recept“? Mrkvová torta Vás môže zaujať svojou vláčnosťou a krehkosťou spojenou s množstvom prírodnej chute. Je to skvelý recept na tortu, keď neviete, čo upiecť. Pochutí si na ňom celá rodina, a navyše je aj zdravý!
Korpus
- 175 g cukru krupica
- 115 g mletých vlašských orechov
- 3 vajcia
- 150 g oleja
- 250 g mrkvy (najemno nastrúhané)
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 1/2 vrecka vanilkového cukru
- 175 g hladkej múky
- 1/8 ks muškátového orieška
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 vrecka kypriaceho prášku
- 1/2 vrecka jedlej sódy
Krém
- 1 a 1/2 vaničky mascarpone (alebo mäkkého tvarohu)
- 1 maslo
- 1 šľahačka (rastlinná)
- Múčkový a vanilkový cukor, vlašské orechy (nahrubo nasekané) podľa chuti
V mise ručne zmiešajte vajcia, olej, vlašské orechy, mrkva, cukor a jogurt. Následne vmiešajte múku s kypriacim práškom, jedlou sódou, škoricou a nastrúhaným muškátovým orieškom, tak aby vzniklo hladké cesto.
Tortovú formu vyložte papierom na pečenie, vlejte cesto a dajte do rozohriatej rúry na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minút.
Medzitým si pripravte náplň. V mise vymiešajte dohladka tvaroh, práškový cukor a vanilkový cukor podľa chuti. Keď sa cukor rozpustí, tak postupne vmiešajte povolené maslo, a nakoniec krém odľahčite pridaním ušľahanej rastlinnej šľahačky.
Korpus po vychladnutí prekrojte pozdĺžne na dve časti. Premažte ho vyššou vrstvou krému a potom celú tortu omažte krémom zo všetkých strán. Boky obsypte nahrubo mletými orechmi. Na záver môžete ozdobiť mrkvičkami z marcipánu.
Pred krájaním musí torta byť najmenej 10 hodín v chlade. Pri podávaní krájajte na 12 porcií.
Anjelská torta
Hriešne vyzerajúcu tortu? Tak to ste na správnom mieste. Anjelská torta je práve ten typ torty, ktorý by ste mohli istý stále dookola. Tak si ho poďte s nami pripraviť!
Corpus
- 125 g hladkej múky
- 150 g krupicového cukru
- 280 g vaječných bielkov
- Nastrúhaná citrónová kôra
- 5 g vinného krému
- 5 g soli
- 50 g másla
Krém
- 500 g mlieka
- 100 g krupicového cukru
- 50 g kukuričného škrobu
- 1 vanilkový lusk alebo vanilkový extrakt
- 100 g žltkov
- 140 g másla
- 20 g práškového cukru
- 125 g 35 % smetany na šľahanie
- Niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
+ ovocie na ozdobu
Začnite tým, že si vyšľaháte bielky spoločne s creme tartarom, soli a cukrom. Po vyšľahaní pevného snehu, pridáte preosiatu múku a nastrúhanú citrónovú kúru. Po jemnom spojení so snehom ešte zalejte rozpusteným maslom (nesmie byť horúce). Cesto nalejte do tortovej formy, ktorá je vysypaná múkou. Pečte na 180 ° C cca. 25 minút.
Zatiaľ čo sa nám korpus pečie v rúre tak si pripravte krém. Kukuričný škrob a žĺtky rozmiešajte v 125 g mlieka. Do hrnca potom dajte zvyšok nachystaného mlieka a priveďte k varu. Do hrnca pridajte vanilku a 60 g cukru.
Z výslednej zmesi vezmite dve naberačky horúceho mlieka a dajte ich do misky so škrobom a žĺtkami. Prešľahajte a misku nalejte do hrnca a premiešajte všetko dohromady. Povarte a nezabúdajte pravidelne miešať. Vzniknutý krém posypte zvyšným cukrom a zakryte potravinársku fóliu. Vychladnutý krém potom vyšľahajte so zmäknutým maslom.
Vytvorte si druhý krém ušľahaním smotany a vanilkového extraktu. Oba krémy potom jemne spojte dohromady.
Prichádza čas na kompletizáciu torty. Potrite vršok torty väčšou vrstvou krému. S druhou časťou krému ozdobte pomocou vrecka so špičkou tortu po krajoch. Doprostred torty dajte poriadnu dávku ovocia, najlepšie maliny, jahody alebo čučoriedky. Torta je hotová! No nevyzerá nádherne?
Nevíte, jaký dezert upéct na víkend? Inspirujte se našimi recepty na skvělé dezerty!
-
Najhlbšie Jan Werich citáty. „Najväčšie umenie je byť živý po svojom.“
Jan Werich citáty patria k najznámejším výrokom českej kultúry. Dozviete sa niektoré z najhlbších a najvýznamnejších citátov Jana Wericha.
-
Jesenné prázdniny 2024: Kedy začínajú a tipy na zábavu
Jesenné prázdniny 2024 sa blížia a prinášajú so sebou voľný čas. Zistíte, kedy jesenné prázdniny začínajú a kam sa vydať za krásami prírody.
-
Pleseň v kvetináči: Ako sa plesne zbaviť a ako sa jej vyhnúť
Pleseň v kvetináči je problém, s ktorým sa stretáva mnoho pestovateľov. Dozviete sa najčastejšie príznaky plesne v kvetináči a ako zakročiť.
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.