Zaváranie uhoriek

ZAVÁRANIE UHORIEK: Ako uvariť nálev a ako uhorky nakladať?

Máte veľkú úrodu uhoriek a chceli by ste ich zavariť? Zaváranie uhoriek je pomerne jednoduchá činnosť, ak viete, ako na to. Ako správne zavárať uhorky? Proces zavárania nám môže znieť jednoducho, ale hneď ako začneme, môže vzniknúť množstvo otázok. Ako dlho zavárať uhorky? A čo pridať, aby mali príjemnejšiu chuť? Na tieto a ďalšie otázky nájdete odpoveď práve tu.

Ako uvariť nálev na uhorky

Nálevu na uhorky sa inak hovorí rôsol. Výroba je jednoduchá. Postačí nám v troch litroch vody rozmiešať 400 gramov soli a pridať korenie podľa vlastného uváženia – rebíček, korenie a bobkový list sa pridávajú najčastejšie. Tiež nezabudnite na ocot (na 3l vody približne 1l octu). Pridať môžete aj cukor, na toto množstvo 20 lyžíc.

Nálev na zaváranie uhoriek privedieme do varu a na miernom ohni varíme približne 15 minút. Pripravujeme ho minimálne 3 dni pred zaváraním uhoriek, najlepšie uchovávame v chladničke. Ak nevyužijeme celý rôsol, nič nepokazíme, ak ho po prevarení vrátime do chladničky pre neskoršie využitie.

Aké uhorky použiť

Na zaváranie uhoriek sú najvhodnejšie uhorky dlhé asi 7-9 cm. Čo sa týka šírky, nemali by presahovať 3 cm. Podarilo sa vám pri pestovaní uhoriek nechať uhorky prerásť požadovanú veľkosť? Nakrájajte ich pozdĺžne. Menšie uhorky sa vám budú hodiť na vyplnenie malých prázdnych miest v pohári.

Existujú poháre, ktoré sú vhodnejšie?

Rozhodne áno. Tu je niekoľko pravidiel pre úspešné zaváranie uhoriek, čo sa týka vhodného výberu pohárov:

  • Najlepšie je použiť poháre s objemom 500-700 ml, kvôli jednoduchej manipulácii.
  • Paradoxne sa viac hodí pohár so skrutkovacím vekom ako so zaváracou hlavou, z rovnakého dôvodu – rýchlejšia a jednoduchšia manipulácia.
  • Poháre musia byť dokonale čisté a sterilizované.

Čo urobiť pred nakladaním?

Pred zaváraním a plnením pohárov je najskôr potrebné všetko dôkladne očistiť.

Príprava pohárov

Pohár aj viečko vymyjeme primerane horúcou vodou a pohár potom umiestnime do predhriatej rúry. Tým ju zbavíme baktérií aj iných škodlivých mikroorganizmov.

Viečka v žiadnom prípade do rúry nedávajte! Prinajlepšom by prišla o schopnosť tesniť, prinajhoršom by sa skrútila. A to my nechceme.

Príprava uhoriek

Aby sme predišli skorému splesneniu zavarených uhoriek po otvorení pohára, uhorky musíme dôkladne umyť. Ak si všimnete, že uhorky sú poškodené, rovno ich vyraďte.

Namočte uhorky na zavarenie do studenej vody minimálne na jednu hodinu. Potom vezmite novú hubku na riad a očistite ich. Z dôvodu nedostatku času niektorí ľudia hádžu uhorky do práčky. S nulovou teplotou, bez žmýkania a na najšetrnejšie pranie.

Zaváranie uhoriek

Ako uhorky nakladať?

Na zaváranie uhoriek najskôr pripravíme zeleninu, ktorú chceme zavárať s uhorkami – napríklad cibuľu, nakrájanú mrkvu, môžeme pridať kôpor. Možností je množstvo. Bežne používaný je aj cesnak a chren. Následne začneme plniť poháre.

  1. Na dno vložíme polovicu požadovanej zeleniny a nakrájanej cibule.
  2. Pridáme uhorky vo vhodnej veľkosti, tzn. 7-9 cm dlhé a 1,5-3 cm široké.
  3. Môžeme pridať aj pozdĺžne nakrájané väčšie uhorky.
  4. Prázdne miesta utesníme menšími uhorkami.
  5. Na vrch pridáme zvyšok zeleniny a cibule.
  6. Nakladanie uhoriek zavŕšime naliatím nálevu a uzavretím pohára.

Ako dlho uhorky zavárať?

Ak chcete uhorky zavárať v zaváracom hrnci, teplota by mala byť 85 stupňov. Pollitrové poháre varte najviac 15 minút, väčšie poháre 20 minút. Potom ich vyberte z hrnca a otočte dnom hore a nechajte ich vychladnúť.

Zabudli ste strážiť čas varenia uhoriek a nechcete mať uhorky prevarené? Čím skôr si všimnete, že ste na uhorky zabudli, tým väčšia je šanca, že sa budú dať zachrániť. Poháre s naloženými uhorkami musíte čo najskôr schladiť, a to mierne teplou vodou. Ak použijete studenú vodu, poháre nevyhnutne prasknú.

Ako správne zavárať uhorky?

  • Potrebujete otvoriť uhorky skoro po zavarení, pred nakladaním prepichajte uhorky vidličkou.
  • Poháre sa nesmú vzájomne dotýkať, na dno hrnca dajte utierku a na ňu rozložte poháre.
  • Akonáhle vyberiete uhorky, umiestnite ich na utierku, na studenom povrchu by mohli prasknúť.
  • Deko je zaváracia zmes, ktorú môžete do uhorkového nálevu pridať, je ale veľmi aromatická.

Ako pozmeniť chuť uhoriek?

Feferonka alebo olúpaný cesnak urobí nakladané uhorky pikantnejšími. Namiesto klasického octu môžete použiť ocot vínny alebo jablčný. Pre ostrejšiu chuť je možné použiť ochutený bylinný ocot.

Pravdepodobne budete musieť chvíľu experimentovať, než vytvoríte chuť, ktorá vám bude vyhovovať najviac.

Zaváranie uhoriek

Alternatívne spôsoby zavárania

Existujú aj ďalšie spôsoby, ako ľudia zavárajú okrem bežného zavárania v zaváracom hrnci. Medzi obľúbené patrí zaváranie v rúre, v mikrovlnnej rúre či umývačke.

Zaváranie uhoriek v rúre

Najviac obľúbený alternatívny spôsob zavárania je zaváranie v rúre. Na plech s vyšším okrajom rozložíme poháre tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Na plech nalejeme vodu (približne 3 cm do výšky) a vložíme do rúry predhriatej na 150 stupňov. Necháme 15 minút a potom teplotu znížime na 100 stupňov. Prepneme iba na spodný ohrev a zavárame 20 minút.

Zaváranie uhoriek v mikrovlnnej rúre

Tento spôsob používajte len vtedy, keď máte poháre so skrutkovacím vekom! Pollitrový pohár sa týmto spôsobom zavára na 700 W po dobu 5 minút. Ak zavárate poháre dva, musíte ich nechať na 10 minút a tak ďalej.

Zaváranie uhoriek v umývačke

V tomto prípade uhorky zalejte chladným nálevom. Poháre položte hore dnom do umývačky a tú zapnite na najvyššiu teplotu a najdlhšie trvajúci program.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *