baklažán recepty

4 najlepšie BAKLAŽÁN recepty: Plnený, zapečený aj grilovaný

Vitajte v článku plnom chutných a jednoduchých receptov s baklažánom! Ak hľadáte nové a kreatívne spôsoby, ako pripraviť tento všestranný a lahodný zeleninový plod, ste na správnom mieste. V dnešnom článku sa zameriame na baklažán a prinášame vám štyri skvelé baklažán recepty, ktoré vás určite nadchnú.

Baklažán je jednou z najobľúbenejších zelenín v kuchyni. Svojou výraznou farbou a lahodnou chuťou pridáva do jedál osobitý charakter. Okrem toho je baklažán veľmi výživný a obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, čo ho robí výbornou voľbou pre zdravú stravu. Ako pripraviť baklažán?

Čo to je baklažán?

Baklažán je voňavá a chutná zelenina, ktorá je populárna v mnohých kuchyniach po celom svete. Má charakteristický tvar a fialovú farbu, hoci existujú aj odrody s inými farbami, ako napríklad biela alebo žltá. Je bohatý na vlákninu a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, čo ho robí zdravým prídavkom do jedálnička. Máte veľkú úrodu baklažánov a neviete, čo z nich pripraviť? Vyskúšajte naše 4 chutné baklažán recepty!

Ako pripraviť baklažán?

Baklažány sa dajú pripravovať rôznymi spôsobmi, čo umožňuje vytvoriť chutné a variabilné pokrmy pre rodinu. Skúsiť môžete napríklad plnený baklažán, zapečený baklažán, grilovaný alebo napríklad vyprážaný.

Plnený baklažán – chutný baklažán recept s mäsom

Tento jednoduchý a pritom pôsobivý recept s baklažánom vás určite zaujme a poteší vašu rodinu či hostí. Náplň navyše môžete meniť a vytvoriť tak niekoľko rôznych variantov tohto chutného pokrmu.

Suroviny:

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 g mletej hovädzej alebo kuracej múčky
  • 1 paprika, nakrájaná na malé kúsky
  • 1 rajčina, nakrájaná na malé kúsky
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (napríklad petržlen alebo bazalka)
  • 100 g strúhaného syra (napríklad ementál alebo parmezán)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Baklažány umyte a odrežte im konce. Rozkrojte ich pozdĺžne na polovicu.
  3. Vydlabte stred baklažánových polovíc, aby ste vytvorili miesto pre náplň. Mäkké vnútro môžete nakrájať na kocky a odložiť bokom.
  4. Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich, kým nezačnú byť mäkké a ľahko zlatisté.
  5. Pridajte mleté mäso a opražte ho, kým sa úplne nezrumení. Premiešajte, aby sa mäso rozpadlo na menšie kúsky.
  6. Pridajte nakrájanú papriku a rajčinu a pokračujte v smažení asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  7. Vložte odložené nakrájané baklažánové kocky a dusíme ich spolu s ostatnými surovinami asi 5 minút.
  8. Ochutíme soľou, čiernym korením a pridajte nasekané čerstvé bylinky. Dobre premiešajte.
  9. Plníme vydlabané baklažánové polovice pripravenou náplňou. Posypte vrch syrom.
  10. Vložtena plech na pečenie a pečte ich v rúre asi 20-25 minút, kým nebudú mäkké a syr nezískajú zlatistú farbu.
  11. Podávajte ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k iným jedlám.

Pečený baklažán s paradajkovou omáčkou a mozzarellou

Tento pečený baklažán s paradajkovou omáčkou a mozzarellou je vynikajúcim hlavným jedlom alebo prílohou pre vegetariánov. Jeho bohaté chute a konzistencia z baklažánu v kombinácii s klasickými talianskymi prísadami ho robia neodolateľným.

Suroviny:

  • 2 veľké baklažány
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 400 g paradajkových krúžkov (môže byť čerstvých alebo z konzervy)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 200 g mozzarelly, nastrúhané

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Baklažány nakrájajte na tenké plátky a posypte ich soľou. Nechajte ich odležať asi 20 minút, aby sa zmäkli a uvoľnili niektorú z nadbytočnej vody.
  3. Opláchnite baklažány a osušte ich papierovou utierkou.
  4. Na plechu na pečenie rozložte baklažánové plátky a potrite ich olivovým olejom. Pečte ich v rúre asi 15-20 minút, alebo kým nebudú mäkké a získajú zlatistú farbu.
  5. Medzitým si pripravte paradajkovú omáčku. Na panvici si zohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak. Orestujte ho, kým nezačne voňať.
  6. Pridajte paradajkové krúžky a sušený oregano. Ochutíme soľou a čiernym korením a necháme omáčku povariť asi 10 minút, kým sa zjemní a zhustne.
  7. Vymažte pekáč alebo zapiekaciu misu olejom. Na dno pekáča dajte vrstvu pečeného baklažánu, potom nalejte časť paradajkovej omáčky a posypte mozzarellou. Opakujte tento postup, kým nevyužijete všetky suroviny.
  8. Pečte zapiecený baklažán v rúre asi 20-25 minút, kým sa mozzarella nezrazenie a nezíska zlatistú farbu.
  9. Podávajte ešte horúci a môžete ho ozdobiť čerstvou bazalkou.
baklažán recept

Vyprážaný baklažán

Vyprážaný baklažán je skvelý rýchly baklažán recept vhodný ako hlavné jedlo, príloha alebo dokonca ako súčasť sendvičov. Má chrumkavú vonkajšiu vrstvu a jemnú a krémovú vnútornú časť, ktorá sa krásne dopĺňa s ľubovoľnou omáčkou alebo dipom.

Suroviny:

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky múky
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Baklažány umyte a odrežte im konce. Nakrájajte ich na tenké plátky pozdĺžne.
  2. Na tanieri si pripravte trojuholníkový stojan: jednu misku s múkou, druhú s rozšľahanými vajciami a tretiu s miešanou strúhankou, solou a čiernym korením.
  3. Každý plátok baklažánu najprv obalíme v múke, potom vajciach a nakoniec vo strúhanke. Dôkladne obalíme každý plátok z oboch strán.
  4. Na panvici zohrejte dostatok oleja na stredne vysokú teplotu.
  5. Položte plátky baklažánu na rozpálenú panvicu a vyprážajte ich po niekoľkých kúskoch naraz, aby nedošlo k preplneniu panvice. Vyprážajte ich z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu a nezmäknú (trvá to približne 2-3 minúty na každej strane).
  6. Vyprážané plátky baklažánu vyložte na papierový uterák, aby sa z neho odstránil prebytočný olej.

Grilovaný baklažán

Grilovaný baklažán je skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú prípravu na grile. Za pár minút tak môžete vytvoriť rýchly obed alebo prílohu. Postupujte podľa týchto krokov:

  1. Nakrájajte baklažány na tenké plátky a potrite ich olivovým olejom.
  2. Ochutite plátky baklažánu soľou, korením a bylinkami podľa chuti.
  3. Grilujte plátky baklažánu na grile, kým nebudú mäkké a získajú zlatistú farbu.
Grilovaný baklažán - baklažán recepty

Zapečený baklažán

Podobným spôsobom ako na grile je možné baklažán pripraviť aj v rúre:

  1. Baklažány nakrájajte na tenké plátky a ponorte ich na chvíľu do osolenej vody.
  2. Vymažte pekáč olejom a vrstvite na seba plátky baklažánu a marinádu z paradajok, cesnaku, bylín a syra.
  3. Zapečte baklažány v rúre, kým nebudú mäkké a hore získajú zlatistú farbu.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *