Domáca vegeta

Domáca vegeta: Vyrobte si vlastnú zmes korenín bez glutamátu!

Domáca vegeta je skvelý spôsob, ako sa vyhnúť glutamátu a zároveň si vychutnať lahodnú chuť jedla. Navyše si ju môžete pripraviť aj zo zvyškov, ktoré by ste bežne vyhodili! Šupky z mrkvy, cibule alebo zeleru sa často vyhadzujú, a pritom obsahujú množstvo cenných živín. V tomto článku sa dozviete, ako ušetriť peniaze, byť ekologický a pripraviť si vlastnú vegetu, ktorá nielen ušetrí peniaze, ale zaručí aj dokonalú chuť vašich jedál.

Korenie Vegeta

Vegeta je univerzálna zmes korenia, ktorá vznikla v Chorvátsku v roku 1959 a rýchlo sa rozšírila po celom svete. Jej autorkou bola Zlata Bartlová, chemická inžinierka, ktorá pracovala pre spoločnosť Podravka. Pôvodný recept obsahoval sušenú zeleninu, soľ a ikonický glutaman sodný, ktorý zvýrazňoval chuť jedál.

Zaujímavé je, že Vegeta sa stala takou populárnou, že v niektorých krajinách (napríklad v Maďarsku a na Balkáne) sa jej názov používa ako všeobecný názov pre akúkoľvek podobnú zmes korenia!

Vegeta zloženie

Z čoho sa Vegeta vyrába? Tradičná Vegeta obsahuje sušenú zeleninu, ako je mrkva, petržlen, zeler, cibuľa a paštrnák, doplnené soľou, cukrom a korením. Hlavnou zložkou priemyselne vyrábanej Vegety je glutaman sodný, ktorý zvýrazňuje chuť potravín.

Málokto vie, že pôvodná receptúra bola trochu iná ako tá dnešná. Napríklad prvé verzie obsahovali vyššiu koncentráciu sušenej zeleniny a menej umelých prísad. Dnes existujú verzie bez glutamátu, ktoré sú obľúbené medzi ľuďmi, ktorí uprednostňujú prírodné dochucovadlá.

domáca vegeta

Zdravá vegeta bez glutamátu

Vegeta bez glutamátu je alternatívna verzia tradičnej ochucovacej zmesi, ktorá sa spolieha len na prírodné zložky sušená zelenina bylinky a soľ. Glutaman je podľa úryvku na webovej stránke ceff.cz „… bezfarebný prášok bez zápachu s mierne mäsitou chuťou“.

Mnohí ľudia sa glutamanu sodnému vyhýbajú, pretože majú podozrenie, že môže spôsobovať bolesti hlavy alebo alergické reakcie, hoci vedecké štúdie jeho škodlivosť nepotvrdili. Zaujímavé je, že si môžete domácu vegetu prispôsobiť. Napríklad pridaním sušených húb získate ešte výraznejšiu chuť bez potreby umelých dochucovadiel.

Najlepšie domáca vegeta recept

Ako si pripraviť vlastnú vegetu? Domáca vegeta je skvelou alternatívou k priemyselným zmesiam. Je bez chemických prísad, plná chuti a presne podľa vašich predstáv. Navyše si ju môžete ľahko pripraviť doma a uchovávať ju celé mesiace.

Zloženie:

  • 3 veľké mrkvy
  • 1 petržlenová vňať
  • 1/4 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 čajová lyžička kurkumy (pre lepšiu farbu)
  • 1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate
  • Voliteľne: sušené klinčeky, tymián, korenie

Všetku zeleninu nakrájajte na tenké plátky alebo ju nastrúhajte a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte v rúre s pootvorenými dvierkami pri teplote 60 °C, kým zelenina nie je úplne suchá a mäkká. Potom ju rozmixujte na jemný prášok alebo nechajte na hrubšiu konzistenciu, záleží na vašich preferenciách. Zmiešajte s koreninami, soľou a dobre premiešajte. Hotovú domácu vegetu skladujte vo vzduchotesnej nádobe na suchom mieste, kde vydrží niekoľko mesiacov.

Zaujímavosť

Pripravte si aj špeciálnu tukožrútsku polievku!

Postup prípravy domácej vegety v rúre

Chcete mať úplnú kontrolu nad zložením zmesi korenia a vyhnúť sa chemickým prísadám? Domáca vegeta pripravená v sušičke je skvelým riešením. Zachováva si intenzívnu chuť zeleniny a vďaka procesu sušenia vydrží mnoho mesiacov.

Zeleninu ošúpte, nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte a rovnomerne rozložte na podnosy sušičky. Sušte pri teplote 50 °C 6 až 12 hodín, kým zelenina nie je úplne suchá a mäkká. Potom ju rozomeľte na jemný prášok alebo nechajte hrubšiu konzistenciu podľa vlastnej chuti. Zmiešajte s koreninami a soľou a skladujte vo vzduchotesnej nádobe na suchom mieste.

najlepsia domaca vegeta

Vegeta zo zvyškov šupiek

Neplytvajte cennými surovinami a pripravte si domácu vegetu zo zvyškov zeleniny. Šupky z mrkvy, zeleru, petržlenu alebo cibule sú plné chuti a živín. Stačí ich dobre umyť, vysušiť v rúre alebo v sušičke a potom rozmixovať s trochou soli a byliniek. Takáto vegeta nielenže dokonale ochutí vaše jedlá, ale pomôže aj znížiť množstvo odpadu v kuchyni. Vyskúšajte tento šikovný spôsob, ako čo najlepšie využiť to, čo by inak skončilo v koši.

Tipy na konzervovanie a používanie domácej vegety

Ak si chcete čo najdlhšie zachovať chuť a vôňu domácej vegety, skladujte ju vo vzduchotesnej nádobe na suchom a tmavom mieste. Ak chcete predĺžiť jej trvanlivosť, môžete ju skladovať aj v mrazničke, kde si zachová maximum chuti.

Používajte ho nielen do polievok a omáčok, ale aj na pečenú zeleninu, mäso alebo cestoviny. Ak chcete získať zaujímavejšiu chuť, skúste pridať sušené huby alebo sušenú citrónovú kôru, aby ste jedlám dodali svieži podtón.

Zdroje: ferpotravina.cz – Vegeta originál, zkvaseno.cz – Vegeta — polévkové koření

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *