medvedí cesnak recepty

3 MEDVEDÍ CESNAK recepty: Chutné pesto, polievka a maslo

S jarou začína rásť medvedí cesnak a vy hľadáte nejaké medvedí cesnak recepty? Medvedí cesnak je obľúbená rastlina, ktorú nájdeme voľne rastúce v lese. Jeho vynikajúca chuť a vôňa ho radí medzi veľmi obľúbené suroviny na varenie.

V tomto článku sa zameriame na dva hlavné medvedí cesnak recepty – pesto a polievku. Tiež vám ponúkneme zaujímavý recept na čerstvé maslo z medvedieho cesnaku, ktorý vás určite prekvapí. Pokiaľ hľadáte nové nápady na varenie s medvedím cesnakom, neváhajte a pripojte sa k nám na tejto chuťovej ceste.

medvedí cesnak

Kulinárske informácie o medvedom cesnaku

Medvedí cesnak je rastlina s výraznou cibuľovou vôňou a chuťou. Vyskytuje sa v miernom pásme Európy a Ázie. Táto rastlina sa stala veľmi populárnou medzi milovníkmi kuchyne vďaka svojej intenzívnej aróme a bohatému obsahu vitamínov a minerálov. 

V kuchyni sa používa predovšetkým ako korenie. Jeho intenzívna chuť a aróma sa hodí k rôznym pokrmom, od šalátov a polievok až po mäsové jedlá a omáčky.

Často používa na výrobu rôznych druhov pesta, napríklad s olivovým olejom, píniovými semienkami a parmezánom. Pesto z medvedieho cesnaku má silnú chuť a príjemnú vôňu, ktorá dokáže zvýrazniť chuť rôznych jedál.

Medvedí cesnak recepty

Pesto z medvedieho cesnaku s parmezánom

Medvedí cesnak pesto s parmezánom je lahodný a aromatický prírodný dip, ktorým si môžete spestriť mnoho jedál. Pesto z medvedieho cesnaku je skvelým doplnkom k cestovinám, pečivu alebo ako dip k zelenine. Navyše je jeho príprava veľmi jednoduchá. Poďte ho vyskúšať s nami.

Budete potrebovať:

  • 50 g medvedieho cesnaku
  • 50 g parmezánu
  • 50 g píniových orieškov
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Začnite tým, že si medvedí cesnak opláchnite a osušte. Nakrájajte ho na menšie kúsky.

Pripravte si parmezán a nastrúhajte ho najemno.

Na panvici opražte píniové oriešky, kým sa nezačne ľanúť ich vôňa a mierne nezhnednú.

Do mixéra dajte nakrájaný medvedí cesnak, parmezán, opražené píniové oriešky, strúčiky cesnaku, olivový olej a šťavu z citróna. Všetko premixujte do hladka. Pokiaľ je pesto veľmi husté, pridajte ešte trochu olivového oleja, kým nedosiahnete tú pravú konzistenciu.

Dochuťte soľou a korením podľa preferencií.

Toto pesto z medvedieho cesnaku je vynikajúce ako dip k zelenine, nátierka na chlieb alebo na dochutenie cestovín.

Pesto medvedi cesnak s parmezánom

Polievka z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak polievka je vynikajúci teplý pokrm, vďaka ktorému si môžete vychutnať výraznú chuť tejto jedinečnej byliny. Medvedí cesnak obsahuje mnoho prospešných látok a vitamínov, čo robí z tejto polievky zdravú a chutnú voľbu. Príprava tejto polievky je veľmi jednoduchá a nevyžaduje veľa času ani zložitých ingrediencií. Ak hľadáte nový spôsob, ako využiť medvedí cesnak vo vašej kuchyni, môžete začať týmto receptom na polievku.

Budete potrebovať:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Zemiaky a cibuľu olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Potom medvedí cesnak očistite a nakrájajte na hrubšie kusy. 

V hrnci rozpáľte olivový olej a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte nakrájaný medvedí cesnak a nechajte chvíľu podusiť.

Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom. Polievku nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú.

Rozmixujte polievku pomocou mixéra na hladkú konzistenciu. Pridajte smotanu na varenie a premiešajte.

Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti a podávajte s krutónmi alebo čerstvým chlebom.

Tento recept na polievku z medvedieho cesnaku je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí chcú ochutnať jeho jedinečnú chuť v teplej a sýtej polievke. Príprava je rýchla a jednoduchá. Je plná zdravých a výživných ingrediencií. Určite sa nebojte ju vyskúšať!

Medvedí cesnak polievka

Domáce maslo z medvedieho cesnaku

Tento recept je veľmi jednoduchý a jeho príprava vám zaberie iba niekoľko minút. Medvedí cesnak je veľmi aromatický a preto pomocou tohto masla môžete ozvláštniť rôzne jedlá. Výborné je napríklad do polievky alebo na pečivo.

Budete potrebovať:

  • 250 g masla
  • 3-4 listy medvedieho cesnaku (podľa chuti)
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup prípravy:

Najprv si pripravte medvedí cesnak. Umyte ho v čistej vode a nechajte na obrúsku uschnúť. Potom jemne nasekajte alebo rozmixujte v mixéri na požadovanú konzistenciu.

V mise zmiešajte zmäknuté maslo, nasekaný medvedí cesnak, šťavu z citróna, soľ a korenie.

Všetko dôkladne premiešajte a ochutnajte. Ak je to potrebné, pridajte ďalšiu soľ, korenie alebo citrónovú šťavu podľa vašej chuti.

Hotové maslo dajte do zatváracieho pohára a nechajte ho stuhnúť v chladničke.

Toto vynikajúce maslo z medvedieho cesnaku je ideálne na namazanie čerstvého chleba. Bude vám chutiť aj ako dip k zelenine alebo ako prísada do rôznych jedál. Jeho jedinečná chuť zaručene poteší vaše chuťové poháriky a rozhodne si získa svoje miesto vo vašej kuchyni.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *