Mexická kuchyně patří k nejznámějším kuchyním na světě a je plná zajímavých a chutných jídel, která stojí za vyzkoušení. V tomto článku se podíváme na historii mexické kuchyně, její nejtypičtější jídla a postupy pro přípravu 3 jednoduchých chutných mexických jídel vhodných třeba jako rychlý oběd. Vkročte s námi do světa zajímavých chutí a vůní, které nabízí mexická kuchyně!
Obsah článku
Mexická kuchyňa a jej história
Mexická kuchyňa má bohatú históriu a je tvorená mnohými vplyvmi z celého sveta. Vznikla už pred viac ako 9000 rokmi, keď sa objavila prvá kukurica. Avšak s príchodom Španielov do Mexika sa začali v kuchyni objavovať aj nové suroviny ako sú ryža, cukor a hovädzie mäso, ktoré ovplyvnili jej vývoj.
Základom sú tradičné suroviny, ako sú kukurica, fazuľa, chilli, avokádo, paradajky a ďalšie. Tieto suroviny sa dnes používajú v širokej škále mexických jedál a sú kľúčové pre autentickú chuť a vôňu tejto kuchyne.
V priebehu rokov si mexická kuchyňa získala značnú popularitu a dnes je populárna po celom svete. Je to vďaka bohatej chuti, vôni a rozmanitosti jedál, ktoré ponúka. Od pikantných omáčok až po sladké dezerty, mexická kuchyňa má čo ponúknuť každému, kto si chce vyskúšať nové a zaujímavé chute.
Typické jedlá mexickej kuchyne
Mexická kuchyňa ponúka celý rad chutných a pikantných jedál, ktoré sa stali obľúbenými po celom svete. Medzi najtypickejšie jedlá mexickej kuchyne patria napríklad:
- Tacos– chrumkavé tortilly plnené mäsom, zeleninou a salsou. Tacos sú jedným z najobľúbenejších mexických jedál.
- Enchiladas – tortilly plnené kuracím alebo hovädzím mäsom, zeleninou a syrom a zaliate omáčkou.
- Guacamole – tradičná nátierka z avokáda, cibule, paradajok, chilli a limetky.
- Quesadilla – tortilla plnená syrom a zeleninou, ktorá sa griluje a podáva sa s guacamole alebo salsou.
- Fajitas – zmes mäsa, zeleniny a korenia, ktorá sa podáva s tortillami a salsou.
Okrem týchto jedál má mexická kuchyňa aj mnoho ďalších tradičných receptov, ako sú napríklad burrita alebo tamales. Spoločným znakom týchto jedál je použitie tradičných surovín, ako sú kukurica, chilli, fazuľa a avokádo, ktoré dodávajú jedlu autentickú chuť a vôňu mexickej kuchyne.
Najlepšie mexické recepty
Fajitas s kuracím mäsom
Suroviny:
- 500 g kuracích prsníkov nakrájaných na rezančeky
- 1 veľká červená paprika nakrájaná na prúžky
- 1 veľká zelená paprika nakrájaná na prúžky
- 1 cibuľa nakrájaná na plátky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica kukuričnej múky
- 2 lyžička mletého chilli
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 4 tortilly
- guacamole alebo salsu na podávanie
Postup:
- Nalejte olivový olej do panvice a ohrejte na strednú teplotu.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a papriky a smažte 10 minút.
- Pridajte kuracie mäso a smažte spoločne ďalších 10 minút, kým nie je mäso prepečené.
- Pridajte kukuričnú múku, chilli prášok, mletú rascu a premiešajte.
- Smažte 5 minút, kým sa korenie nespojí s mäsom a zeleninou.
- Ochuťte soľou a korením.
- Na panvici chvíľu prehrejte tortilly a plňte ich touto zmesou
- Podávajte s guacamole alebo salsou.
Mexický fazuľový guláš alebo chilli con carne
Suroviny pre 6 porcií
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 2 plechovky červených fazule
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- 2 papriky nakrájané na kocky
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica kukuričnej múky
- 1 lyžička mletého chilli
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička oregana
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Ohrejte olivový olej v hrnci na strednú teplotu.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte 5 minút, kým nie je mäkká a priehľadná.
- Do panvice k cibuli vložte mleté mäso a smažte, kým nie je mäso prepečené.
- Pridajte nakrájaný cesnak a papriky a smažte 5 minút.
- Pridajte kukuričnú múku, chilli, mletú rascu, oregano, soľ a korenie.
- Pridajte paradajkové pyré, scedené červené fazule a zalejte trochou vody.
- Nechajte variť na nízkej teplote zhruba 20 minút.
- Podávajte s ryžou alebo tortillami.
Mexické quesadilly
Suroviny pre 4 porcie:
- 500 g kuracích prsníkov nakrájaných na rezančeky
- 8 tortill
- 2 hrnčeky strúhaného syra
- 1 mozzarella
- 1/2 cibule nakrájanej na prúžky
- 1/2 papriky nakrájanej na prúžky
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici ohrejte lyžicu olivového oleja na strednú teplotu.
- Pridajte cibuľu a papriku a smažte 5 minút, kým nie sú mäkké.
- Pridajte mäso, osoľte, okoreňte a smažte, kým nie je mäso prepečené.
- Rozohrejte si druhú panvicu, stlmte na nízku teplotu.
- Na panvicu položte tortillu a na jej polovicu rozprestrite strúhaný syr a mozzarellu.
- Pridajte hotovú zmes mäsa, cibule a papriky.
- Tortillu prehnite na pol a nechajte smažiť 2 až 3 minúty, kým nie je spodná strana tortilly chrumkavá.
- Opatrne quesadillu otočte a smažte ďalšie 2 až 3 minúty.
- Opakujte pre všetky tortilly.
-
Nekupujte hummus v obchode: Recept na domáci hummus, aj bez tahini
Hummus recept by mal poznať každý, kto má rád zdravú a chutnú kuchyňu. Naučíte sa, ako ho pripraviť doma.
-
Emo účesy a neónové farby: Emo sa vracia do našich šatníkov
Emo outfity a účesy sú späť na scéne! Zistite, čo je emo, ako vyzerá moderné emo oblečenie dnes a ako vytvoriť výrazný emo make-up.
-
Ako postaviť schody na svahu, aj keď nie ste práve odborník na domáce práce
Stavba schodov na svahu nie je žiadna veda, aj keď nie ste skúsený. Naučíte sa, ako stavať schody na svahu, a získate aj niekoľko tipov.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.