Mexická kuchyňa

MEXICKÁ KUCHYŇA: Vyskúšajte 3 jednoduché mexické recepty

Mexická kuchyně patří k nejznámějším kuchyním na světě a je plná zajímavých a chutných jídel, která stojí za vyzkoušení. V tomto článku se podíváme na historii mexické kuchyně, její nejtypičtější jídla a postupy pro přípravu 3 jednoduchých chutných mexických jídel vhodných třeba jako rychlý oběd. Vkročte s námi do světa zajímavých chutí a vůní, které nabízí mexická kuchyně!

Mexická kuchyňa a jej história

Mexická kuchyňa má bohatú históriu a je tvorená mnohými vplyvmi z celého sveta. Vznikla už pred viac ako 9000 rokmi, keď sa objavila prvá kukurica. Avšak s príchodom Španielov do Mexika sa začali v kuchyni objavovať aj nové suroviny ako sú ryža, cukor a hovädzie mäso, ktoré ovplyvnili jej vývoj.

Základom sú tradičné suroviny, ako sú kukurica, fazuľa, chilli, avokádo, paradajky a ďalšie. Tieto suroviny sa dnes používajú v širokej škále mexických jedál a sú kľúčové pre autentickú chuť a vôňu tejto kuchyne.

V priebehu rokov si mexická kuchyňa získala značnú popularitu a dnes je populárna po celom svete. Je to vďaka bohatej chuti, vôni a rozmanitosti jedál, ktoré ponúka. Od pikantných omáčok až po sladké dezerty, mexická kuchyňa má čo ponúknuť každému, kto si chce vyskúšať nové a zaujímavé chute.

Typické jedlá mexickej kuchyne

Mexická kuchyňa ponúka celý rad chutných a pikantných jedál, ktoré sa stali obľúbenými po celom svete. Medzi najtypickejšie jedlá mexickej kuchyne patria napríklad:

  • Tacos– chrumkavé tortilly plnené mäsom, zeleninou a salsou. Tacos sú jedným z najobľúbenejších mexických jedál.
  • Enchiladas – tortilly plnené kuracím alebo hovädzím mäsom, zeleninou a syrom a zaliate omáčkou.
  • Guacamole – tradičná nátierka z avokáda, cibule, paradajok, chilli a limetky.
  • Quesadilla – tortilla plnená syrom a zeleninou, ktorá sa griluje a podáva sa s guacamole alebo salsou.
  • Fajitas – zmes mäsa, zeleniny a korenia, ktorá sa podáva s tortillami a salsou.

Okrem týchto jedál má mexická kuchyňa aj mnoho ďalších tradičných receptov, ako sú napríklad burrita alebo tamales. Spoločným znakom týchto jedál je použitie tradičných surovín, ako sú kukurica, chilli, fazuľa a avokádo, ktoré dodávajú jedlu autentickú chuť a vôňu mexickej kuchyne.

Najlepšie mexické recepty

Fajitas s kuracím mäsom

Suroviny:

  • 500 g kuracích prsníkov nakrájaných na rezančeky
  • 1 veľká červená paprika nakrájaná na prúžky
  • 1 veľká zelená paprika nakrájaná na prúžky
  • 1 cibuľa nakrájaná na plátky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 2 lyžička mletého chilli
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 4 tortilly
  • guacamole alebo salsu na podávanie

Postup:

  1. Nalejte olivový olej do panvice a ohrejte na strednú teplotu.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a papriky a smažte 10 minút.
  3. Pridajte kuracie mäso a smažte spoločne ďalších 10 minút, kým nie je mäso prepečené.
  4. Pridajte kukuričnú múku, chilli prášok, mletú rascu a premiešajte.
  5. Smažte 5 minút, kým sa korenie nespojí s mäsom a zeleninou.
  6. Ochuťte soľou a korením.
  7. Na panvici chvíľu prehrejte tortilly a plňte ich touto zmesou
  8. Podávajte s guacamole alebo salsou.
Fajitas s kuracím mäsom

Mexický fazuľový guláš alebo chilli con carne

Suroviny pre 6 porcií

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 plechovky červených fazule
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku
  • 2 papriky nakrájané na kocky
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 1 lyžička mletého chilli
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička oregana
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Ohrejte olivový olej v hrnci na strednú teplotu.
  2. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte 5 minút, kým nie je mäkká a priehľadná.
  3. Do panvice k cibuli vložte mleté mäso a smažte, kým nie je mäso prepečené.
  4. Pridajte nakrájaný cesnak a papriky a smažte 5 minút.
  5. Pridajte kukuričnú múku, chilli, mletú rascu, oregano, soľ a korenie.
  6. Pridajte paradajkové pyré, scedené červené fazule a zalejte trochou vody.
  7. Nechajte variť na nízkej teplote zhruba 20 minút.
  8. Podávajte s ryžou alebo tortillami.
Mexický fazuľový guláš alebo chilli con carne

Mexické quesadilly

Suroviny pre 4 porcie:

  • 500 g kuracích prsníkov nakrájaných na rezančeky
  • 8 tortill
  • 2 hrnčeky strúhaného syra
  • 1 mozzarella
  • 1/2 cibule nakrájanej na prúžky
  • 1/2 papriky nakrájanej na prúžky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na panvici ohrejte lyžicu olivového oleja na strednú teplotu.
  2. Pridajte cibuľu a papriku a smažte 5 minút, kým nie sú mäkké.
  3. Pridajte mäso, osoľte, okoreňte a smažte, kým nie je mäso prepečené.
  4. Rozohrejte si druhú panvicu, stlmte na nízku teplotu.
  5. Na panvicu položte tortillu a na jej polovicu rozprestrite strúhaný syr a mozzarellu.
  6. Pridajte hotovú zmes mäsa, cibule a papriky.
  7. Tortillu prehnite na pol a nechajte smažiť 2 až 3 minúty, kým nie je spodná strana tortilly chrumkavá.
  8. Opatrne quesadillu otočte a smažte ďalšie 2 až 3 minúty.
  9. Opakujte pre všetky tortilly.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *