Mexická kuchyně patří k nejznámějším kuchyním na světě a je plná zajímavých a chutných jídel, která stojí za vyzkoušení. V tomto článku se podíváme na historii mexické kuchyně, její nejtypičtější jídla a postupy pro přípravu 3 jednoduchých chutných mexických jídel vhodných třeba jako rychlý oběd. Vkročte s námi do světa zajímavých chutí a vůní, které nabízí mexická kuchyně!
Obsah článku
Mexická kuchyňa a jej história
Mexická kuchyňa má bohatú históriu a je tvorená mnohými vplyvmi z celého sveta. Vznikla už pred viac ako 9000 rokmi, keď sa objavila prvá kukurica. Avšak s príchodom Španielov do Mexika sa začali v kuchyni objavovať aj nové suroviny ako sú ryža, cukor a hovädzie mäso, ktoré ovplyvnili jej vývoj.
Základom sú tradičné suroviny, ako sú kukurica, fazuľa, chilli, avokádo, paradajky a ďalšie. Tieto suroviny sa dnes používajú v širokej škále mexických jedál a sú kľúčové pre autentickú chuť a vôňu tejto kuchyne.
V priebehu rokov si mexická kuchyňa získala značnú popularitu a dnes je populárna po celom svete. Je to vďaka bohatej chuti, vôni a rozmanitosti jedál, ktoré ponúka. Od pikantných omáčok až po sladké dezerty, mexická kuchyňa má čo ponúknuť každému, kto si chce vyskúšať nové a zaujímavé chute.
Typické jedlá mexickej kuchyne
Mexická kuchyňa ponúka celý rad chutných a pikantných jedál, ktoré sa stali obľúbenými po celom svete. Medzi najtypickejšie jedlá mexickej kuchyne patria napríklad:
- Tacos– chrumkavé tortilly plnené mäsom, zeleninou a salsou. Tacos sú jedným z najobľúbenejších mexických jedál.
- Enchiladas – tortilly plnené kuracím alebo hovädzím mäsom, zeleninou a syrom a zaliate omáčkou.
- Guacamole – tradičná nátierka z avokáda, cibule, paradajok, chilli a limetky.
- Quesadilla – tortilla plnená syrom a zeleninou, ktorá sa griluje a podáva sa s guacamole alebo salsou.
- Fajitas – zmes mäsa, zeleniny a korenia, ktorá sa podáva s tortillami a salsou.
Okrem týchto jedál má mexická kuchyňa aj mnoho ďalších tradičných receptov, ako sú napríklad burrita alebo tamales. Spoločným znakom týchto jedál je použitie tradičných surovín, ako sú kukurica, chilli, fazuľa a avokádo, ktoré dodávajú jedlu autentickú chuť a vôňu mexickej kuchyne.
Najlepšie mexické recepty
Fajitas s kuracím mäsom
Suroviny:
- 500 g kuracích prsníkov nakrájaných na rezančeky
- 1 veľká červená paprika nakrájaná na prúžky
- 1 veľká zelená paprika nakrájaná na prúžky
- 1 cibuľa nakrájaná na plátky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica kukuričnej múky
- 2 lyžička mletého chilli
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 4 tortilly
- guacamole alebo salsu na podávanie
Postup:
- Nalejte olivový olej do panvice a ohrejte na strednú teplotu.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a papriky a smažte 10 minút.
- Pridajte kuracie mäso a smažte spoločne ďalších 10 minút, kým nie je mäso prepečené.
- Pridajte kukuričnú múku, chilli prášok, mletú rascu a premiešajte.
- Smažte 5 minút, kým sa korenie nespojí s mäsom a zeleninou.
- Ochuťte soľou a korením.
- Na panvici chvíľu prehrejte tortilly a plňte ich touto zmesou
- Podávajte s guacamole alebo salsou.
Mexický fazuľový guláš alebo chilli con carne
Suroviny pre 6 porcií
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 2 plechovky červených fazule
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- 2 papriky nakrájané na kocky
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica kukuričnej múky
- 1 lyžička mletého chilli
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička oregana
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Ohrejte olivový olej v hrnci na strednú teplotu.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte 5 minút, kým nie je mäkká a priehľadná.
- Do panvice k cibuli vložte mleté mäso a smažte, kým nie je mäso prepečené.
- Pridajte nakrájaný cesnak a papriky a smažte 5 minút.
- Pridajte kukuričnú múku, chilli, mletú rascu, oregano, soľ a korenie.
- Pridajte paradajkové pyré, scedené červené fazule a zalejte trochou vody.
- Nechajte variť na nízkej teplote zhruba 20 minút.
- Podávajte s ryžou alebo tortillami.
Mexické quesadilly
Suroviny pre 4 porcie:
- 500 g kuracích prsníkov nakrájaných na rezančeky
- 8 tortill
- 2 hrnčeky strúhaného syra
- 1 mozzarella
- 1/2 cibule nakrájanej na prúžky
- 1/2 papriky nakrájanej na prúžky
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici ohrejte lyžicu olivového oleja na strednú teplotu.
- Pridajte cibuľu a papriku a smažte 5 minút, kým nie sú mäkké.
- Pridajte mäso, osoľte, okoreňte a smažte, kým nie je mäso prepečené.
- Rozohrejte si druhú panvicu, stlmte na nízku teplotu.
- Na panvicu položte tortillu a na jej polovicu rozprestrite strúhaný syr a mozzarellu.
- Pridajte hotovú zmes mäsa, cibule a papriky.
- Tortillu prehnite na pol a nechajte smažiť 2 až 3 minúty, kým nie je spodná strana tortilly chrumkavá.
- Opatrne quesadillu otočte a smažte ďalšie 2 až 3 minúty.
- Opakujte pre všetky tortilly.
-
Najhlbšie Jan Werich citáty. „Najväčšie umenie je byť živý po svojom.“
Jan Werich citáty patria k najznámejším výrokom českej kultúry. Dozviete sa niektoré z najhlbších a najvýznamnejších citátov Jana Wericha.
-
Jesenné prázdniny 2024: Kedy začínajú a tipy na zábavu
Jesenné prázdniny 2024 sa blížia a prinášajú so sebou voľný čas. Zistíte, kedy jesenné prázdniny začínajú a kam sa vydať za krásami prírody.
-
Pleseň v kvetináči: Ako sa plesne zbaviť a ako sa jej vyhnúť
Pleseň v kvetináči je problém, s ktorým sa stretáva mnoho pestovateľov. Dozviete sa najčastejšie príznaky plesne v kvetináči a ako zakročiť.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.