Vianočné obdobie je spojené s množstvom tradícií. Jedným z a najchutnejších zvykov je pečenie tradičných vianočných cukroviniek. Každá rodina má svoje obľúbené vianočné pečivo recepty, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Každý rok sa tak stretávame s úžasnou vôňou škorice, vanilky, perníka a orieškov, ktorá napĺňa naše domovy. Aké je ale to vôbec najlepšie vianočné pečivo? Predstavíme vám našich 5 najobľúbenejších druhov vianočných cukroviniek a pridáme k nim aj overené vianočné pečivo recepty. Takže ak sa chcete inšpirovať a upiecť si tento rok to najlepšie vianočné pečivo, tak ste tu správne! Ktoré naše recepty na vianočné pečivo vyskúšate?
Obsah článku
Kedy piecť vianočné pečivo?
Kedy sa začína piecť vianočné pečivo? Vianočné pečivo sa zvyčajne začína piecť niekedy v priebehu prvého adventného víkendu, ktorý je približne štyri týždne pred samotnými Vianocami. Teda inak povedané na prelome novembra a decembra. Je navyše možné si dopredu pripraviť cestá a tie nechať odpočívať v chladničke a vytiahnuť ich z nej až vo chvíli, keď budete pripravení na samotné pečenie.
Snehové vianočné pečivo je dobré piecť až posledný týždeň tesne pred Vianocami av tomto týždni je tiež vhodné plniť a dozdobovať už hotové pečivo.
Kedy plniť vianočné pečivo?
Čo sa týka plnenia vianočných cukroviniek, tak to je obvykle robené až zhruba týždeň pred Štedrým dňom. To preto, aby sa náplň stihla rozležať, ale zároveň nie príliš skoro na to, aby sa na náplň použitej suroviny nezačali čoskoro kaziť.
Aké pečivo na Vianoce?
Pri príprave vianočného občerstvenia sa často kladie otázka: „Aké pečivo na Vianoce si tento rok pripraviť?“. S ponukou nekonečného množstva receptov na vianočné pečivo je výber tých najlepších tou pravou výzvou. Našťastie pre vás máme riešenie! Naše obľúbené vianočné pečivo recepty spájajú tradíciu s kreativitou tak, aby ste mohli priniesť do vášho domova nielen vôňu sviatočnej atmosféry, ale aj lahodné dobroty. Pripravte sa na kúzelné vianočné obdobie a skúste naše tipy na najlepšie vianočné pečivo, ktoré vám prinesú radosť a pohodu. Inšpirujte sa tiež našimi tipy na vianočné darčeky.
Najlepšie vianočné pečivo recepty
Tradičné linecké pečivo
V tomto klasickom recepte sa do cesta pridávajú rozomleté lieskové orechy, ale možno použiť aj iné oriešky. Dve časti drobivých sušienok sú potom zlepené ovocným džemom a posypané práškovým cukrom. Na prípravu sušienok budete potrebovať tiež aj špeciálne formy na vykrajovanie. Ďalej si pripravte:
- vajíčka – 3 ks
- cukor – 300 g
- maslo – 340 g
- prášok do pečiva
- pšeničnú múku – 450 g
- mleté orechy – 170 g
- ovocný džem
- múčkový cukor
Ako si pripraviť tradičné linecké pečivo?
- Maslo vyšľahajte mixérom, pridajte cukor a šľahajte dovtedy, kým bude nadýchané a biele.
- Po jednom pridávajte vajíčka a premiešajte.
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva a pridajte do pripravenej zmesi. Tú uhneťte na vláčne cesto.
- Pridajte rozomleté orechy a rozotrite ich stierkou po celom povrchu.
- Cesto dajte na približne hodinu do chladničky.
- Posypte stôl trochou múky a valček namažte rastlinným olejom. Vrstvu cesta rozvaľkajte na cca 5 až 6 mm. Pokiaľ sa cesto lepí, tak je možné pridať trochu múky.
- Vykrájajte okrúhle polotovary – mal by ich byť párny počet. Pomocou formičky urobte do každej druhej malej dierky.
- Predohrejte rúru na 190 °C a pečte cukrovinky kým okraje ľahko nezhnednú. Potom nechajte sušienky úplne vychladnúť.
- Na záver sušienky potrite marmeládou a priklopte ich druhou polovicou s vyrezanou dierkou.
Ikonické vianočné perníčky
Perníčky sú neodmysliteľne späté s vianočnými sviatkami a tradíciami a vďaka tomu sa určite dajú zaradiť medzi najobľúbenejšie a najlepšie vianočné pečivo. Táto pochúťka je navyše nielen lahodným dezertom, ale tiež môže byť originálnou ozdobou vianočného stromčeka. Nechajte vôňu korenia, ktorá je tak typická pre vianočné perníčky, zahaliť váš domov a užite si Vianoce skutočne naplno. Čo na to budete potrebovať?
- pšeničnú múku – 440 g
- hnedý cukor – 85 g
- med – 200 g
- maslo – 115 g
- vajcia – 1 ks
- mletý zázvor
- mletú škoricu
- mletý klinček
- soľ
- sódu
- vaječný bielok
- múčkový cukor – 165 g
- kyselinu citrónovú
Postup pečenia:
- V hrnci zmiešajte med, cukor, soľ, zázvor, škoricu a klinčeky. Túto aromatickú zmes priveďte na strednom plameni za stáleho miešania do varu.
- Zložte panvicu z platne a pridajte jedlú sódu. Hmotu dobre premiešajte.
- Pridajte zmäknuté maslo a miešajte kým sa úplne nerozpustí.
- Opatrne rozklepnite vajíčko a pridajte ho do maslovo-medovej zmesi.
- Postupne pridávajte múku a hneďte cesto. Položte ho na stôl posypaný múkou, pričom vrstvu rozvaľkajte na hrúbku okolo 5 až 7 milimetrov.
- Vykrojte napríklad tvar panáčika pomocou vianočných vykrajovačov.
- Perníčky položte na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180°C a pečte 10-12 minút.
- Kým sušienky budú chladnúť, tak si pripravte polevu. Bielky šľahajte s kyselinou citrónovou, kým sa nezačnú tvoriť mäkké špičky. Postupne pridávajte práškový cukor a ďalej šľahajte.
- Polevu preložte do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou a dozdobte ňou perníčky.
Voňavé vanilkové rohlíčky
Voňavé vanilkové rožteky určite patria medzi najlepšie vianočné pečivo! Kto si bez nich vie predstaviť Vianoce? Pripravte si s nami tieto krehké, jemné a lahodné rožky a navoďte si doma tú správnu vianočnú atmosféru.
Ingrediencia:
- 250 g hladkej múky
- 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 200 g masla (izbové teploty)
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- Mučkový a vanilkový cukor na obalenie hotových rožkov
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte hladké cesto.
- Nechajte cesto aspoň 1 hodinu oddýchnuť v chladničke zabalenej vo fólii.
- Z vychladnutého cesta váľajte menšie valčeky, nožom rozkrájajte a tvarujte na plech vyložený papierom na pečenie rožky do požadovaného tvaru.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C počas 12-15 minút, alebo pokiaľ nie sú ľahko zlatisté.
- Ešte teplé rožky obaľte v práškovom cukre zmiešanom s trochou vanilkového cukru. Toto im dodá krásnu vrstvu sladkosti a arómy.
Sadlovky plnené marmeládou – Sadlové pečivo
Sadlové pečivo, zvané taktiež mastovky, patrí medzi tradičné staročeské recepty. Ich príprava je jednoduchá a výsledkom je krehké pečivo, ktoré navyše vyzerá na slávnostnej tabuli krásne aj bez nutnosti zdobenia.
Ingrediencia:
- 300 g hladkej múky
- 300 g bravčovej masti (teplé, ale nie rozpustené)
- 200 g práškového cukru
- 150 g kakaa
- 1 balenie vanilkového cukru
- marmeláda (rybízová) ako náplň
Postup:
- V mise zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme cesto.
- Cesto necháme odpočinúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Následne z neho tvarujeme guličky, presunieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a zhora do nich vyhĺbime jamky. Na to nám môže poslúžiť obrátený koniec varešky.
- Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C asi 10 minút.
- Výchladnuté sadlové pečivo plníme marmeládou, najlepšie ríbezľovou a necháme ich zaschnúť.
Pomarančové pečivo
Je ťažké si predstaviť Vianoce bez vône citrusových plodov. Tieto sušienky môžu byť nielen pomarančové, ale napríklad aj citrónové – potom ucítite miernu horkosť. Tieto sušienky je možné tiež dozdobiť čokoládou.
Na pomarančové vianočné sušienky budete potrebovať:
- cukor – 220 g
- maslo – 100 g
- vajcia – 1 ks
- pomarančovú šťavu – 30 ml
- pomarančovú kôru
- prášok do pečiva
- soľ
- pšeničnú múku – 250 g
- múčkový cukor
Ako vyzerá postup prípravy pomarančových sušienok?
- Olúpte pomaranč a vytlačte šťavu.
- Kôru a cukor dobre rozomeľte, aby absorboval citrusovú arómu.
- Cukor ušľahajte so 100 g mäkkého masla do nadýchanej hmoty – bude to trvať asi 2 minúty.
- Do masla pridajte vajcia a pomarančovú šťavu. Všetko znova premiešajte.
- Do vzniknutej zmesi pridajte suché ingrediencie (múku, soľ a prášok do pečiva) a mixérom vytvorte cesto. Bude dosť lepivé, preto ho zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu.
- Z cesta vytvorte guličky veľkosti vlašského orecha. Guľôčky obaľte v posypovom cukre.
- Rúru predhrejte na 180 °C a na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte pečivo 15-25 minút.
-
Najhlbšie Jan Werich citáty. „Najväčšie umenie je byť živý po svojom.“
Jan Werich citáty patria k najznámejším výrokom českej kultúry. Dozviete sa niektoré z najhlbších a najvýznamnejších citátov Jana Wericha.
-
Jesenné prázdniny 2024: Kedy začínajú a tipy na zábavu
Jesenné prázdniny 2024 sa blížia a prinášajú so sebou voľný čas. Zistíte, kedy jesenné prázdniny začínajú a kam sa vydať za krásami prírody.
-
Pleseň v kvetináči: Ako sa plesne zbaviť a ako sa jej vyhnúť
Pleseň v kvetináči je problém, s ktorým sa stretáva mnoho pestovateľov. Dozviete sa najčastejšie príznaky plesne v kvetináči a ako zakročiť.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.