recepty z kapusty

Skvelé recepty z kapusty: Chutné a plné vitamínov

Recepty z kapusty môžu byť príjemným prekvapením pre každého, kto si myslí, že kapusta je nudná a obyčajná. Táto skvelá zelenina vám môže ponúknuť oveľa viac ako len jednoduchú prílohu! Vďaka jej jemnej chuti a všestrannosti ju môžete použiť v rôznych jedlách. Či už pripravíte šalát, výdatný dusený kel alebo chutný pečený pokrm, kapusta sa dá ľahko prispôsobiť akejkoľvek diéte. Prečítajte si niekoľko receptov, ktoré vás presvedčia, že kapusta je oveľa viac ako len tradičná surovina.

Hlávková kapusta

Hlávková kapusta je nielen chutná, ale aj fascinujúca svojou históriou. Pochádza z oblasti Stredozemného mora, kde sa pestovala už v dávnych dobách pre svoju výživovú hodnotu a liečivé vlastnosti.

Zaujímavosťou je, že kapusta obsahuje vitamín C, vďaka čomu je cenným zdrojom tejto živiny v čase, keď nie je k dispozícii čerstvé ovocie. Okrem toho, že je vynikajúcim zdrojom vlákniny a antioxidantov, je známa aj svojimi protizápalovými vlastnosťami a schopnosťou podporovať tráviaci systém.

recepty z kapusty

Čo kapusta obsahuje?

Kapusta je bohatá na vitamíny a minerály, pričom najvýznamnejší je obsah vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a zlepšuje zdravie pokožky. Obsahuje aj vitamíny K, B6 a foláty, ktoré prispievajú k normálnej činnosti nervového systému a tvorbe krvi. Folát je podľa úryvku na webovej stránke lekarna.cz „… prirodzená aktívna forma kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je nám priamo dostupná v rastlinných a živočíšnych potravinách.“.

Kapusta je tiež výborným zdrojom vlákniny, ktorá napomáha tráveniu, a minerálnych látok, ako sú draslík a vápnik, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a kostí. Vďaka týmto živinám sa kapusta považuje za skutočnú superpotravinu.

Kapusta v kuchyni

V kuchyni je kapusta veľmi všestrannou zložkou, ktorú možno použiť na mnoho spôsobov. Môžete ju pripravovať pri rôznych teplotách, od surovej v šalátoch až po varenú, dusenú alebo pečenú. Vďaka svojej chuti, ktorá môže byť mierne sladká alebo mierne kyslá, je vhodná do mnohých jedál.

Kapusta si zachováva svoje výživové hodnoty aj pri rôznych úpravách, čo z nej robí skvelého spojenca pre zdravé varenie. V kuchyni je ideálna na experimentovanie a dá sa upraviť podľa chuti a dostupných surovín.

Zaujímavosť

Vyrobte si vlastnú vegetu bez glutamátov!

Recepty z kapusty

Čo pripraviť z kapusty? Z hlávkovej kapusty môžete pripraviť rôzne jedlá. Môžete ju nakrájať nadrobno a použiť do šalátov, pridať do polievok alebo dusiť ako prílohu k mäsu. Kapusta sa výborne hodí aj na pečenie, pri ktorom sa stane jemnou a aromatickou, alebo z nej môžete pripraviť rôzne plnené jedlá.

Placky s kyslou kapustou a hubami

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 400 g kyslej kapusty
  • 200 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 vajce (na potretie)

Začnite prípravou náplne. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme ju dozlatista. Pridajte na plátky nakrájané huby a smažte ich do mäkka. Pridajte dobre vyžmýkanú a nadrobno nakrájanú kyslú kapustu. Dochuťte soľou a korením a nechajte zmes ešte niekoľko minút dusiť, aby sa všetky chute spojili. Náplň nechajte vychladnúť.

Medzitým si pripravte lístkové cesto. Rozvaľkajte ho na tenký plát a nakrájajte na obdĺžniky (asi 10×5 cm). Na každý obdĺžnik dajte lyžicu pripravenej náplne, okraje cesta preložte a pevne pritlačte, aby sa placky počas pečenia nezlepili.

Rúru predhrejte na 180 °C a placky potrite rozšľahaným vajcom, aby získali krásnu zlatistú farbu. Pečieme ich na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 20 – 25 minút, kým nie sú chrumkavé a zlatisté.

Zelené mäsové guľky

Ingrediencie:

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 2 zemiaky
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice múky
  • soľ
  • korenie
  • bylinky podľa chuti

Kapustu najemno nastrúhajte a povarte 5 minút. Zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle. V miske zmiešajte kapustu, zemiaky, vajcia, múku, soľ a korenie. Vytvarujte mäsové guľky a opečte ich na panvici dozlatista. Podávame s jogurtovým dipom.

Kapustový šalát s jogurtom

recepty z kapusty

Ingrediencie:

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 1 mrkva
  • 2 lyžice jogurtu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie

Kapustu najemno nastrúhajte a mrkvu nakrájajte. V miske zmiešajte kapustu, mrkvu, jogurt, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dobre premiešajte a podávajte ako osviežujúcu prílohu.

Hlávková kapusta na panvici s klobásou

Ingrediencie:

  • 1 hlávka kapusty
  • 2 klobásy
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • korenie

Kapustu nastrúhajte a klobásy nakrájajte na kolieska. Na panvici rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju. Pridajte klobásy a smažte, kým nezískajú zlatistú farbu. Pridáme kapustu, osolíme, okoreníme a za občasného miešania smažíme ďalších 10 minút.

Dusená kapusta so zemiakmi

Ingrediencie:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 2 lyžice octu
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 1/2 čajovej lyžičky rasce (nepovinné)
  • 4 zemiaky
  • 2 lyžice masla

Kapustu najemno nastrúhajte. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a opečte ju dozlatista. Potom pridáme nakrájanú kapustu, posypeme cukrom, rascou a soľou. Premiešajte a zalejte trochou vody, aby sa hlávková kapusta lepšie dusila. Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 30 minút, občas premiešajte. Nakoniec pridajte ocot, ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou alebo korením.

Medzitým ošúpeme a uvaríme zemiaky v šupke. Po uvarení ich nakrájajte na kocky a zmiešajte s maslom, aby boli krémové.

Guláš z kapusty a zemiakov podávajte ako skvelé, sýte jedlo, ktoré doplní napríklad pečené mäso alebo klobásu.

Pečená hlávková kapusta s cesnakom a bylinkami

Ingrediencie:

  • 1 hlávka kapusty
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • rozmarín

Kapustu nakrájajte na štvrtiny a položte na plech na pečenie. Na oleji orestujte cesnak, pridajte soľ, korenie a rozmarín a touto zmesou potrite kapustu. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 minút, kým hlávková kapusta nezmäkne a neskaramelizuje.

Pirohy s kyslou kapustou a hubami

hlavkova kapusta

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 200 ml vody
  • 1 PL oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • 400 g kyslej kapusty
  • 200 g šampiňónov (ideálne lesných hríbov alebo lesných húb)
  • 1 cibuľa
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Začnite prípravou cesta. V miske zmiešajte múku, vajcia, vodu, olej a soľ. Vypracujte hladké, pružné cesto, ktoré sa nelepí. Prikryte ho utierkou a nechajte odpočívať. Medzitým si pripravte náplň. Kyslú kapustu dobre vyžmýkajte a nakrájajte nadrobno. Na panvici na oleji opečte cibuľu dozlatista, pridajte na plátky nakrájané huby a opečte ich do mäkka. Potom pridáme kapustu, osolíme, okoreníme a premiešame. Zmes nechajte chvíľu dusiť, aby sa všetky chute spojili.

Teraz cesto rozvaľkajte na tenkú placku a vykrajujte kolieska (najlepšie pomocou pohára). Na každé koliesko dáme lyžicu pripravenej náplne a preložíme na polovicu. Okraje pevne stlačte vidličkou, aby sa koláče neotvárali.

Varte ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch (približne 5-7 minút). Podávajte s roztopeným maslom alebo cibuľou.

Zdroje: potraviny.ziskejzdravi.cz – Zelí hlávkové, pharmapoint.cz – Na co drahé vitamíny, když máme obyčejné zelí?

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *