zdravé raňajky

ZDRAVÉ RAŇAJKY: 5 Rýchlych receptov na chutné raňajky

Iste ste už počuli, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Správna voľba jedla na raňajky vám dodá dostatok energie na celý deň a podporí vaše trávenie. V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov na zdravé raňajky a recepty na raňajky, ktoré môžete ľahko a rýchlo pripraviť sami doma.

Zdravé raňajky – akú zvoliť?

Neviete, čo raňajkovať? Ak premýšľate o tom, čo si dať na raňajky, myslite predovšetkým na rovnováhu medzi bielkovinami, vlákninou a sacharidmi. Vhodné je napríklad celozrnné pečivo s maslom a marmeládou, ovsené vločky s orechmi a ovocím, alebo toast s vajcom a zeleninou. Ak si chcete dopriať sladké raňajky, môžete si urobiť napríklad smoothie z čerstvého ovocia a zeleniny s jogurtom alebo tvarohom.

Správne zvolené raňajky dokáže udržať váš metabolizmus v chode a dodať vám dostatok energie na celý deň a zároveň tiež podporiť vaše trávenie. Vo výbere raňajok sa teda neodbývajte a doprajte svojmu telu zdravé raňajky plné vitamínov a živín.

Zdravé slané raňajky

Ak radšej raňajkujete slané raňajky, vyskúšajte naše 2 recepty na rýchle zdravé raňajky z pár surovín.

Avokádový toast s vajcom

Avokádový toast je veľmi rýchle zdravé slané raňajky plné živín. Pripraviť ju zvládnete za pár minút a na prípravu vám stačí pár surovín.

Suroviny:

  • 1-2 plátky celozrnného chleba
  • 1/2 zrelého avokáda
  • 1 vajce
  • 1-2 paradajky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Avokádo roztlačte vidličkou, osoľte a okoreňte a namažte na chleba.
  2. Pripravte si vajíčko na panvici a položte ho na avokádo.
  3. Na vajíčko pridajte nakrájané paradajky a posypte soľou a korením.
  4. Môžete pokvapkať olivovým olejom.
zdravé raňajky avokádový toast

Vaječná omeleta

Medzi zdravé raňajky určite musíme zahrnúť aj recepty obsahujúce vajcia. Jedným z najjednoduchších zdravých receptov na raňajky s vajcom je recept na vaječnú omeletu.

Suroviny:

  • 2-3 vajcia
  • 1/4 šálky nakrájanej zeleniny (napr. paprika, cibuľa, špenát, paradajky)
  • 1/4 šálky nízkotučného syra (napr. feta, cottage, mozarella)
  • 1 lyžička olivového oleja alebo masla
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Vajcia rozklepnite do misky, vidličkou alebo metličkou rozmiešajte a osoľte a okoreňte podľa chuti.
  2. Na panvici rozohrejte lyžičku olivového oleja alebo masla na strednom ohni.
  3. Pridajte nakrájanú zeleninu a opekajte asi 2-3 minúty, kým nezmäkne.
  4. Do panvice nalejte vajcia a chvíľu smažte.
  5. Na polovici omelety rozložte nízkotučný syr a pomocou špachtle preložte druhú polovicu omelety na syr.
  6. Pokračujte v opekaní omelety, kým nie je na vrchu zlatisto hnedá a prepečená zo všetkých strán.

Zdravé sladké raňajky

Pokiaľ sa radíte medzi milovníkov sladkých raňajok, vyskúšajte naše recepty na ovsenú kašu, kašu cez noc alebo mug cake.

Ovsená kaša

Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu a sacharidy, ktoré vám poskytnú energiu na celé dopoludnie. Kaša z ovsených vločiek sú teda veľmi dobré zdravé sladké raňajky.

Suroviny:

  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1/2 banánu alebo iné ovocie podľa chuti
  • 1/2 hrnčeka mandľového mlieka
  • 1 lyžičku medu
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup:

  1. Do hrnca nasypte vločky, pridajte mlieko a zohrejte na miernom ohni.
  2. Varte kašu do zhustnutia.
  3. Pridajte med a škoricu a dobre kašu premiešajte.
  4. Kašu podávajte ozdobenú banánom či iným ovocím podľa chuti.
zdravé raňajky ovsená kaša

Ovsená kaša cez noc – overnight oats

Pokiaľ ráno nemáte dostatok času na prípravu varenej ovsenej kaše, vyskúšajte tento jednoduchý postup na ovsenú kašu cez noc, tzv. overnight oats, ktorú nemusíte variť a ráno ju vytiahnete z chladničku pripravenú na konzumáciu.

Suroviny:

  • 50 gramov jemných ovsených vločiek
  • 120 ml mlieka
  • 1 lyžičku medu
  • 1 lyžica proteínu
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup:

  1. Vyberte vhodnú nádobu, najlepšie sklenenú s uzáverom s objemom cca 250 ml.
  2. Nasypte do pohára vločky, pridajte mlieko, med, proteín a škoricu.
  3. Všetko dobre premiešajte, pohár uzavrite a dajte cez noc do chladničky.
  4. Vhodné je nechať kašu v chladničke aspoň 10 hodín.
  5. Ráno kašu ozdobte ovocím a môžete konzumovať.
  6. Pokiaľ máte k dispozícii mikrovlnnú rúru, kašu bez viečka ohrejte, znovu dobre premiešajte a následne pridajte ovocie podľa chuti.

Mug cake – črepníková buchta z ovsených vločiek z mikrovlnky

Mug cake je veľmi rýchle zdravé raňajky z ovsených vločiek, pripravené v hrnčeku či inej nádobe v mikrovlnnej rúre.

Suroviny:

  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1 lyžica mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1/4 šálky mandľového mlieka
  • 1 lyžica medu
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Zmiešajte suché ingrediencie (ovsené vločky, mandľovú múku, škoricu, prášok do pečiva a soľ) v malej miske alebo vo väčšom hrnčeku.
  2. Pridajte mandľové mlieko, med a vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte, kým nedostanete hladkú zmes bez hrudiek.
  3. Dajte zmes do mikrovlnnej rúry a pustite ju na plný výkon na cca 1-2 minúty, pokiaľ nevidíte, že sa zmes spevnila a je pevná.
  4. Nechajte mug cake chvíľu vychladnúť a potom ho opatrne vyklopte z nádoby.
  5. Ozdobte ovocím podľa chuti, odporúčame podávať preliate jogurtom či tvarohom.
zdravé raňajky mug cake

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *