Hľadáte novú inšpiráciu na zdravé a chutné jedlá? Ak áno, potom je mangold recept tou správnou voľbou. Tento zelený listový plod je totiž plný živín a má mnoho zdravotných výhod.
Ak vás zaujíma, ako môžete mangold využiť v kuchyni, prinášame vám štyri výborné recepty, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Čo je to za recepty a ako ich pripraviť? Aké sú výhody konzumácie mangoldu? To všetko sa dozviete v tomto článku.
Obsah článku
Čo je to mangold?
Mangold je zelený listový plod, ktorého listy majú charakteristickú tmavo zelenú farbu s červenými alebo žltými stopkami a sú plné vitamínov, minerálov a ďalších živín dôležitých pre ľudské telo. Mangold je tiež bohatý na antioxidanty a má protizápalové účinky, čo z neho robí vynikajúcu potravinu na udržanie dobrého zdravia.
Prečo ho teda jesť a zahrnúť ho do vášho jedálnička? Pravidelná konzumácia mangoldu môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb, podporiť imunitu alebo zlepšiť trávenie. Pridanie mangoldu do jedál tiež zlepší ich výživovú hodnotu a dá im lahodnú chuť a farbu.
Na čo sa používa mangold?
Čo uvariť z mangoldu? Mangold sa dá pridávať do mnohých jedál, ako sú polievky, šaláty, smoothie, cestoviny či do rizota. Listy mangoldu sa dajú použiť ako náhrada alebo doplnenie špenátu prakticky v akomkoľvek recepte. Čerstvý mangold môže byť tiež podávaný surový ako príloha k jedlu alebo nasekaný do sendvičov.
Čo s stopkami mangoldu? Ako jesť mangold? Z stopiek mangoldu je možné pripraviť napríklad kvasené zeleninové nálevy či omáčku. Pokiaľ sú stopky mangoldu pevné a čerstvé môžu byť surové nasekané do šalátov. Pri príprave mangoldu stačí odrezať tvrdší koniec stopiek a umyté listy alebo stopky môžete nasekať a pridať do vašich obľúbených jedál.
Skúste aj naše medvedí cesnak recepty.
Kari s mangoldom, kuracím mäsom a kokosovým mliekom – výborný mangold recept
Čo na jeho prípravu budete potrebovať? Prichystajte si:
- 500 g kuracieho mäsa nakrájaného na kocky
- na kocky nakrájanú cibuľu
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1 červenú papriku
- 2 lyžice karí korenia
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 hrsti mangoldu nakrájaného na menšie kúsky
- soľ a korenie
- 2 lyžičky olivového oleja
Ako na prípravu karí s mangoldom, kuracím mäsom a kokosovým mliekom? Najprv rozpáľte olivový olej v panvici a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Potom pridajte karí korenie a kuracie mäso – to osmažte dozlatista zo všetkých strán. Pridajte nakrájanú papriku a kokosové mlieko a varte asi 5 minút na strednom plameni.
Na záver pridajte mangold, premiešajte ho s korením a čakajte kým nezmäkne. Všetko dochuťte soľou a korením a podávajte napríklad s ryžou alebo čerstvým chlebom.
Ravioli s ricottou, mangoldom a špenátom – jednoduchý mangold recept špenát
Uvarte ravioli podľa návodu na obale. Potom zmiešajte ricottu, nasekaný mangold a špenát. Následne túto zmes ešte zmiešajte s uvarenými raviolami. A to je všetko – tento lahodný pokrm si tak dokážete pripraviť behom pár minút. Hotové ravioli s mangoldom a špenátom podávajte okamžite, a to napríklad s parmezánom či čerstvo nasekanou bazalkou.
Grilovaný losos s mangoldom a citrónovou omáčkou – patrí medzi najjednoduchšie mangold recepty
Pripravte si štyri malé plátky lososa, 2 hrsti mangoldu, 2 lyžice olivového oleja, citrónovú šťavu, med a soľ a korenie podľa chuti. Lososa umyte, osušte a zľahka osoľte a okoreňte. Potom rozpáľte gril a lososa grilujte 5 až 7 minút z každej strany. Medzitým nakrájajte mangold na menšie kúsky a premiešajte ho s olivovým olejom.
Na menšej panvici zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, med, soľ a korenie. Povarte omáčku na strednom plameni asi minútu. Potom podávajte grilovaného lososa s mangoldom a zalejte ho vyrobenou citrónovou omáčkou.
Mangold recept na mangoldový quiche
Potrebné suroviny:
- 1 plát lístkového cesta
- 200 g mangoldu
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 vajcia
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra gouda alebo iného syra na strúhanie
- soľ a korenie
- maslo na vymazanie formy
Postup:
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Mangold umyte, odstráňte tvrdé stonky a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na jemné kocky.
- Na panvici rozohrejte maslo a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájaný mangold a krátko restujte, kým nezmäkne.
- Vymažte formu na quiche maslom a vložte do nej lístkové cesto. Prsty zľahka vtlačte cesto do dna a okrajov formy.
- V miske rozšľahajte vajcia a smotanu. Pridajte syr, soľ a korenie a premiešajte.
- Nalejte zmes s vajcami a smotanou na mangold v panvici a všetko dôkladne premiešajte.
- Nalejte zmes s mangoldom na pripravené lístkové cesto vo forme.
- Quiche pečte približne 30-35 minút alebo kým nezhnedne.
Tento mangoldový quiche je skvelý ako hlavné jedlo alebo ako desiata. Dobrú chuť!
-
Najhlbšie Jan Werich citáty. „Najväčšie umenie je byť živý po svojom.“
Jan Werich citáty patria k najznámejším výrokom českej kultúry. Dozviete sa niektoré z najhlbších a najvýznamnejších citátov Jana Wericha.
-
Jesenné prázdniny 2024: Kedy začínajú a tipy na zábavu
Jesenné prázdniny 2024 sa blížia a prinášajú so sebou voľný čas. Zistíte, kedy jesenné prázdniny začínajú a kam sa vydať za krásami prírody.
-
Pleseň v kvetináči: Ako sa plesne zbaviť a ako sa jej vyhnúť
Pleseň v kvetináči je problém, s ktorým sa stretáva mnoho pestovateľov. Dozviete sa najčastejšie príznaky plesne v kvetináči a ako zakročiť.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.