Hľadáte nové spôsoby, ako pripraviť klasické rezne? Ak áno, tak tu ste na správnom mieste! V dnešnom článku vám totiž predstavíme zaujímavé recepty na rezne, konkrétne recept na rezne v jogurte a na obrátené rezne. Tieto recepty si vaša rodina okamžite zamiluje.
Vedeli ste, že sa dajú rezne elegantne skombinovať aj s jogurtom? A čo tak obrátené rezne – počuli ste niekedy o nich? Pokiaľ nie, tak neváhajte a vyskúšajte tieto jednoduché a chutné recepty, ktoré vám umožnia urobiť rezne dvoma veľmi zaujímavými a netradičnými spôsobmi. Vychutnajte si naše rezne recepty.
Obsah článku
Rezne v jogurte
Čo budete potrebovať na lahodné rezne v jogurte?
Ak chcete vyskúšať recept na rezne v jogurte, nezľaknite sa dlhého zoznamu ingrediencií. V recepte sa totiž nachádza väčšie množstvo rôzneho korenia, avšak toto korenie dodá rezňom nezabudnuteľnú chuť. Ak niektoré z týchto korenín nemáte doma, nemusíte zúfať, stačí ho vynechať alebo nahradiť podobným.
- 4 kuracie rezne (cca 500 g)
- 2 hrnčeky gréckeho jogurtu (približne 500 g)
- 1 citrón
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky medu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého korenia
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1/4 lyžičky mletého koriandra
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky kurkumy
- 2 hŕstky nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra na ozdobenie
Ako si pripraviť rezne v jogurte?
- Rezne nakrájajte na menšie kúsky a utrite ich papierovou utierkou.
- V miske zmiešajte jogurt, olivový olej, med, soľ, korenie, rascu, papriku, koriander, zázvor a kurkumu.
- Umyte citrón a zlúpnite z neho kôrku, a potom vytlačte citrónovú šťavu do misky.
- Cesnak olúpte a prelisujte ho aj do misy s jogurtom.
- Výslednú zmes dobre premiešajte, kým nie je dokonale hladká.
- Následne vložte rezne do premiešanej zmesi a postarajte sa o to, aby boli celé pokryté vrstvou tejto zmesi.
- Rezne potreté jogurtovou zmesou preložte do nekovovej misky a prikryte ju potravinovou fóliou. Následne ich nechajte marinovať v chladničke, a to najmenej 2 hodiny (ideálne cez noc).
- Potom predhrejte rúru na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Rezne vyberte z marinády a premiestnite ich na plech.
- Pečte rezne v rúre 15-20 minút, kým nie sú zlatisté a vo vnútri upečené.
- Rezne podávajte s jogurtom, ktorého zvyšok si nechajte práve ako prílohu. Na ozdobenie môžete rezne posypať nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Obrátené rezne
Už ste niekedy počuli o rezne naruby? Tento druh rezňov nadobúda veľkú obľúbenosť. Prečo rezne naruby? Ide o to, že mäso je najskôr obalené v strúhanke a až následne vo vajíčku. Vďaka tomu sa rezne menej vysušia a sú tak vo vnútri krásne krehké a vláčne.
Čo budete potrebovať na obrátené rezne?
- 4 kuracie rezne (okolo 500 g)
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček krupice
- 2 vajcia
- 2 lyžičky medu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého korenia
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1/4 lyžičky mletého koriandra
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky kurkumy
- 1/2 hrnčeka nastrúhaného tvrdého syra
- 2 hŕstky nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra na ozdobenie
Ako si prichystať obrátené rezne, alebo rezne naruby?
- Rezne nakrájajte na menšie kúsky a osušte ich papierovou utierkou.
- Cibuli olúpte a nakrájajte ju na tenké plátky. Cesnak olúpte a prelisujte.
- Rozpáľte olej v panvici a pridajte cibuľu a cesnak. Vymažte ich na strednom plameni, kým cibuľa nezmäkne.
- K cibuli a cesnaku pridajte med, soľ, korenie, rascu, papriku, koriander, zázvor a kurkumu. Dobre premiešajte a nechajte variť približne minútu.
- Pridajte rezne na panvicu a smažte ich asi 5 minút, kým nie sú zlatisté zo všetkých strán. Potom ich odložte na tanier.
- V mise zmiešajte krupicu, mlieko, vajcia a polovicu nastrúhaného syra. Zmes dobre premiešajte a nalejte ju do panvice, kde ste piekli rezne. Stiahnite plameň a nechajte variť asi 5 minút, kým krupica nezhustne.
- Potom opatrne vzniknutú zmes naneste na rezne a posypte zvyškom syra.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10-15 minút, kým syr nezmäkne.
- Rezne vyberte z rúry a nechajte pár minút odpočinúť, aby sa syr trochu schladil a nebol tak horúci.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom, a môžete podávať.
Tento rezeň naruby je veľmi chutný a je vhodný ako rýchly obed alebo večera. Krupicová vrstva zaisťuje, že rezne naruby sú pekne mäkké a šťavnaté. Med, korenie a syr zas pridávajú do jedla zaujímavo netradičnú chuť. Takto pripravené rezne navyše môžete podávať s rôznymi prílohami ako sú napríklad zemiaky, ryža alebo zeleninový šalát. Skrátka rezne teda rozhodne nemusia byť iba nudnou záležitosťou!
-
Ako vyčistiť zaschnutú krv z oblečenia: Odpoveďou je peroxid vodíka
Ako vyčistiť zaschnutú krv z oblečenia môže byť nočnou morou. Naučíte sa osvedčené metódy, ktoré vám pomôžu zbaviť sa škvŕn od krvi.
-
Najkrajšie dojímavé zamilované citáty a odkazy pre každého
Zamilované citáty dokážu vyjadriť to, čo niekedy nedokážete povedať nahlas. Zoznámte sa s niekoľkými najkrajšími citátmi, ktoré potešia každého.
-
Ako pripraviť nakladané huby? Sladkokyslý alebo octový nálevnakladané huby
Nakladané huby patria medzi obľúbené spôsoby, ako si uchovať chuť lesa. Dozviete sa, ktoré huby nakladať aj recepty na nálevy.
Iveta Soukalová pracuje ako webár a SEO špecialista. Tvoria weby a stará sa o ich obsah a kvalitu. Miluje knihy a rada precvičuje svoju slovnú zásobu a znalosti písaním rôznych textov.