recepty z mletého mäsa

Najlepšie recepty z mletého mäsa na všetky príležitosti

Mleté mäso ponúka nekonečné možnosti kreativity pri varení a je taktiež základom pre mnoho pokrmov po celom svete. Od talianskych špaget až po mexické tacos, každá kultúra má vlastné obľúbené pokrmy, ktoré využívajú túto univerzálnu surovinu. Či už si radi doprajete tradičné jedlá alebo sa radi vydávate na dobrodružstvo za exotickými chuťami, recepty z mletého mäsa vám poskytnú skvelú príležitosť objaviť nové gastronomické horizonty priamo z pohodlia vašej kuchyne. Preskúmajte svet chutí a objavte, čo všetko dokážete z mletého mäsa urobiť pre vaše chuťové poháriky!

Mleté mäso

Mleté mäso je jednou z najobľúbenejších surovín v kuchyni. Jeho všestrannosť a schopnosť prispôsobiť sa rôznym chutiam a štýlom varenia ho robí nepostrádateľnou ingredienciou pre mnoho jedál po celom svete. Nezáleží na tom, či preferujete hovädzie, bravčové, kuracie alebo dokonca vegetariánske alternatívy, mleté mäso ponúka nekonečné možnosti. Vo svete kuchyne je táto surovina základom pre nespočetné množstvo receptov, od tradičných až po exotické.

Druhy mletého mäsa

Keď premýšľate o príprave jedla z mletého mäsa, prvou otázkou, ktorá vám pravdepodobne príde na myseľ, je, ktorý druh mäsa zvoliť. Hovädzie, bravčové, kuracie alebo možno dokonca vegetariánsku alternatívu? Každý druh má jedinečné vlastnosti, ktoré ovplyvňujú chuť, textúru a výsledný pokrm. Poďte sa pozrieť na jednotlivé druhy mletého mäsa a na to, do akých pokrmov sa najviac hodí.

  • Hovädzie mäso: Hovädzie mleté mäso je klasickou voľbou pre mnoho jedál, vďaka jeho výraznej chuti a textúre. Je ideálny na prípravu tradičných pokrmov ako sú mäsové guličky, hamburgery alebo bolonská omáčka. Jeho robustná chuť sa dobre hodí k rôznym koreneným zmesiam a omáčkam.
  • Bravčové mäso: Bravčové mleté mäso je veľmi všestranné a má jemnejšiu chuť ako hovädzie. Je skvelou voľbou na prípravu pokrmov ako sú plnené papriky alebo cestoviny s mäsovou omáčkou. Jeho chuť sa dobre dopĺňa s rôznymi bylinkami a korením.
  • Kuracie mäso: Kuracie mleté mäso je ľahšou alternatívou k hovädziemu alebo bravčovému mletému mäsu. Je vhodné na prípravu pokrmov s nižším obsahom tuku, ako sú kuracie guličky alebo kuracie placky. Jeho neutrálna chuť umožňuje kombinovať ho s rôznymi korenenými zmesami a omáčkami.
  • Vegetariánske alternatívy: Pre tých, ktorí preferujú rastlinnú stravu, existujú aj vegetariánske alternatívy mletého mäsa, ako sú napríklad mleté sójové „mäso“ alebo mleté huby. Tieto alternatívy sa hodia na prípravu pokrmov ako sú vegetariánske ragú, burgre alebo vegetariánske lasagne.

Každý druh mletého mäsa prináša do kuchyne vlastné kúzlo a možnosti. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre hovädzie, bravčové, kuracie alebo vegetariánsku alternatívu, máte pred sebou širokú škálu receptov, ktoré môžete vyskúšať. Od tradičných pokrmov, ako sú mäsové guličky a plnené papriky, po exotické špeciality z rôznych kuchýň po celom svete, ako sú thajské karí a mexické tacos, možnosti sú nekonečné.

recepty z mletého mäsa

Čo sa dá urobiť z mletého mäsa?

Mleté mäso je skutočne kuchárskym univerzálom, ktorý ponúka nekonečné možnosti. Tradičné pokrmy ako mäsové guličky a hamburgery sú vždy obľúbenou voľbou pre rýchly a uspokojivý obed či večeru. Hovädzie mleté mäso sa hodí perfektne do bolonskej omáčky, ktorá potom môže byť použitá na cestoviny, alebo do lasagní, čo je ďalší ikonický taliansky pokrm. Bravčové mleté mäso sa skvele hodí do plnených paprík, kde jeho jemná chuť dopĺňa chuťový profil papriky. Alebo si môžete vychutnať klasickú špecialitu, ktorou sú švédske guličky podávané so zemiakovou kašou a brusnicovou omáčkou.

Na druhú stranu, ak túžite po exotickejších chuťových dobrodružstvách, môžete vyskúšať thajské karí s mletým mäsom, ktoré v sebe spája bohaté korenie a kokosové mlieko, čo vytvára ohromujúcu kombináciu chutí. Mexické tacos sú ďalšou obľúbenou voľbou, kde mleté mäso tvorí základ pre korenené mäsové náplne, ktoré sú potom podávané v chrumkavých tortillách spolu s rôznymi druhmi zeleniny a syra.

Recepty z mletého mäsa

Mleté mäso je vynikajúcim základom pre mnoho rýchlych, chutných a variabilných jedál, ktoré potešia nielen vaše chuťové bunky, ale aj žalúdok. Nájdete tu širokú škálu receptov, ktoré vám pomôžu vytvoriť skvelé večere, obedy alebo dokonca slávnostné pokrmy pre rodinné oslavy alebo večierky s priateľmi. Od klasických receptov, ako je bolonské špagety, po exotické lahôdky, ako je morčacia roláda, každý milovník dobrého jedla si tu niečo nájde. Pripravte sa na objavovanie nových chutí a vôní, či už ste začiatočník alebo skúsený kuchár. Poďte sa spoločne ponoriť do sveta kulinárskeho umenia a užiť si radosť z varenia!

Hovädzie mäsové guličky

Hovädzie mäsové guličky sú tradičným pokrmom, ktorý osloví ako deti, tak dospelých. Sú rýchle a ľahko pripraviteľné, ideálnou voľbou pre rýchly obed alebo večeru.

recept z mleteho masa

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 vajcia
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte hovädzie mäso, vajcia, nasekaný cesnak, strúhaný parmezán a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a korením.
  2. Vytvarujte malé guličky z mäsa.
  3. Rozpáľte panvičku s trochou oleja na strednom ohni.
  4. Položte guličky na panvičku a osmažte ich z oboch strán do zlatista.
  5. Hotové guličky vyberte z panvice a nechajte ich na papierovej utierke odkvapkať prebytočný olej.

Masové guličky sú pripravené na podávanie. Môžete ich servírovať s vašou obľúbenou omáčkou a prílohou, ako sú cestoviny alebo zemiaky.

Plnené papriky

Plnené papriky sú sýtym a lahodným jedlom, ktoré sa hodí na rôzne príležitosti, od rodinného obeda po oslavu narodenín.

Suroviny:

  • 6 paprík (rôznych farieb)
  • 500 g bravčového mletého mäsa
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 šálka varenej ryže
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 100 g strúhaného syra

Postup:

  1. Predohrejte rúru na 180°C.
  2. Umyte papriky a odstráňte stonky a semená.
  3. Na panvici orestujte cibuľu a cesnak, pridajte bravčové mleté mäso a smažte ho dozlatista.
  4. Pridajte varenú ryžu, kúsky paradajok, paradajkový pretlak, soľ a korenie a premiešajte.
  5. Plňte papriky zmesí z mletého mäsa a posypte ich strúhaným syrom.
  6. Vložte plnené papriky do pekáča a pečte v predhriatej rúre asi 45 minút, kým papriky nie sú mäkké a syr zhnednutý.

Plnené papriky sú hotové na podávanie. Servírujte ich s varenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.

Kurací burger

Kuracie burger recept je ľahkou a zdravou alternatívou k tradičnému hovädziemu burgeru. Je ideálny pre rýchly obed alebo večeru, ktorá poteší celú rodinu.

Suroviny:

  • 500 g kuracieho mletého mäsa
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 vajcia
  • 1/2 šálky strúhaného syra
  • 1/2 šálky strúhanky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • hamburgerové žemle a obľúbené prílohy (paradajkové plátky, listy šalátu, cibuľa, kečup, majonéza)

Postup:

  1. V mise zmiešajte kuracie mleté mäso, nasekanú cibuľu, nasekaný cesnak, vajcia, strúhaný syr a strúhanku. Dochuťte soľou a korením.
  2. Vytvorte placky z mäsa s približnou hrúbkou 1,5 cm.
  3. Rozpáľte gril alebo panvičku na strednom ohni a opečte burgre z oboch strán, kým nie sú zlatisto hnedé a prepečené.
  4. Podávajte v hamburgerových žemliach so zeleninou a obľúbenými prílohami.

Kuracie burger je pripravený na podávanie. Servírujte s hranolkami, čerstvou zeleninou alebo šalátom na ľahký a chutný obed.

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka je tradičné talianske jedlo, ktoré je obľúbené po celom svete. Táto lahodná omáčka je ideálna na prípravu rýchleho a chutného obeda alebo večere.

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie
  • varené cestoviny na podávanie
  • nastrúhaný parmezán na posypanie

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olej a opražte na ňom cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nie sú mäkké.
  2. Pridajte hovädzie mleté mäso a smažte ho, kým nie je do zlatista.
  3. Pridajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, oregano, soľ a korenie. Premiešajte a nechajte omáčku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým nezhustne.
  4. Varené cestoviny sceďte a podávajte s bolonskou omáčkou.
  5. Ak si prajete, posypte nastrúhaným parmezánom pred podávaním.

Boloňská omáčka je pripravená na podávanie. Servírujte s čerstvo uvarenými cestovinami a prípadne posypte nastrúhaným parmezánom pre dokonalú explóziu chutí.

Kuracie enchiladas

Kuracie enchiladaslahodným a pikantným pokrmom, ktorý je perfektný na večeru s priateľmi alebo rodinou. Táto mexická špecialita prináša do vašej kuchyne chuťové dobrodružstvo.

mleté mäso

Suroviny:

  • 500 g kuracieho mletého mäsa
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 plechovka fazule (odcedené a opláchnuté)
  • 1 plechovka kukurice (odcedená)
  • 1 plechovka nasekaných paradajok
  • 1 plechovka zelenej enchilada omáčky
  • 8 tortill
  • 1 šálka strúhaného syra
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu.
  2. Pridajte kuracie mleté mäso a smažte ho dozlatista.
  3. Pridajte fazuľu, kukuricu, nasekané paradajky a polovicu enchilada omáčky. Dochuťte soľou a korením.
  4. Na panvici zohrejte olej a zohrejte tortilly, kým nie sú mäkké.
  5. Na každú tortillu dajte lyžicu alebo dve zmesi z kuracieho mäsa a zaviňte ich do tvaru enchilady.
  6. Položte enchiladas do pekáča a prelejte zvyšnú enchilada omáčkou. Posypte strúhaným syrom.
  7. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, kým syr nezozlátne.

Kuracie enchiladas sú pripravené na podávanie. Servírujte s plátkami avokáda, kyslou smotanou a nastrúhaným syrom pre skvelý mexický chuťový zážitok.

Morčacia roláda so špenátom a syrom

Morčacia roláda so špenátom a syrom je elegantným a lahodným pokrmom, ktorý zaručene ohromí vašich hostí na slávnostnom stole. Táto plnená roláda je ideálna na vianočnú večeru alebo na oslavu špeciálnych príležitostí.

Suroviny:

  • 500 g morčacieho mletého mäsa
  • 200 g špenátu (nasekaného)
  • 100 g tvrdého syra (nasekaného na plátky)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 vajcia
  • 1/2 šálky strúhanky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej na pečenie
  • niť alebo špáradlo

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte morčacie mleté mäso, nasekaný špenát, nasekanú cibuľu, nasekaný cesnak, vajcia, strúhanku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady dobre spojili.
  2. Položte zmes na pevnú povrch a vyrovnajte ju do obdĺžnikového tvaru.
  3. Na vrchol zmesi položte plátky tvrdého syra.
  4. Pomocou kuchynskej nite alebo špáradiel pevne stočte zmes do rolády.
  5. Roládu preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Následne ju pokvapkajte olivovým olejom a posypte čiernym korením.
  7. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 45-50 minút, kým nestuhne a nezíska zlatistú farbu.

Morčacia roláda so špenátom a syrom je pripravená na podávanie. Servírujte so zemiakovým gratínom a červeným vínom pre slávnostný zážitok.

Vyprážané mleté mäso s cesnakom a chilli

Vyprážané mleté mäso s cesnakom a chilli jejednoduchý a rýchly pokrm, ktorý môžete pripraviť v priebehu niekoľkých minút. Tento pikantný pokrm je ideálny na večeru, keď máte málo času, ale chcete si pochutnať na niečom chutnom a sýtom.

Suroviny:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 červená čili paprička (nasekaná)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička kukuričného škrobu (rozpusteného v 2 lyžiciach vody)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie
  • varená ryža na podávanie
  • nasekaná zelená cibuľka na ozdobenie

Postup:

  1. Na panvici rozpáľte trochu oleja na strednom ohni.
  2. Pridajte nasekaný cesnak a čili papričku a osmažte ich, kým nezačnú voňať.
  3. Pridajte mleté mäso a smažte ho, kým nie je úplne prepečené a zlatisté.
  4. Pridajte sójovú omáčku a premiešajte.
  5. Pridajte rozpustený kukuričný škrob a varte, kým omáčka nezhustne.
  6. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Podávajte s varenou ryžou a ozdobte nasekanou zelenou cibuľkou.

Vyprážané mleté mäso s cesnakom a chilli je pripravené na podávanie. Servírujte ho ako hlavné jedlo s ryžou pre rýchly a chutný zážitok.

Mleté mäso s talianskymi bylinkami a paradajkami

Mleté mäso s talianskymi bylinkami a paradajkami je jednoduchý pokrm plný lahodných talianskych chutí. Tento rýchly recept je skvelou voľbou na večeru, kedy máte málo času na varenie, ale napriek tomu chcete si dopriať lahodný a sýty pokrm.

Suroviny:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 plechovka nasekaných paradajok
  • 2 lyžičky sušených talianskych byliniek
  • 1 lyžička cukru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej
  • varené cestoviny na podávanie
  • nastrúhaný parmezán na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Na panvici rozpáľte trochu olivového oleja na strednom ohni.
  2. Pridajte nasekanú cibuľu a osmažte ju dozlatista.
  3. Pridajte nasekaný cesnak a sušené talianske bylinky a smažte, kým nezačnú voňať.
  4. Pridajte mleté mäso a smažte ho, kým nie je úplne prepečené.
  5. Pridajte nasekané paradajky a cukor. Varte asi 10-15 minút, kým omáčka nezhustne a neprepečie sa.
  6. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Podávajte s varenými cestovinami a prípadne posypte nastrúhaným parmezánom.

Mleté mäso s talianskymi bylinkami servírujte s cestovinami na rýchlu a chutnú večeru, ktorá poteší celú rodinu.

Vegetariánska alternatíva fašírok

Zeleninové fašírky sú lahodnou a zdravou alternatívou k mäsovým fašírkam. Sú plné zeleniny a chutí, ktoré potešia aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.

Suroviny:

  • 2 šálky varené zemiaky (rozdrvené)
  • 1 šálka nastrúhanej mrkvy
  • 1 šálka nastrúhanej cukety
  • 1/2 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1/2 šálky strúhanky alebo jemne mletých ovsených vločiek
  • 1 vajcia
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte rozdrvené zemiaky, nastrúhanú mrkvu, nastrúhanú cuketu, nasekanú cibuľu, nasekaný cesnak, strúhanku alebo ovsené vločky, vajcia a nasekanú petržlenovú vňať. Dochutíme soľou a korením.
  2. Vytvarujte malé fašírky z tejto zmesi.
  3. Rozpáľte panvičku s trochou oleja na strednom ohni.
  4. Položte fašírky na panvičku a smažte ich z oboch strán do zlatista.
  5. Hotové fašírky vyberte z panvice a nechajte ich na papierovej utierke odkvapkať prebytočný olej.

Zeleninové fašírky môžete servírovať s domácou omáčkou na báze jogurtu alebo čerstvým bylinkovým dipom a doplniť ich o rôzne prílohy, ako sú ryža alebo zemiaky.

Vegetariánska alternatíva mäsových guličiek

Vegetariánske quinoové guličky sú zdravou a chutnou alternatívou k tradičným mäsovým guličkám. Sú plné bielkovín a ďalších živín, čo z nich robí skvelú voľbu pre vegetariánov a vegánov.

Vegetariánska alternatíva mäsových guličiek

Suroviny:

  • 1 šálka varené quinoa
  • 1 šálka varených čiernych fazule (odcedených a opláchnutých)
  • 1/2 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 šálky strúhanky alebo jemne mletých ovsených vločiek
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte varenú quinu, varené čierne fazule, nasekanú cibuľu, nasekaný cesnak, mletý rascu, strúhanku alebo ovsené vločky a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a korením.
  2. Vytvarujte malé guličky z tejto zmesi.
  3. Rozpáľte panvičku s trochou oleja na strednom ohni.
  4. Položte guličky na panvičku a smažte ich z oboch strán do zlatista.
  5. Hotové guličky vyberte z panvice a nechajte ich na papierovej utierke odkvapkať prebytočný olej.

Vegetariánske quinoové guličky sú pripravené na podávanie. Môžete ich servírovať s omáčkou na báze jogurtu alebo avokáda a doplniť ich o rôzne prílohy, ako je pečená zelenina alebo šalát.

Mohlo by vás tiež zaujímať: 7 TOP bravčové stehno recepty: Pečené, vyprážané aj dusené

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *