Recepty z paradajok sú jednoducho istota, ak chcete do kuchyne vniesť trochu leta a slnka, aj keď vonku práve prší. Paradajky totiž vedia viac ako len ozdobiť sendvič alebo šalát. Zrelé, voňavé paradajky premenia obyčajné jedlo na chuťový zážitok. V tomto článku sa dozviete, čo všetko sa dá z paradajok jednoducho pripraviť a ako ich chuť naplno využiť.
Obsah článku
Paradajky v kuchyni
Paradajky sú nenahraditeľnou surovinou v stredomorskej, mexickej aj ázijskej kuchyni a vďaka svojej chuti a univerzálnosti si už dávno získali srdcia aj našich gazdiniek.
Vedeli ste, že napríklad v Taliansku by bez paradajok nebola ani pizza, ani pravá boloňská omáčka? A že v Mexiku sa z nich pripravuje nielen salsa, ale aj osviežujúce studené polievky? Studená polievka z rajčat, neboli gazpacho, je podľa úryvku na webe fresh.iprima.cz „… krém z paradajok a papriky dochutený limetkou, ktorý poznáme zo Španielska.“. Paradajky jednoducho vládnu kuchyniam po celom svete!
Ako využiť paradajky?
Paradajky môžete v kuchyni využiť na nespočetné množstvo spôsobov. Hodí sa do teplej aj studenej kuchyne, skvele doplnia šaláty, nátierky, sendviče aj rôzne dipy. Možno ich piecť, grilovať, sušiť, zavárať alebo rozmixovať na hladké omáčky či polievky.
Recepty z paradajok
Čo z paradajok? Paradajky ponúkajú nekonečné možnosti využitia v kuchyni. Skvele sa hodia nielen do omáčok a polievok, ale aj do šalátov, na pizzu, do sendvičov alebo ako zdravá desiata len tak samotné. Ak máte paradajok nadbytok, môžete ich zavariť, usušiť alebo z nich pripraviť domáci kečup.
Milovníci varenia z nich radi pripravujú aj tradičnú paradajkovú omáčku, hustú polievku z pečených paradajok, salsu alebo čerstvú paradajkovú omáčku k cestovinám. Pre sladšiu variantu receptu z paradajok môžete vyskúšať domáci kečup, ktorý ocenia hlavne deti. Paradajky jednoducho v kuchyni nikdy nezostanú nevyužité!
Skúste paradajky tiež zavariť!
Paradajková omáčka z paradajok
Domáca paradajková omáčka patrí medzi najobľúbenejšie jedlá. Na rozdiel od omáčky z pretlaku alebo pyré má omáčka z čerstvých paradajok plnšiu a sviežšiu chuť. Je ideálna ku knedlíkom, cestovinám aj mäsu a skvele chutí deťom aj dospelým.
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých paradajok
- 1 väčšia cibuľa
- 2 lyžice oleja alebo masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 liter vývaru (ideálne hovädzieho)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku (voliteľné)
- 3 guacamole
- 3 guacamole
- 2 bobkové listy
- cukor podľa chuti
- soľ podľa chuti
Paradajky opláchnite horúcou vodou, olúpajte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a na tuku ju opražte do sklovata. Pridajte hladkú múku a vytvorte svetlú zápražku. Zalejte ju vývarom, pridajte nakrájané paradajky, korenie a prípadne aj paradajkový pretlak pre intenzívnejšiu chuť.
Omáčku varte približne 30–40 minút, kým sa paradajky nerozvaria. Potom ju pretlačte cez sito alebo rozmixujte do hladka, dochuťte soľou, cukrom a podľa potreby ešte zalejte vývarom. Paradajková polievka je hotová a krásne voňajúca v celej kuchyni!
Polievka z paradajok pečených
Polievka z pečených rajčat je skvelý spôsob, ako využiť prebytok zrelých paradajok a pripraviť si zdravé a chutné jedlo. Vďaka pečeniu paradajky skaramelizujú, zvýrazní sa ich sladkosť aj plná chuť a polievka získa výnimočnú arómu. Táto jednoduchá polievka vás zahreje nielen v chladnejších dňoch.
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých paradajok
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- čerstvý tymián alebo bazalka
- soľ, korenie podľa chuti
- voliteľne kvapka smotany na zjemnenie
Najskôr paradajky umyte, nakrájajte na polovice a rozložte ich na plech spolu s nelúpaným cesnakom a nakrájanou cibuľou. Všetko pokvapkajte olivovým olejom, osolte, okoreňte a pridajte bylinky. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 25–30 minút, kým paradajky nezačnú jemne hnednúť.
Potom všetko preložte do hrnca, pridajte vývar, olúpajte upečený cesnak a všetko rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Ak chcete, môžete polievku zjemniť lyžicou smotany. Nakoniec dochuťte soľou alebo korením a podávajte s čerstvým pečivom alebo krutónmi.
Paradajkový kečup
Domáci paradajkový kečup je skvelou alternatívou ku kupovaným výrobkom plným cukru a konzervačných látok. Príprava vlastného kečupu nie je zložitá a navyše si sami určíte, ako sladký alebo pikantný bude. Najlepší je z úplne zrelých paradajok, ktoré kečupu dodajú prirodzenú farbu aj chuť.
Suroviny:
- 2 kg zrelých paradajok
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml jablčného octu
- 150 g cukru (podľa chuti možno upraviť)
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička mletého sladkého papriky
- štipka mletého korenia
- voliteľne štipka škorice alebo klinčeka pre zaujímavejšiu chuť
Paradajky nakrájajte na menšie kúsky, cibuľu a cesnak olúpte a nasekajte. Všetko vložte do väčšieho hrnca a za občasného miešania varte, kým paradajky nezmäknú a nezačnú sa rozpadávať. Zmes potom rozmixujte tyčovým mixérom a preceďte cez jemné sitko, aby ste odstránili šupky a semienka.
Do hladkej zmesi pridajte cukor, ocot, korenie a soľ a pomaly varte približne 1–1,5 hodiny, kým kečup nezhustne na požadovanú konzistenciu. Ešte horúci kečup nalejte do čistých pohárov, dobre uzavrite a otočte dnom nahor, prípadne zavárajte klasickým spôsobom.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Pestovanie paradajok: Kedy a ako vsádzať paradajky zo semienok?
Zdroje: fresh.iprima.cz – Rajčata, nzip.cz – Rajčata
Markéta Soukalová je študentka architektúry so záujmom o literatúru a umenie. Vo svojom voľnom čase rada číta knihy a snaží sa zdokonaľovať vo svojom vlastnom písaní. Copywritingom sa zaoberá druhým rokom a písanie sa stalo jej koníčkom.