sladké recepty

SLADKÉ RECEPTY: 4 obľúbené recepty na sladký obed či dezert

Hľadáte nové nápady na sladký obed, ktorý vás poteší a zlepší vám náladu? Radi by ste vyskúšali niečo nové a netradičné – napríklad sladké recepty? Ak áno, tak ste na správnom mieste! V dnešnom článku vám totiž prinášame 4 obľúbené recepty na sladké jedlá, ktoré si určite zamilujete. 

Čo sladké na obed?

Určite ste už počuli, že raňajkovať ako kráľ, obedovať ako šľachtic a večerať ako žobrák. Sladký obed môže byť skvelou voľbou na víkendový obed. Spríjemní vám deň a určite poteší celú vašu rodinu. Vyskúšajte naše 4 obľúbené sladké recepty, ktoré môžete pripraviť ako sladký obed, dezert alebo ako sladkú bodku.

Palačinky s ovocím a šľahačkou – legendárne sladké jedlo

Aké suroviny nakúpiť?

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice cukru
  • 1 šálka mlieka
  • 1 vajcia
  • 1 lyžica oleja
  • ovocie podľa vášho výberu (napr. jahody, čučoriedky, banány, kivi)
  • šľahačka
  • javorový sirup (alebo iný sirup podľa vášho výberu)

Ako si pripraviť tieto chutné palacinky?

  1. Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor v miske.
  2. V inej miske rozmiešajte mlieko, vajcia a olej.
  3. Obe zmesi premiešajte, kým nedostanete hladké cesto bez hrudiek.
  4. Rozohrejte panvičku na strednú teplotu a potrite ju olejom.
  5. Naberačkou dajte porciu cesta na panvičku a opekajte ju z oboch strán, kým nebudú palacinky zlatisto hnedé.
  6. Preložte palacinku na tanier a ozdobte ju plátkami ovocia. Preložte palacinku na polovicu a potom na štvrtinu, aby vznikol trojuholník.
  7. Pred podávaním pridajte šľahačku a sirup.
sladké recepty

Perníkové rezy – zaradia sa medzi vaše obľúbené sladké recepty?

Čo budete potrebovať?

  • 300 gramov hladkej múky
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 2 čajové lyžičky perníkového korenia
  • 120 gramov masla
  • 120 gramov cukru
  • 1 vajcia
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 150 mililitrov smotany na šľahanie
  • 200 gramov tmavej čokolády

Postup prípravy:

  1. Zmiešajte hladkú múku, jedlú sódu a perníkové korenie v miske.
  2. V druhej miske našľahajte maslo s cukrom, kým nebude krémové. Pridajte vajcia a med, a dobre premiešajte.
  3. Obe zmesi zmiešajte do jednej a všetko dôkladne premiešajte.
  4. Cesto dajte na papier na pečenie na plech a rovnomerne rozotrite. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15 až 20 minút, kým nezíska ľahko zlatistú farbu. Potom ho nechajte vychladnúť.
  5. V malom hrnci rozohrejte smotanu na strednom plameni. Keď začne bublať, pridajte nakrájanú čokoládu a miešajte kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nezíska hladkú konzistenciu.
  6. Rozotrite čokoládovú zmes na upečený perníkový podklad. Nechajte vychladnúť – až čokoláda stuhne.
  7. Nakoniec rezy nakrájajte na menšie kúsky a podávajte.
sladké recepty

Koláč s jablkami a škoricou – lahodné sladké jedlo na obed

Ktoré suroviny sú potrebné?

  • 3 jablká
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka krupicového cukru
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

Ako upiecť tento chutný koláč?

  1. Jablká olúpte, zbavte ich jadrovníka a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Zmiešajte cukor a mletú škoricu, pridajte aj štipku soli.
  3. V mise zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a krupicový cukor.
  4. Pridajte vajcia a rastlinný olej a všetky suroviny dôkladne premiešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto.
  5. Plech na pečenie vymažte maslom.
  6. Rozotrite cesto na plech a naskladajte naň plátky jabĺk.
  7. Potom na cesto nalejte zmes cukru a škorice vytvorenú v bode 2.
  8. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 30 až 40 minút, kým koláč nezhnedne a neodlepí sa od okrajov plechu.
  9. Hotový koláč nechajte vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte.
sladké recepty

Tvarohové šišky s makom – sladký obed pre lepšiu náladu

Čo budete potrebovať na prípravu?

  • 500 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • 200 g mletého maku
  • 200 g krupicového cukru

Ako postupovať?

  1. V mise zmiešajte tvaroh, vajcia, hladkú múku, krupicový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Všetky suroviny dôkladne miešajte pokiaľ sa nevytvorí hladké tvarohové cesto.
  2. Z cesta vytvarujte malé guličky.
  3. Do väčšieho hrnca nalejte dostatok vody a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a do vody dajte tvarohové guličky variť asi 10 minút.
  4. Medzitým si pripravte makovú náplň. V ďalšom hrnci zmiešajte mletý mak a krupicový cukor. Potom postupne prilievajte horúcu vodu a miešajte, kým zmes nezačne mať kašovitú konzistenciu.
  5. Vytiahnite tvarohové guličky a obaľte ich v maku tak, aby ním boli celé pokryté.
  6. Do hlbšej panvice nalejte olej a zohrejte na strednú teplotu. Vymažte tvarohové guličky na horúcom oleji, kým nezhnednú a nezískajú zlatistú farbu.
  7. Hotové tvarohové šišky s makom podávajte teplé. 

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *