skvelé recepty na dezerty

Skvelé dezerty: 3 overené recepty z našej domácej kuchárky

Radi by ste vytvorili skvelé pohostenie pre návštevu a chýba vám inšpirácia? Neviete, čo urobiť ako dezert? Nebudete veriť, koľko skvelých receptov si môžete pripraviť bez toho, aby ste nad nimi museli tráviť hodiny času. Vyskúšajte naše overené recepty na jednoduché, rýchle a vynikajúce dezerty a múčniky. Ktorý z nich vyskúšate?

Hrabčine rezy múčnik

Hrabčine rezy alebo grófčin koláč

Premýšľate, čo upiecť ku káve alebo na návštevu? Vyskúšajte tento múčnik, ktorý dostal zámocké pomenovanie. Grófkin koláč sa skladá zo štyroch vrstiev. Naspodku leží vrstva krehkého a pevného cesta. Uprostred je jablčná náplň s orechmi, nad ňou sa nachádza čiapka z bielkového snehu a na záver tenučká vrstva nastrúhaného cesta. Toto všetko dáva dohromady vynikajúci jablkový zákusok, ktorý si určite obľúbite.

Cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 250 g masla
  • 4 žĺtky
  • 1 prášok do pečiva

Náplň

  • 10 jabĺk
  • 4 bielky
  • 100 g mletého cukru
  • cukor, škorica, vanilka, nakrájané orechy a hrozienka podľa chuti

Postup

Zo surovín vytvoríme cesto a asi ¼ oddelíme a dáme do mrazničky. Zo zvyšku rozvaľkáme plát a dáme ho na plech.

Medzi tým si pripravíme náplň. Olúpeme si 10 jabĺk, postrúhame a podusíme ich s cukrom, škoricou, vanilkou, orechmi a hrozienkami. Potom vyšľaháme bielky do snehu a zašľaháme do neho mletý cukor.

Náplň z jabĺk rozotrieme na cesto, potrieme snehom a hore nastrúhame cesto z mrazničky. Pečieme
v rozohriatej rúre pomaly na 160 °C.

Hrabčine rezy alebo grófčin koláč dezert

Muffiny s malinami a kúskami čokolády ako rýchle dezerty

Ak hľadáte, čo jednoduchého upiecť, najjednoduchším variantom sú muffiny. Príprava muffinov je veľmi jednoduchá a existuje nepreberné množstvo rôznych variantov a príchutí. Zároveň sa jednoducho prenáša a môžete si ich tak vziať napríklad ráno do práce, dať ich deťom na desiatu alebo napríklad si ich dať popoludní ako dezert ku káve. Predstavíme vám recept na rýchle a veľmi šťavnaté malinové muffiny s čokoládou.

Suché ingrediencie

  • 170 g múky (hladká + cca dve lyžice polohrubej)
  • 80 g cukru (4 vrchovaté lyžice)
  • 1 lyžička prášku do pečenia
  • 1 veľká lyžica holandského kakaa
  • maliny podľa preferencií
  • 100 g 50% čokolády na varenie, nakrájané na kúsočky

Tekuté ingrediencie

  • 1 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 40 g masla (rozpustené a vychladnuté)

Postup

Najskôr v dvoch miskách zmiešame zvlášť suché (maliny pridáme až v ďalšej fáze) a tekuté ingrediencie.
Následne zmiešame suché a tekuté spolu. Teraz prichádza rad na opatrné vmiešanie malín, tak aby
v muffinoch ostali kúsky malín.

Následne dáme cesto do formičiek. Môžeme ešte posypať kúskami čokolády po povrchu. Pečieme na
horkovzduchu cca. 20 minút na 180 °C. Po vytiahnutí by nemali muffiny byť úplne vysušené skôr jemné a vláčne. Náš rýchly dezert je na svete!

Muffiny s malinami rychlé dezerty

Čokoládové brownie

Brownie je čokoládový múčnik pochádzajúci zo Spojených štátov. Na výrobu sa používa trené cesto s múkou a kakaom. Do cesta je možné pridať kúsky čokolády, prípadne aj ďalšie prísady ako sú oriešky alebo hrozienka. Recept na brownie sa prvýkrát objavil v učebnici varenia Boston Cooking-School Cook Book od Fannie Farmerovej vo vydaní z roku 1896. Vyskúšate si tento obľúbený čokoládový dezert pripraviť? Vyskúšajte náš mnohokrát overený recept.

Korpus

  • 350 g čokolády na varenie (50–60%)
  • 250 g masla
  • 4 vajcia
  • 250 g cukru krupice
  • 150 g hladkej múky

Krém (ak máme čas)

  • 400 g smotanového jogurtu (10%)
  • 1 šľahačka (40%)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 zhusťovač šľahačky

Poľava (ak čas nemáme 🙂 )

  • 250 g čokolády na varenie
  • maslo alebo tuk
  • Niečo na posypanie, napríklad sušené maliny

Postup

Rozpustíme čokoládu a maslo vo vodnom kúpeli. Vajíčka a cukor si vyšľaháme do peny a pridáme rozpustenú čokoládu s maslom. Po zamiešaní pridáme ešte múku.

Pečieme na 140 °C cca. 50 minút.

Než sa nám upečie náš korpus, pripravíme si krém na ozdobenie. Ak sa ponáhľate, brownie iba polejte čokoládovou polevou a ozdobte sušenými malinami.

Ak máte čas a chcete vyskúšať tradičný recept, pripravte brownie s krémom. Jogurt si deň vopred necháme odkvapkať cez plátno v chladničke, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Vyšľaháme si šľahačku za
pomocou zhusťovača. Nakoniec všetko zmiešame dohromady a krémom ozdobíme naše brownies.

Čokoládové brownie dezerty

Vyskúšajte aj naše obľúbené sladké recepty.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *