neobvyklé tropické ovocie

TROPICKÉ OVOCIE: 10 neobvyklých druhov exotického ovocia

Svet je plný jedinečného a exotického ovocia, ktoré sa len zriedkakedy objavuje alebo ochutnáva mimo svojej domovskej oblasti. Tieto plody majú výraznú chuť, textúru a farbu a sú lahôdkou pre odvážnych gurmánov. Od pichľavého červeného rambutanu z juhovýchodnej Ázie po žiarivo žltú cherimoyu z Južnej Ameriky – tu je 10 najneobvyklejších a najvzácnejších druhov ovocia, ktoré ste najskôr ešte nikdy neochutnali. Prečítajte si, ako vyzerajú a chutia a akým spôsobom môžete dané tropické ovocie konzumovať.

Tropické ovocie

Čo patrí medzi tropické ovocie?

Tropické ovocie je ovocie, ktoré rastie v teplých, tropických a subtropických oblastiach sveta. Medzi exotické ovocie patria banány, ananásy, mango, papája, guava, kivi, avokádo, kokosové orechy, lychee, granátové jablká, maracuja, durian, karambola (hviezdny orech), rambutan, jackfruit, mangostan, Cherimoya, tamarind, pita ), longan a mnoho ďalších druhov. Každý z týchto plodov má svojou vlastnou charakteristickou chuťou aj vôňou.

Skúšanie nového a neobvyklého ovocia môže byť zábavným a vzrušujúcim spôsobom, ako si rozšíriť kulinárske obzory a spoznať chute rôznych kultúr. Od krémovej, pudingovej atemoyi až po ostrý a štipľavý durian – existuje celý rad vzácnych a exotických druhov ovocia, ktoré môžete objaviť a vychutnať si ich. Prečo si teda neurobiť výlet do miestneho špecializovaného obchodu alebo na farmársky trh a nepreskúmať svet jedinečného a chutného ovocia a zistiť, aké má exotické ovocie druhy?

Koľko existuje druhov ovocia?

Existuje mnoho tisíc druhov ovocia na celom svete. Stále sú objavované nové druhy, aktuálne je ich známych viac ako 40 000.

Ovocie je rozmanité a pestuje sa v rôznych klimatických podmienkach a geografických oblastiach. Niektoré druhy ovocia sú bežné a široko konzumované, ako sú jabká, banány, pomaranče, hrozno a jahody, zatiaľ čo iné sú menej známe a špecifické pre určité regióny.

Neobvyklé exotické ovocie druhy

Cherimoya alebo Čerimoja

Cherimoya pochádza z pohoria Ánd v Južnej Amerike a vďaka svojej krémovo bielej dužine je známa aj ako „pudingové jablko“. Má sladkú tropickú chuť, ktorá je krížencom ananásu a banánu s nádychom vanilky a kokosu. Plody majú hrboľatú zelenú šupku, ktorá v zrelosti zožltne, a ich dužina je plná veľkých čiernych semien.

Ako sa jej Cherimoya? Toto exotické ovocie sa najlepšie konzumuje čerstvé a možno ho použiť do koktailov, sorbetov a dezertov. Cherimoyu rozkrojte na dve polovice a lyžičkou alebo prstami odstráňte semená a dužinu. Najlepšie chutí, keď je mierne ochladená, môžete ju preto pred konzumáciou nechať nejaký čas v chladničke. Cherimoya obsahuje niekedy veľké čierne semená, ktoré nie sú jedlé. Buďte opatrní, aby ste ich pri konzumácii nespolkli.

tropické ovocie cherimoya

Rambutan – ovocie podobné liči

Rambutan je malé tropické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, ktoré má ostnatý červený povrch a mäkké biele vnútro. Jeho chuť je sladká a pikantná, podobná hroznovému vínu, a má ľahko kvetinovú vôňu. Ovocie sa obvykle konzumuje čerstvé a môže sa používať do šalátov, džemov a dezertov. Rambután je tiež dobrým zdrojom vitamínov C a A a draslíka. Ide o ovocie podobné liči.

Ako sa jej rambutan? Začnite tým, že opatrne stlačte šupku rambutánu prstami na stranách tak, aby sa otvorila. Potom ju môžete ľahko odstrániť. Rambutan má vnútornú dužinu, ktorá je obvykle biela alebo ružová. Dužina je sladká a mierne gumová. Najlepšie je rambutan konzumovať čerstvý.

Rambutan - ovocie podobné liči

Pitahaya – Dračie ovocie

Čo to je dračie ovocie? Dračie ovocie, známe tiež ako pitaya, je zaujímavé exotické ovocie s jasne ružovým alebo žltým povrchom a bielym alebo červeným vnútrom plným malých čiernych semienok.

Akú chuť má dračie ovocie? Má jemnú, sladkú chuť podobnú kivi alebo hruške a často sa používa do koktailov, šalátov a ovocných mís.

V akej krajine rastie dračie ovocie? Dračie ovocie pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, ale dnes sa hojne pestuje v Ázii a ďalších tropických oblastiach.

Ako sa konzumuje pitaya? Začnite tým, že kôru riadne orežete na jednom konci plodu. Dračie ovocie môžete rozkrojiť na dve polovice, tak aby ste odhalili jeho dužinu. Dužinu následne môžete vykrojiť alebo vydlabať lyžičkou. Semená dračieho ovocia nie sú jedlá, a preto by ste ich mali vyhodiť alebo odstrániť.

Pitahaya - Dračie ovocie

Jabuticaba

Jabuticaba je hroznovité ovocie pochádzajúce z Brazílie, ktoré rastie priamo na kmeni a vetvách svojho stromu. Šupka je tenká a tmavo fialová a dužina je šťavnatá a sladká, s chuťou podobnou kombináciou hrozna a liči. Jabuticaba sa môže jesť čerstvá alebo sa z nej môžu vyrábať džemy, želé a víno.

Ako jesť toto exotické ovocie? Jabuticaba môže byť konzumovaná celá vrátane kôry. Pred konzumáciou by ste mali jabuticabu dôkladne umyť a osušiť. Dužina jabuticaby je sladká a šťavnatá, a jej chuť môže byť prirovnávaná k hroznu alebo čučoriedkam. Môžete ju konzumovať samotnú, alebo ju používať pri príprave nápojov, želé, marmelád, a dokonca aj vína.

Exotické ovocie Jabuticaba

Durian – najsmradľavejšie ovocie na svete

Durian je veľké, špicaté exotické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, ktoré je preslávené svojim silným, štipľavým zápachom. Jeho dužina je krémová a krémovitá, má sladkú a bohatú chuť, ktorá sa často opisuje ako kríženec mandlí a cibule. Durian sa často používa do zmrzlín, koktailov a dezertov a je dobrým zdrojom vlákniny, draslíka a vitamínu C.

Prečo durian smrdí? Durian obsahuje rôzne zlúčeniny síry, vrátane sulfidov. Tieto zlúčeniny sú zodpovedné za zápach, ktorý vzniká, keď durian zreje. Sulfidy majú výrazný a prenikavý zápach, ktorý niektorým ľuďom pripomína hnilobu, cibuľu alebo dokonca kanalizáciu.

Ako jesť durian? Začnite tým, že durian orežete na jednom konci. To vám umožní odstrániť kôru a získať prístup k dužine vo vnútri. Dužina durianu je sladká a krémová, a niektorým ľuďom pripomína chute ako banán alebo avokádo. Durian obsahuje veľké semená, ktoré nie sú jedlé. Treba ich odstrániť a vyhodiť. Ak durian konzumujete prvýkrát, buďte opatrní, pretože môže trvať nejaký čas, kým si na jeho silnú chuť a zápach zvyknete.

Durian - najsmradľavejšie ovocie na svete

Atemoya

Atemoya je kríženec cherimoya a cukrového jablka. Jedná sa o tropické ovocie so sladkou, krémovou chuťou a štruktúrou podobnú pudingu. Má hrboľatú zelenú šupku, ktorá sa po dozretí zmení na žltú, a jeho dužina je plná veľkých čiernych semien. Atemoya sa často konzumuje čerstvá a používa sa do koktailov a dezertov.

Ako konzumovať atemoyu? Začnite tým, že atemoyu opatrne rozkrojíte na dve polovice. Atemoya má vnútornú dužinu s čiernymi semenami, semená odstráňte lyžičkou alebo prstami. Dužinu atemoyy môžete jesť priamo, podobne ako cherimoyu alebo iné podobné ovocie. Má krémovú a sladkú chuť, ktorá je obľúbená pre svoju lahodnosť.

Tropické ovocie Atemoya

Karambola

Karambola je tropické ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, ktoré sa dnes pestuje v mnohých ďalších oblastiach. Má žltozelenú šupku a hviezdicovitý prierez, šťavnatú a trpkú chuť, ktorá je kombináciou jablka, hroznového vína a citrusov. Karambola sa často používa do šalátov, štiav a koktailov a je dobrým zdrojom vitamínu C a antioxidantov.

Ako sa jej karambola? Než začnete jesť karambolu, umyte ju dôkladne pod tečúcou vodou. Karambolu rozrežte na tenké plátky pozdĺž šikmej osi. Tým získate kúsky v tvare hviezdy, ktoré môžete zjesť. V karambole sa občas nachádzajú malé hnedé semená. Môžete ich zjesť, ak vám nevadí ich textúra, alebo ich môžete odstrániť.

Exotické ovocie Karambola

Mangostana

Mangostana je malé okrúhle ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie, ktoré má hrubú fialovú šupku a mäkké biele vnútro plné malých čiernych semien. Jej chuť je sladká a pikantná a často sa prirovnáva k zmesi broskýň, jahôd a liči. Mangostana sa obvykle konzumuje čerstvá a môže sa používať do dezertov a koktailov. Ovocie je tiež známe pre svoje antioxidačné vlastnosti a je dobrým zdrojom vitamínu C a vlákniny.

Ako sa jej Mangostan? Pred konzumáciou mangostanu je potrebné ho najskôr dôkladne umyť. Mangostan má tvrdú vonkajšiu kôru a mäkkú dužinu vo vnútri. Aby ste sa k dužine dostali, kôru treba rozrezať. V dužine mangostanu sa občas nachádzajú malé hnedé semená, ktoré nie sú jedlé. Dužina je sladká, šťavnatá a má jemnú chutnú, ktorá je obľúbená pre svoju jedinečnú kombináciu chutí, niekedy pripomínajúca chuť ananásu, broskýň a jahôd.

Tropické ovocie Mangostana

Breadfruit – Chlebovník obyčajný

Chlebovník je veľké okrúhle ovocie pochádzajúce z tichomorských ostrovov, ktoré má škrobovú štruktúru podobnú zemiakom a jemnú orieškovú chuť. Často sa používa ako náhrada ryže alebo zemiakov a môže sa pražiť, vyprážať alebo variť. Chlebovník je dobrým zdrojom vlákniny, bielkovín a vitamínov B a C, a preto je v mnohých ostrovných kultúrach obľúbenou základnou potravinou.

Breadfruit - Chlebovník obyčajný

Prstová limetka

Prstová limetka, známa tiež ako kaviárová limetka , je malé podlhovasté ovocie pochádzajúce z Austrálie, ktoré má tenkú zelenú šupku a vo vnútri malé kapsuly naplnené šťavou. Jeho chuť je pikantná a citrusová, podobná limetke, a často sa používa do šalátov, koktailov a pokrmov z morských plodov. Finger lime je tiež bohatý na vitamín C a draslík.

Ochutnali ste niektoré z týchto tropických druhov ovocia?

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...

Prečítajte si aj o zázračnej cejlónskej škorici.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *