domáca zmrzlina

Lahodná DOMÁCA ZMRZLINA: Vyrobte si výbornú zmrzlinu doma!

Nič počas horúcich letných dní nedokáže osviežiť tak dobre ako nefalšovaná domáca zmrzlina. Rovnako ako pri akýchkoľvek domácich výrobkoch, tak jej hlavnou prednosťou je to, že presne viete, aké suroviny do nej dávate. Čo budete potrebovať na prípravu chutnej zmrzliny? Ako si urobiť domácu smotanovú zmrzlinu? To všetko sa dozviete v tomto článku, ktorý obsahuje hneď dva recepty na prípravu tej najlepšej domácej zmrzlinky.

Ako sa robí domáca zmrzlina? A čo budete potrebovať?

Na prípravu domácej zmrzliny budete potrebovať iba základné suroviny a zaobídete sa aj bez prístroja na výrobu zmrzliny. Ako urobiť dobrú zmrzlinu bez zmrzlinovača? Nakúpiť bude treba 200 mililitrov smotany (viac ako 33%), 100 ml mlieka, dve vajíčka, z ktorých sa využijú vaječné žĺtky, jeden vanilkový struk a 60 gramov cukru. Domáca zmrzlina sa teda dá pripraviť ľahko a relatívne lacno.

Domáca zmrzlina recept krok za krokom

  1. Zmiešajte mlieko a cukor v malom hrnci so silným dnom. Vanilkový struk rozrežte po celej dĺžke čepelí noža, odstráňte semienka a pridajte ho do mliečnej hmoty. Vďaka vanilke bude zmrzlina nasýtená lahodnou prírodnou chuťou – pokojne si ale vystačíte aj s vreckom vanilkového cukru.
  2. Zmes zahrejte, kým nebude horúca, ale nikdy nesmie byť vriaca. V inej miske metličkou rozdrvte žĺtky. Nie je nutné ich vyšľahať až do peny, avšak je určite potrebné, aby mali vodnatú konzistenciu.&lbsp;
  3. Do roztlačených žĺtkov tenkým pramienkom za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko.
  4. Výslednú zmes nalejte do hrnca, a na miernom ohni varte, kým ľahko nezhustne. Je dôležité mlieko neprehrievať, inak by sa v ňom mohli žĺtky zraziť. Tiež nezabudnite krém neustále miešať, najmä pri dne. 
  5. Akonáhle zmes dostatočne zhustne, tak môžete hrniec zložiť z ohňa. Čerstvo pripravený krém ochlaďte na izbovú teplotu. Súčasne vyšľahajte studenú smotanu, ktorú následne vlejte do vychladeného krému a dôkladne premiešajte.
  6. Zmes dajte na 3 hodiny do mrazničky. Počas tejto doby je nutné nádobu 5-6x vybrať a hmotu dôsledne premiešať, aby nedochádzalo k tvorbe ľadových kryštálov a naopak sa vytvorila hladká krémová textúra. Akonáhle sa už konzistencia začne podobať zmrzline, tak ju prikryte vekom a dajte na ďalšie 3 až 4 hodiny do mrazničky. A to je všetko, lahodná zmrzlina je na svete!
domáca zmrzlina

Ako sa robí zmrzlina v zmrzlinovači?

Existuje niekoľko typov zmrzlinovačov, a samotná príprava sa potom vďaka tomu môže drobne líšiť. Napospol sa však zmrzlina pomocou zmrzlinovača vyrába dosť podobne, ako tá bez neho. Akurát tento stroj vám pomôže vytvoriť zmrzlinu oveľa rýchlejšie a zároveň sa zaručí o to, že vždy bude mať dokonalú konzistenciu. 

Samozrejme je možné do automatických zmrzlinovačov kúpiť už prepripravenú zmes. Na trhu je veľké množstvo značiek aj príchutí. Príjemným letným ochladením môžu byť aj osviežujúce nápoje alebo napríklad ľadová káva. Prečítajte si náš článok a vyskúšajte ľadová káva recept.

Výroba domácej zmrzliny v zmrzlinovači

Ako pripraviť zmrzlinu v zmrzlinovači? Oddeľte žĺtky od bielkov a zmiešajte ich s cukrom. Vyšľahajte žĺtky, kým sa neobjaví pena. Pridajte mlieko, smotanu a metličkou všetky ingrediencie zmiešajte dohladka. Potom nalejte túto zmes do zmrzlinovača.

Väčšina zariadení potrebuje zhruba 10-20 minút, aby dokázala pripraviť zmrzlinu v požadovanej konzistencii. To, že je hotová, spoznáte tak, že nože začnú v hustej zmesi spomaľovať. Hotovú hustú hmotu dajte do misky a nechajte ju na 1-2 hodiny v mrazničke.

Vzniknutý dezert je možné podávať v miske či v kornútku vo forme kopčeka, posypaný strúhanou čokoládou, čerstvým ovocím alebo napríklad mätou.

Suroviny na domáce zmrzliny

Vyskúšať môžete veľké množstvo rôznych príchutí a ich kombinácií! Tvorba zmrzlín sa tak môže stať lahodnou zábavou. Vyskúšajte aj jahodovú či banánovú zmrzlinu.

Jahodová zmrzlina

Na výrobu jahodovej zmrzliny budete potrebovať: 400g jahôd, 1 a 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie, 1/2 hrnčeka mlieka, 3/4 hrnčeka cukru, 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru. Pre plnšiu kyselkavú chuť môžete pridať aj šťavu z 1/2 citrónu.

jahodová domáca zmrzlina

Banánová zmrzlina

Banánová zmrzlina je ideálna, ak máte doma zrelé banány, ktoré potrebujete spracovať. Vytvoriť z nich môžete chutnú a zdravú banánovú zmrzlinu. Na jej výrobu budete potrebovať 3 zrelé banány, 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie, 2 lyžice medu (alebo iného sladidla), 1 lyžičku vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru. Ak chcete zmrzlinu nejako ozvláštniť, môžete do nej pridať aj škoricu, kakao, orechy, alebo napríklad sušené ovocie.

Ďalšie možné príchute

Nebojte sa experimentovať a vyskúšať rôzne príchute. Na výrobu kakaovej zmrzliny vám stačí pridať kakaový prášok, do mätovej zmrzliny pridajte mätový extrakt a citrónovú šťavu, do kokosovej zmrzliny zase jemne nastrúhaný kokos. Využiť môžete tiež všetky možné druhy ovocia a vyskúšať tak napríklad mangovú, kivi, malinovú, černicovú, ríbezľovú alebo napríklad marhuľovú zmrzlinu.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *