špagetová tekvica recept

5x špagetová tekvica recept: Pochutnajte si na tekvici

Špagetová tekvica je jednou z najviac fascinujúcich odrôd tekvice, ktorá vám prinesie nielen výživnú hodnotu, ale aj nekonečné možnosti kulinárskej kreativity. Táto oranžová a hruškovitá zelenina nie je len obyčajnou tekvicou, pretože po uvarení vytvára vlákna, ktoré pripomínajú tradičné talianske špagety. V tomto článku sa pozrieme na to, ako správne spracovať a využiť špagetovú tekvicu vo vašej kuchyni. Od lahodných receptov až po tipy na jej prípravu, zistíte, ako táto všestranná tekvica môže priniesť do vašich jedál nové rozmery a bohatstvo chutí. Získajte inšpiráciu a nápady, ako vytvoriť jedinečné pokrmy, ktoré oslnia vaše chuťové bunky a urobia dojem na vašich hostí.

Čo je to špagetová tekvica?

Špagetová tekvica je odroda tekvica, ktorá má tvar hrušky a oranžovú šupku. Názov „špagetová tekvica“ vychádza z faktu, že jej dužina po uvarení vytvára vlákna, ktoré pripomínajú špagety. Je to obľúbená zelenina, ktorá sa často používa v kuchyni pre jej chutnú a vláčnu konzistenciu.

Táto odroda tekvice má sladkú chuť, nízky obsah kalórií a je zdrojom vitamínu A, vitamínu C, draslíka a vlákniny. Môžete ju pripravovať rôznymi spôsobmi, vrátane varenia, pečenia, vyprážania alebo grilovania. Je vhodná ako pre slané, tak sladké recepty a často sa používa v polievkach, šalátoch, prílohách, alebo dokonca aj v dezertoch. Je ideálny pre tých, ktorí hľadajú zdravé alternatívy k cestovinám a sú tiež vhodnou voľbou pre vegetariánov a vegánov.

Ako vyzerá špagetová tekvica?

Špagetová tekvica má charakteristický vzhľad, ktorý ju odlišuje od iných druhov tekvíc. Jej tvar je podobný hruške. Je obvykle veľká, s hruškovitým dolným koncom a užšou časťou smerom nahor. Šupku má hladkú, lesklú a oranžovú až tmavo žltú. Na jednom konci je široká, zatiaľ čo na druhom konci sa zužuje do stonky, ktorá sa dá ľahko odrezať.

Keď ju rozkrojíte, uvidíte, že má pevnú a dužnatú konzistenciu. Vnútro špagetovej tekvice obsahuje semienka a vlákna, ktoré je potrebné vybrať, ak chcete dužinu pripraviť na jedenie. Po uvarení alebo pečení vytvára špagetová tekvica vlákna, ktoré sú dlhé a podobné špagetám, čo jej dalo jej meno.

Špagetová tekvica príprava

Pri spracovaní špagetovej tekvice sa postupuje pomerne jednoducho. Prvým krokom je umytie tekvice, aby ste zaistili, že je čistá. Potom položte špagetovú tekvicu na pevný povrch as použitím ostrého noža odrežte oba konce tekvice. Následne prejdite na rozkrojenie tekvice na polovicu. Ak je tekvica veľká, môže byť užitočné ju najprv prekrojiť na menšie kúsky, čo uľahčí proces rezania.

špagetová tekvica recept

Po rozkrojení je potrebné odstrániť semienka a vlákna. Toto je možné vykonať pomocou lyžice alebo varešky, ktorú použijete na vydlabanie semienok a vlákien. Táto časť tekvice môže byť trochu lepivá, ale odstránením týchto častí získate čistú tekvicu pripravenú na ďalšie spracovanie.

Nakrájanú špagetovú tekvicu môžete následne variť alebo piecť, podľa toho, aký pokrm chcete pripraviť. Špagetovú tekvicu môžete podávať podľa vašich preferencií a dochutiť ju podľa vašej chuti. Môžete ju pokvapkať olivovým olejom, čerstvou citrónovou šťavou alebo pridať bylinky, syr, arašidovú omáčku alebo ďalšie vaše obľúbené prísady. Týmto spôsobom si môžete ľahko pripraviť špagetovú tekvicu a vytvoriť z nej rôzne chutné pokrmy podľa vašich preferencií.

Ako variť špagetovú tekvicu?

Varenie špagetovej tekvice je jednoduchý proces a vytvára základ pre mnoho chutných receptov. Začnite tým, že tekvicu tekvicu očistíte a odoberiete semienka. Následne si vezmite vhodný hrniec, naplňte ho vodou a pristúpte k vareniu. Do vriacej vody umiestnite špagetovú tekvicu alebo nakrájané kusy. Pokiaľ chcete, môžete pridať trochu soli do vody, čo pomôže zvýrazniť jej chuť. Varte špagetovú tekvicu na strednom plameni. Bežne sa varí asi 20-30 minút, ale doba závisí od veľkosti tekvice. Môžete skontrolovať hotovosť špagetovej tekvice tým, že vidličkou alebo nožom do tekvice pichnete a zistíte či je dostatočne mäkká.

Akonáhle je špagetová tekvica uvarená, vyberte ju z hrnca a nechajte ju chvíľu vychladnúť. Pokiaľ ste varili celú tekvicu, môžete ju najskôr rozkrojiť na menšie časti, aby ste rýchlejšie dosiahli vhodnú teplotu pre ďalšiu prípravu tekvice. Potom je špagetová tekvica pripravená na ďalšie použitie v rôznych receptoch. Môžete ju použiť ako náhradu za cestoviny, pridať ju do šalátov alebo pripraviť z nej rôzne pokrmy.

Ako dlho sa pečie špagetová tekvica?

Doba pečenia špagetovej tekvice závisí od jej veľkosti a vlastností rúry. Obvykle však trvá približne 30-40 minút pri teplote 200 °C. Odporúčame pravidelne kontrolovať tekvicu a skúšať jej mäkkosť.

Špagetová tekvica je vynikajúcim zdrojom vlákniny a vitamínov, a jej pestrofarebný vzhľad ju robí atraktívnou na tanieri. Použitie tejto unikátnej tekvice do vašich jedál určite prinesie novú dimenziu do vašej kuchyne. Experimentujte s rôznymi receptami a objavujte chutné možnosti, ako si pochutnať na špagetovej tekvici.

Špagetová tekvica recepty

Pečená špagetová tekvica recept s maslom a parmezánom

Čo urobiť zo špagetovej tekvice? Špagetová tekvica s bylinkovým maslom a parmezánom je jednoduchý, ale ohromujúci pokrm, ktorý vám prinesie nový pohľad na túto netradičnú zeleninu. Kombinácia dužiny podobnej špagetám s bylinkovým maslom a lahodným parmezánom vytvorí jedlo, ktoré zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú elegantnú a chutnú prílohu alebo ľahkú vegetariánsku večeru.

Ingrediencia

  • 1 špagetová tekvica
  • 2 lyžice masla
  • 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu
  • čerstvé bylinky (napr. petržlen, tymian)
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Predohrejte rúru na 200 °C.
  2. Špagetovú tekvicu rozkrojte na pol, odstráňte semienka a vlákna.
  3. Tekvicu olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  4. Plátky položte na plech s papierom na pečenie.
  5. Pečte tekvicu v rúre po dobu 30-40 minút alebo kým nebude mäkká.
  6. Medzitým si pripravte bylinkové maslo. To urobíte tak, že maslo rozpustíte a pridáte nasekané bylinky, soľ a korenie.
  7. Po upečení špagetovú tekvicu podávajte potretú bylinkovým maslom a nastrúhaným parmezánom.

Recept na zapečenú špagetovú tekvicu na bolonský štýl

Keď myslíte na klasickú boloňskú omáčku, vybaví sa vám pravdepodobne obraz hustej a aromatickej paradajkovej omáčky s mletým mäsom. Ale čo keď by sme vám povedali, že túto tradičnú pochúťku môžete pripraviť v novom a nevšednom podaní, ktoré zahŕňa sezónnu špagetovú tekvicu? Tento recept na zapečenú špagetovú tekvicu s mletým mäsom prináša všetky chute a vône bolonskej omáčky, avšak s jedinečným prvkom, ktorým je špagetová tekvica.

Ingrediencia

  • 1 stredná špagetová tekvica
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok
  • 2 lyžičky paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šálka strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán)
  • 1 šálka strúhaného masla

Postup

  1. Predohrejte rúru na 180°C.
  2. Rozrežte špagetovú tekvicu na polovicu a odstráňte semienka a vlákna. Plech na pečenie vymažte olivovým olejom a položte tekvicu na plech s rezanou stranou dole. Pečte tekvicu v rúre po dobu asi 30-40 minút, alebo kým dužina nebude mäkká. Potom nechajte tekvicu vychladnúť a škrabkou vytvorte špagety podobné vláknam.
  3. Na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju dozlatista. Potom pridajte nasekaný cesnak a mleté mäso. Vymažte, kým nie je všetko úplne uvarené.
  4. Pridajte krájané paradajky, paradajkový pretlak, sušený oregano, sušenú bazalku, soľ a korenie. Varte omáčku na strednom ohni asi 10-15 minút, kým sa nezredukuje a nezhustne.
  5. Vymažte zapekaciu misu maslom. Na dno misky položte špagety z tekvice, následne pridajte bolonskú omáčku a vrch posypte strúhaným syrom.
  6. Pečte špagetovú tekvicu v rúre asi 20 minút, alebo kým vrchná časť nezíska zlato hnedú farbu a omáčka nezačne bublať.
  7. Po vybratí z rúry nechajte pokrm chvíľku odpočinúť a potom ho podávajte teplý. Môžete ozdobiť nasekanou čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou podľa vašej chuti.

Recept na muffiny zo špagetovej tekvice

Keď premýšľate o výnimočnom dezerte, ktorý zaujme a pridá do vášho jedálnička sezónne kúzlo, muffiny zo špagetovej tekvice sú tým pravým riešením. Táto lahodná dobrota kombinuje výraznú chuť a vláčnu textúru špagetovej tekvice s jemnými korenenými tónmi, ktoré prevoňajú celý váš domov. Pripravte sa na pečenie a nechajte sa uniesť vôňou a chuťou, ktoré muffiny zo špagetovej tekvice prinesú do vášho života.

Ingrediencia

  • 1 šálka špagetovej tekvice (uvarená a drvená)
  • 1 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky soľ
  • 1/2 šálky masla (rozpustené)
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky bieleho cukru
  • 2 veľké vajíčka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky sekaných vlašských orechov (voliteľné)

Postup

  1. Uvarte špagetovú tekvicu, nechajte ju vychladnúť a rozdrvte ju do hladkej kaše.
  2. Predohrejte rúru na 180°C a pripravte muffinovú formu s papierovými košíčkami.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, škoricu, mletý muškátový oriešok, mletý klinček a soľ.
  4. V ďalšej miske zmiešajte rozpustené maslo, hnedý a biely cukor, kým nevznikne hladká zmes. Potom pridajte vajíčka a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
  5. Postupne pridajte rozdrvenú špagetovú tekvicu do zmesi s mokrými ingredienciami a dobre premiešajte. Potom pridávajte zmes so suchými ingredienciami, kým nevznikne hladké cesto.
  6. Ak používate vlašské orechy, pridajte ich do cesta a opatrne premiešajte.
  7. Lyžicou naplňte muffinové formy cestom, naplňte ich približne do dvoch tretín.
  8. Pečte muffiny vo vyhriatej rúre po dobu približne 20-25 minút, alebo pokiaľ nie sú zlatisto hnedé a upečené.
  9. Nechajte muffiny vychladnúť na mriežke a potom môžete začať podávať. Muffiny môžete ozdobiť šľahačkou alebo krémom podľa vašej chuti.

Špagetová tekvica s kozím syrom a orechmi

Tento recept na špagetovú tekvicu s kozím syrom a orechmi prinesie do vášho jedálnička dokonalú kombináciu chuti a textúry. Kozí syr dodáva pokrmu krémovú a pikantnú chuť, ktorá sa krásne snúbi s chuťou pražených vlašských orechov. Toto jedlo je ideálne, ak hľadáte niečo elegantné a zároveň ľahko pripraviteľné.

Ingrediencia

  • 1 špagetová tekvica
  • 150 g kozieho syra
  • 1/2 šálky pražených vlašských orechov
  • 2 lyžice medu
  • Olivový olej

Postup

  1. Pripravte špagetovú tekvicu tým, že si ju uvaríte a nakrájate ju na vlákna.
  2. V miske rozdrvte kozí syr a orechy.
  3. Zmiešajte tekvicu so syrom a orechmi, pridajte med a olivový olej.
  4. Podávajte ako chutnú a bohatú prílohu či ako ľahkú večeru.

Špagetová tekvica so špenátom a fetou

Táto špagetová tekvica so špenátom a fetou predstavuje svieži pokrm, ktorý očarí vaše zmysly. Kombinácia tekvice, špenátu a pikantného feta syra vytvára bohatú a krémovú textúru, ktorá je zároveň ľahká a zdravá. Tento recept je skvelý pre letné dni, kedy hľadáte niečo osviežujúce.

Ingrediencia

  • 1 špagetová tekvica
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 150 g feta syra
  • olivový olej
  • čerstvá citrónová šťava
  • sušené oregano
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Pripravte špagetovú tekvicu a nakrájajte ju na vlákna. Najprv tekvicu rozkrojte na polovicu, odstráňte semienka a vlákna. Potom jej dužinu narežte na tenké vlákna, ktoré budú pripomínať špagety. Tekvicu môžete predvariť alebo pečte na plechu v rúre, kým bude mäkká a ľahko sa bude dať vidličkou prepichnúť.
  2. Zmiešajte pripravenú špagetovú tekvicu s čerstvým špenátom. Špenát dodá jedlu krásnu zelenú farbu a čerstvú chuť.
  3. Následne pridajte nakrájaný feta syr, ktorý prinesie do pokrmu krémovú a pikantnú chuť.
  4. Dochutiť pokrm môžete olivovým olejom, čerstvou citrónovou šťavou a sušeným oreganom. Olivový olej pridá bohatú chuť a vláčnu konzistenciu, zatiaľ čo citrónová šťava prinesie osviežujúcu kyslosť. Oregano dodáva pokrmu výraznú a aromatickú chuť.
  5. Nakoniec pokrm dochuťte soľou a korením podľa chuti. Odporúčame začať s menším množstvom soli a korenia a postupne pridávať podľa vašich preferencií.
  6. Podávajte tento lahodný pokrm ako ľahkú večeru alebo chutnú prílohu. Tento recept je skvelým spôsobom, ako využiť špagetovú tekvicu a priniesť do vašej kuchyne zdravú a bohatú chuť.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *